Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα

Εισαγωγή

Η απώλεια ακοής μπορεί να δυσκολέψει την κατανόηση, την παρακολούθηση ή τη συμμετοχή σε συνομιλίες. Ένας βαρήκοος δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τηλεόραση, να συνομιλήσει στο τηλέφωνο ή να απολαύσει ευχάριστους ήχους της φύσης. Η σημαντική απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να εργάζεται και να απολαμβάνει τη ζωή.

Πόσο συχνή είναι η απώλεια ακοής;

Περισσότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους έχουν κάποιο βαθμό απώλειας ακοής. Είναι η πιο συχνή αισθητηριακή διαταραχή.

Ποιος μπορεί να εμφανίσει απώλεια ακοής;

Η απώλεια ακοής επηρεάζει όλες τις ηλικίες, τα φύλα, τις φυλές και τις εθνότητες. Η απώλεια ακοής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι συχνή, επηρεάζοντας 1 στα 3 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και τα μισά άτομα άνω των 75 ετών. Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία ονομάζεται πρεσβυκουσία.

Η απώλεια ακοής επηρεάζει επίσης βρέφη και παιδιά. Υπολογίζεται ότι 2 στα 1.000 βρέφη γεννιούνται με κάποιο είδος απώλειας ακοής. Η απώλεια ακοής στα παιδιά είναι μια από τις πιο κοινές συγγενείς παθήσεις. Μια κατάσταση που υπάρχει κατά τη γέννηση ονομάζεται συγγενής πάθηση.

Ποια είναι τα είδη βαρηκοΐας;

Μπορεί να έχετε απώλεια ακοής στο ένα αυτί (μονόπλευρη) ή και στα δύο (αμφοτερόπλευρη). Ο τύπος βαρηκοΐας εξαρτάται από το σημείο στο οποίο παρουσιάζεται η βλάβη στο σύστημα ακοής.

Οι τύποι βαρηκοΐα περιλαμβάνουν:

Βαρηκοΐα αγωγιμότητας: Κάτι εμποδίζει τον ήχο να περάσει από το εξωτερικό αυτί (κανάλι του αυτιού ή έξω ακουστικός πόρος) ή το μέσο αυτί (περιοχή που περιέχει τα τρία μικροσκοπικά οστά του αυτιού σφύρα, άκμονα και αναβολέα). Το εμπόδιο μπορεί να είναι μία μόλυνση του αυτιού, κερί (βύσμα κυψελίδος) ή υγρό στο αυτί (εκκριτική ωτίτιδα). Οι δυνατοί θόρυβοι μπορεί να ακούγονται ως σιγανοί και οι απαλοί ήχοι μπορεί να είναι δύσκολο να ακουστούν. Πρόκειται για μορφή βαρηκοΐας που συχνά θεραπεύεται.

Νευροαισθητήριος βαρηκοΐα: Η απώλεια ακοής επηρεάζει το εσωτερικό αυτί (κοχλίας) ή το ακουστικό νεύρο. Δυνατοί θόρυβοι, νοσήματα ή η διαδικασία της γήρανσης μπορούν να προκαλέσουν αυτόν τον τύπο βαρηκοΐας. Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε αυτόν τον τύπο βαρηκοΐας λόγω συγγενών παθήσεων (παθήσεις που είναι παρούσες κατά τη γέννηση), τραύματος κατά τον τοκετό, τραυματισμών στο κεφάλι ή λοιμώξεων. Η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής είναι συχνά μόνιμη. Τα ακουστικά βαρηκοΐας και άλλες βοηθητικές συσκευές της ακοής μπορούν να βοηθήσουν.

Μικτού τύπου βαρηκοΐα: Μερικοί άνθρωποι έχουν συνδυασμό βαρηκοΐας αγωγιμότητας και νευροαισθητήριος βαρηκοΐας. Ένας τραυματισμός στο κεφάλι, μία ωτίτιδα ή κάποια κληρονομική πάθηση μπορούν να προκαλέσουν αυτόν τον τύπο βαρηκοΐας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ βαρηκοΐας και κώφωσης;

Ένα άτομο με βαρηκοΐα μπορεί ακόμα να ακούει ήχους αρκετά καλά ώστε να συμμετέχει σε συνομιλίες. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ακουστική του ικανότητα μέσω ακουστικών βαρηκοΐας ή άλλων θεραπειών.

