Νεανικό αγγειοΐνωμα

Το νεανικό αγγειοΐνωμα είναι ένας όγκος που αναπτύσσεται στο πίσω μέρος της μύτης (ρινοφάρυγγας). Αν και είναι καλοήθης όγκος (όχι καρκινικός), είναι επιθετικός και σοβαρός. Μπορεί να εξαπλωθεί από τη ρινική κοιλότητα στους παραρρίνιους κόλπους, στον οφθαλμικό κόγχο, στο κρανίο και στον εγκέφαλο.

Ο συγκεκριμένος όγκος έχει πολύ πλούσια αιμάτωση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συχνές ρινορραγίες. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των όγκων αναπτύσσεται σε έφηβους άνδρες.

Πόσο συχνό είναι το νεανικό αγγειοΐνωμα;

Το νεανικό αγγειοΐνωμα είναι πολύ σπάνιο. Αντιπροσωπεύει 1/5000 έως 1/50.000 όγκους κεφαλής και τραχήλου.

Που εμφανίζεται το νεανικό αγγειοΐνωμα;

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των όγκων αναπτύσσεται σε έφηβους ή νεαρούς άνδρες, σε ηλικίες δηλαδή μεταξύ 10-20 ετών. Πολύ σπάνια, το νεανικό αγγειοϊνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε ηλικιωμένους άνδρες ή αγόρια ηλικίας έως και 7 ετών. Το νεανικό αγγειοϊνωμα σχεδόν ποτέ δεν επηρεάζει τις γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Συχνές/σοβαρές ρινορραγίες
  • Δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη
  • Καταρροή

Τα συμπτώματα χειροτερεύουν καθώς μεγαλώνει ο όγκος. Τα συμπτώματα προχωρημένης νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο στα μάγουλα
  • Υγρά μάτια
  • Πεσμένα βλέφαρα και διογκωμένα μάτια
  • Πονοκέφαλο και πόνο
  • Απώλεια όρασης ή διπλή όραση
  • Απώλεια ακοής
  • Προβλήματα λόγου
  • Άπνοιες
  • Μούδιασμα στο πρόσωπο

Τι προκαλεί το νεανικό αγγειοΐνωμα;

Υπάρχουν μερικές θεωρίες για το πώς σχηματίζονται τα νεανικά αγγειοϊνώματα. Επειδή αυτοί οι όγκοι εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε έφηβα αγόρια, οι ορμόνες πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο. Δεν φαίνεται να υπάρχει κληρονιμική προδιάθεση.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Άνδρες και αγόρια που έχουν συχνές ρινορραγίες και δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη τους πρέπει να επισκεφτούν το γιατρό. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει το νεανικό αγγειοϊνωμα.

Αφού ρωτήσει για τα συμπτώματα και εξετάσει τον ασθενή, ο γιατρός θα προσπαθήσει να επισκοπήσει το πίσω μέρος της μύτης (ρινοφάρυγγας) όπου μπορεί να αναπτύσσεται ο όγκος. Για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιήσει ένα λεπτό και εύκαμπο όργανο, που ονομάζεται ενδοσκόπιο, και στην άκρη του φέρει μία κάμερα. Είναι μία γρήγορη και σχετικά ανώδυνη εξέταση.

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του νεανικού αγγειοϊνώματος, ο γιατρός σας θα συστήσει αξονική ή μαγνητική τομογραφία . Οι εξετάσεις αυτές βοηθούν τους γιατρούς να προσδιορίσουν την ακριβή θέση του όγκου και να δουν πόσο έχει εξαπλωθεί.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η κύρια θεραπεία για το νεανικό αγγειοΐνωμα είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του όγκου, οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να τον αφαιρέσουν από τη μύτη (ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί δεν μπορούν να αφαιρέσουν μέρος του όγκου λόγω της θέσης του. Εάν δεν είναι δυνατό να αφαιρεθεί ολόκληρος ο όγκος ή εάν αναγεννηθεί μετά την επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπείες ακτινοβολίας. Η ακτινοθεραπεία στοχεύει τον όγκο με δέσμες υψηλής ενέργειας που προκαλούν συρρίκνωση του όγκου.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της θεραπείας;

Οι παρενέργειες από την ενδοσκοπική χειρουργική είναι ο πόνος και η ανάπτυξη εφελκίδων (κρούστες) κατά την περίοδο αποκατάστασης. Άλλες λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν υδαρή μάτια, διπλή όραση, μούδιασμα προσώπου, μόλυνση ή μηνιγγίτιδα.

Οι παρενέργειες από την ακτινοβολία ποικίλλουν και περιλαμβάνουν:

  • Πόνο και αλλαγές στο δέρμα, όπου επέδρασε η ακτινοβολία
  • Τριχόπτωση στο σημείο της ακτινοβολίας
  • Ρινορραγίες και ρινική ξηρότητα

Ποιες είναι οι επιπλοκές που σχετίζονται με το νεανικό αγγειοΐνωμα;

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το νεανικό αγγειοΐνωμα μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Πρόβλημα αναπνοής
  • Προβλήματα όρασης, ακοής και ομιλίας
  • Παραμόρφωση του προσώπου, όπως πεσμένα βλέφαρα ή πρησμένα μάτια
  • Απώλεια της όσφρησης
  • Σοβαρή ρινορραγία και μαζική απώλεια αίματος
  • Αλλαγή ψυχικής κατάστασης

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του νεανικού αγγειοϊνώματος;

Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε συμπτώματα νεανικού αγγειοϊνώματος, θα πρέπει να επισκεφτείτε ειδικό ΩΡΛ ιατρό. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να σας θεραπεύσει και να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας.

Ποια είναι η πρόγνωση για ασθενείς που πάσχουν από νεανικό αγγειοΐνωμα;

Η πρόγνωση για τα άτομα με νεανικό αγγειοΐνωμα εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του όγκου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν να αφαιρέσουν τον όγκο ή να τον συρρικνώσουν με ακτινοθεραπεία. Μετά τη θεραπεία, ο γιατρός σας θα προγραμματίσει τακτικές μαγνητικές τομογραφίες για να ελέγχει το εάν ο όγκος αναπτύσσεται ξανά.

Σε έως και 50 τοις εκατό των περιπτώσεων, το νεανικό αγγειοΐνωμα θα αναπτυχθεί ξανά μετά την χειρουργική αφαίρεση. Η αναγέννηση συνήθως συμβαίνει εντός δύο ετών μετά την επέμβαση, τις περισσότερες φορές επειδή ένα κομμάτι του όγκου έμεινε πίσω. Εάν ο όγκος αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά, ο γιατρός σας μπορεί να προγραμματίσει άλλη χειρουργική επέμβαση ή να συστήσει θεραπείες ακτινοβολίας για τη συρρίκνωση του.

Ποια συμπτώματα θα με οδηγήσουην στο να επισκεφτών ένας ΩΡΛ ιατρό;

Εάν εμφανιστούν σοβαρές ή συχνές ρινορραγίες και δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Δρ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης

“The first dental office
I actually like going to.”

Get in touch to make an appointment today.
Γεώργιος Κωνσταντινίδης
Ιατρείο Χολαργού

Μεσογείων 262
Χολαργός
Πλησίον Metropolitan General

Ιατρείο Κορωπίου

Αγγέλου Κιούση 8
Κορωπί

Επικοινωνία

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
210 650 2061 (Χολαργός)
210 602 1710 (Κορωπί)

© Δρ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης. All rights reserved.
© Δρ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης. All rights reserved.