© Γεώργιος Κωνσταντινίδης. All rights reserved.
Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένα σωληνάκι που συνδέει το μέσο αυτί (χώρος του αυτιού πίσω από το τύμπανο που περιέχει αέρα) με το πίσω μέρος της μύτης. Οι ευσταχιανές σάλπιγγες εξισορροπούν την πίεση του αέρα στις δύο πλευρές του τυμπάνου και βοηθούν στην παροχέτευση του υγρού από το μέσο ους. Απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας οδηγεί σε δυσλειτουργία της.
Η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά είναι πολύ πιο συχνή στα παιδιά. Περίπου το 1% του ενήλικου πληθυσμού θα διαγνωστεί κάποια στιγμή στη ζωή του με την πάθηση αυτή. Εν τω μεταξύ, περίπου το 70% των παιδιών θα εμφανίσουν δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας πριν από την ηλικία των 7 ετών.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας. Οι πιο συνηθισμένες μορφές δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν την χαίνουσα ευσταχιανή σάλπιγγα, την αποφρακτική και αυτή που προκαλείται από μεταβολές της πίεσης.
Χαίνουσα ευσταχιανή σάλπιγγα: Οι ευσταχιανές σάλπιγγές σας παραμένουν ανοιχτές όλη την ώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ήχος να μεταφέρεται από τη ρινική κοιλότητα στα αυτιά και έτσι να παραμορφώνεται ο ήχος της φωνής σας.
Αποφρακτικού τύπου δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας: Οι ευσταχιανές σας σάλπιγγες δεν ανοίγουν όπως θα έπρεπε. Ως αποτέλεσμα, συσσωρεύεται υγρό στο μέσο αυτί και προκαλείται πόνος ή πίεση στο αυτί.
Δυσλειτουργία της ευσταχιανής που οφείλεται σε μεταβολές της πίεσης: Και αυτή η μορφή εμφανίζεται όταν οι ευσταχιανές σάλπιγγες σας δεν ανοίγουν σωστά. Η διαφορά είναι ότι τα συμπτώματα της εμφανίζονται μόνο όταν αντιμετωπίζετε αλλαγές της εξωτερικής πίεσης (μεταβολή του υψόμετρου, καταδύσεις).
Τα άτομα με δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά από προειδοποιητικά σημάδια. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας μπορεί να επιδεινωθούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Αυτό ονομάζεται βαρότραυμα και μπορεί να συμβεί κατά την κατάδυση, την πτήση με αεροπλάνο ή την οδήγηση σε βουνό.
Οι αλλεργίες και οι λοιμώξεις (όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη ) είναι οι πιο κοινές αιτίες δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και συσσώρευση βλέννας, οδηγώντας σε απόφραξη. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Αυτό συμβαίνει επειδή το οξύ του στομάχου μπορεί να ανέλθει στο πίσω μέρος της μύτης, εκεί που βρίσκεται το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας και να οδηγήσει σε φλεγμονή. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι αλλαγές υψομέτρου μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσλειτουργία της ευσταχιανής.
Ο γιατρός σας θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα εξετάσει τα αυτιά σας. Θα εξετάσει επίσης το πίσω μέρος της μύτης σας και τον λαιμό σας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι απαραίτητη συγκεκριμένη θεραπεία, καθώς το πρόβλημα υποχωρεί συχνά από μόνο του. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία, εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Η θεραπεία της δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας εξαρτάται από την αιτία της καθώς και από τη σοβαρότητα του προβλήματος. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν απλά μέτρα που μπορεί κανείς να εφαρμόσει από μόνος του, φάρμακα ή σε σοβαρές περιπτώσεις ακόμα και χειρουργική επέμβαση.
Μερικές φορές απλές θεραπείες στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν σε ήπιες περιπτώσεις δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας. Για να προσπαθήσετε να ανακουφιστείτε από το πρόβλημα, μπορείτε να:
Εάν νομίζετε ότι το μωρό σας έχει δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, δώστε του μια πιπίλα ή ένα μπιμπερό. Η κίνηση του πιπιλίσματος μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της απόφραξης.
Τα αντισταμινικά φάρμακα ή κορτιζονούχα σπρέι μπορεί να βοηθήσουν αν πάσχετε από αλλεργία. Εάν έχετε πόνο, τα αναλγητικά - όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να σας ανακουφίσουν.
Όταν το πρόβλημα οφείλεται σε μία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Η κορτιζόνη μπορεί επίσης να βοηθήσει, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Όλα τα παραπάνω φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται μετά από συμβουλή γιατρού.
Η χρόνια δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Ο στόχος αυτής της θεραπείας είναι να παρακάμψει τις ευσταχιανές σάλπιγγες ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσκολία εξίσωσης των πιέσεων και αερισμού του μέσου ωτός. Η επέμβαση μπορεί να αποκαταστήσει την ακοή του πάσχοντος και να τον ανακουφίσει από τα υπόλοιπα ενοχλητικά συμπτώματα. Υπάρχουν μερικές διαφορετικές χειρουργικές επιλογές, όπως:
Μυριγγοτομή. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, ο χειρουργός σας κάνει μια μικρή τομή στο τύμπανο του αυτιού σας για να παροχετεύσει το υγρό από το μέσο αυτί. Στους ενήλικες, οι τομές συνήθως μένουν ανοιχτές για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να υποχωρήσει η απόφραξη στις ευσταχιανές σάλπιγγες.
Σωληνίσκοι αερισμού (σωληνάκια). Μερικές φορές οι χειρουργοί αφού κάνουν τομή στο τύμπανο, τοποθετούν ένα μικρό σωληνάκι. Αυτά τα σωληνάκια παρέχουν κατάλληλο αερισμό του μέσου αυτιού και εξασφαλίζουν την εξίσωση των πιέσεων στις δύο πλευρές του τυμπάνου για χρονικό διάστημα έως ένα έτος. Για το διάστημα αυτό, είναι καλό οι ασθενείς να φορούν ωτασπίδες όταν κολυμπούν ή κάνουν μπάνιο. Συνήθως, με την πάροδο του χρόνου, τα σωληνάκια πέφτουν και το τύμπανο επουλώνεται. Ωστόσο, κάποιες φορές, τα σωληνάκια δεν μένουν στη θέση τους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να είναι απαραίτητη η επανάληψη της τοποθέτησης τους.
Σαλπιγγοπλαστική (διαστολή με μπαλόνι της ευσταχιανής σάλπιγγας). Αυτή η νεότερη επέμβαση περιλαμβάνει τη διαστολή της πάσχουσας ευσταχιανής σάλπιγγας με ένα μπαλόνι. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί ενδοσκοπικά εργαλεία για να περάσει το μπαλόνι μέσω της μύτης στην ευσταχιανή σάλπιγγα. Το μπαλόνι φουσκώνεται για δύο λεπτά, στη συνέχεια ξεφουσκώνεται και αφαιρείται.
Η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας συνήθως υποχωρεί σε μία έως δύο εβδομάδες. Τα άτομα με χρόνια δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας μπορεί να έχουν συμπτώματα που παραμένουν για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια.
Η χρόνια δυσλειτουργία της ευσταχιανής μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής και μόνιμη βλάβη στο τύμπανο και στο μέσο αυτί σας. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η έγκαιρη θεραπεία.
Εάν η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας προκαλεί έντονο πόνο ή εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.
Μεσογείων 262
Χολαργός
Πλησίον Metropolitan General
Αγγέλου Κιούση 8
Κορωπί
210 650 2061 (Χολαργός)
210 602 1710 (Κορωπί)