Ένα άτομο κωφό μπορεί να ακούσει ελάχιστα έως καθόλου. Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν βοηθούν. Ένα άτομο που είναι κωφό μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νοηματική γλώσσα για να επικοινωνήσει.

Τι προκαλεί απώλεια ακοής;

Οι δυνατοί θόρυβοι προκαλούν συχνά απώλεια ακοής. Μερικές φορές αυτή η έκθεση είναι ξαφνική και βραχυπρόθεσμη. Η παρακολούθηση μιας συναυλίας ή το να βρίσκεστε κοντά σε μία έκρηξη μπορεί να βλάψει την ακοή.

Η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο επηρεάζει πολλά επαγγέλματα. Οι αγρότες, οι οικοδόμοι, οι μουσικοί και οι στρατιωτικοί κινδυνεύουν περισσότερο.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης βαρηκοΐας περιλαμβάνουν:

  • Μόλυνση κατά τη διάρκεια της κύησης, π.χ. με κυτταρομεγαλοϊό (CMV).
  • Στεφανιαία νόσο (καρδιοπάθεια), υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και εγκεφαλικά επεισόδια .
  • Τραυματισμός του αυτιού, ακόμα και απλός π.χ. με τη χρήση μπατονέτας.
  • Διαβήτη.
  • Ωτίτιδες, βύσμα κυψελίδος (απόφραξη του αυτιού με κερί) ή ρήξη τυμπάνου .
  • Έκθεση σε χημικές ουσίες.
  • Οικογενειακό ιστορικό απώλειας ακοής.
  • Φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και των λοιμώξεων.
  • Όγκοι (π.χ. ακουστικό νεύρωμα ).

Ποια είναι τα συμπτώματα που συνοδεύουν την απώλεια ακοής;

Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί σταδιακά. Μπορεί να μην παρατηρήσετε καν ότι χάνετε την ακοή σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πόνο με την απώλεια ακοής. Αντίθετα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι:

  • Ζητάτε από τους ανθρώπους να επαναλαμβάνονται συχνά.
  • Δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε μια συνομιλία (ειδικά στο τηλέφωνο ή σε ένα εστιατόριο) ή να αντιληφθείτε μία ψιθυριστή συνομιλία.
  • Δεν μπορείτε να ακούσετε ορισμένους ήχους υψηλής συχνότητας, όπως το κελάιδισμα των πουλιών.
  • Πρέπει να αυξήσετε την ένταση του ήχου στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.
  • Αισθάνεστε κουδούνισμα στα αυτιά (βουητό), πόνο, αίσθηση υγρού ή πίεση μέσα στο αυτί.
  • Έχετε προβλήματα ισορροπίας ή ζάλη .

Τα σημάδια της απώλειας ακοής στα παιδιά περιλαμβάνουν:

  • Δεν εκπλήσσονται σε δυνατούς θορύβους.
  • Δεν στρέφονται προς τους ήχους ή όταν καλείτε το όνομα του παιδιού (το παιδί πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 μηνών για να ανταποκρίνεται στο όνομά του).
  • Ανταποκρίνονται σε κάποιους, αλλά όχι σε όλους τους ήχους.
  • Λένε συχνά "εε;".
  • Εμφανίζουν καθυστέρηση ομιλίας, όπως το να μην λέμε «μπαμπά» ή «μαμά» μέχρι την ηλικία του 1 έτους.

Ποιες είναι οι συνέπειες της βαρηκοΐας;

Η απώλεια ακοής μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αποκομμένοι από τον κόσμο γύρω σας. Μπορεί να αισθάνεστε απογοητευμένοι, αγχωμένοι ή θυμωμένοι. Τα άτομα με σοβαρή απώλεια ακοής μπορεί να γίνουν αγχώδη ή καταθλιπτικά . Τα παιδιά με απώλεια ακοής μπορεί να δυσκολεύονται στο σχολείο και να παίρνουν κακούς βαθμούς. Μελέτες δείχνουν επίσης μια σχέση μεταξύ της απώλειας ακοής σε ηλικιωμένους ενήλικες και της άνοιας.

Πώς θεραπεύεται ή αντιμετωπίζεται η απώλεια ακοής;

Οι θεραπείες για την βαρηκοΐα συχνά εξαρτώνται από τον τύπο και τον βαθμό της απώλειας ακοής και περιλαμβάνουν:

Ακουστικά βαρηκοΐας και κοχλιακά εμφυτεύματα: Αυτές οι συσκευές βοηθούν στην αποκατάσταση της ακοής. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι συσκευές που φοριούνται πάνω ή μέσα στο αυτί για την ενίσχυση του ήχου. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα εμφυτεύονται μέσω επέμβασης στο εσωτερικό αυτί για να αντιμετωπίσουν την μεγάλου βαθμού νευροαισθητήριο απώλεια ακοής στους ασθενείς που τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν προσφέρουν ιδιαίτερο όφελος.

Φάρμακα: Η απώλεια ακοής που προκαλείται από μολύνσεις του αυτιού μπορεί να βελτιωθεί με αντιβιοτικά. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με αιφνίδια απώλεια ακοής ή οξύ ακουστικό τραύμα. Εάν κάποιο φάρμακο προκαλεί απώλεια ακοής, θα πρέπει να συζητήσετε με τον ιατρό σας αν το φάρμακο αυτό μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο που δεν επηρεάζει την ακοή.

Χειρουργική επέμβαση: Ανάλογα με τον τύπο και το αίτιο της βαρηκοΐας υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν κάποιους ασθενείς.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την απώλεια ακοής;

Η έκθεση στο θόρυβο είναι μία από τις πιο κοινές αλλά και αποτρέψιμες αιτίες απώλειας ακοής. Για να αποτρέψετε την απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο:

  • Περιορίστε την έκθεσή σας σε δυνατούς θορύβους.
  • Αν πρέπει να βρίσκεστε σε περιβάλλον με δυνατό θόρυβο, χρησιμοποιείστε ωτασπίδες.
  • Χαμηλώστε την ένταση (αν είναι δυνατόν) σε ηλεκτρικά εργαλεία, ηλεκτρονικές συσκευές, ακουστικά και παιχνίδια.

Ποια είναι η πρόγνωση για άτομα με απώλεια ακοής;

Ορισμένοι τύποι και νοσήματα που προκαλούν βαρηκοΐα αντιμετωπίζονται. Μπορεί να ανακτήσετε το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο της ακοής με τη θεραπεία. Η νευροαισθητήριος βαρηκοΐα που εμφανίστηκε σταδιακά και η σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια ακοής είναι συνήθως μόνιμες. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτό το είδος απώλειας ακοής επωφελούνται από τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Πότε θα πρέπει να απευθυνθώ σε ιατρό για την βαρηκοΐα μου;

Θα πρέπει να καλέσετε τον ειδικό ΩΡΛ ιατρό εάν έχετε απώλεια ακοής ή αντιμετωπίζετε:

  • Προβλήματα ισορροπίας.
  • Εμβοές των αυτιών.
  • Έντονο πόνο στο αυτί.
  • Ξαφνική απώλεια ακοής ή κώφωση.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Δρ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης

“The first dental office
I actually like going to.”

Get in touch to make an appointment today.
Γεώργιος Κωνσταντινίδης
Ιατρείο Χολαργού

Μεσογείων 262
Χολαργός
Πλησίον Metropolitan General

Ιατρείο Κορωπίου

Αγγέλου Κιούση 8
Κορωπί

Επικοινωνία

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
210 650 2061 (Χολαργός)
210 602 1710 (Κορωπί)

© Δρ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης. All rights reserved.
© Δρ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης. All rights reserved.