© Γεώργιος Κωνσταντινίδης. All rights reserved.
Ο καρκίνος γενικά συμβαίνει όταν συγκεκριμένα κύτταρα αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Καθώς τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται, εισβάλλουν και καταστρέφουν το σώμα. Στον καρκίνο του λάρυγγα, αυτά τα καρκινικά (κακοήθη) κύτταρα ξεκινούν από τον λάρυγγα
Ο καρκίνος του λάρυγγα ανήκει στην ομάδα καρκίνων της κεφαλής και τραχήλου. Κάθε χρόνο, περίπου 13.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με καρκίνο του λάρυγγα. Περίπου 3.700 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτήν την αιτία κάθε χρόνο.
Ο λάρυγγας βρίσκεται στον λαιμό. Μας βοηθά να μιλάμε, να αναπνέουμε και να καταπίνουμε. Οι φωνητικές μας χορδές είναι μέρος του λάρυγγα.
Ο λάρυγγας αποτελείται κυρίως από χόνδρο, έναν εύκαμπτο ιστό που δημιουργεί ένα υποστηρικτικό πλαίσιο (σκελετό). Ο λάρυγγας έχει τρία μέρη:
Ο λάρυγγας μας βοηθά στο να:
Το κάπνισμα ή η χρήση άλλων προϊόντων καπνού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του λάρυγγα. Η κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά όταν γίνεται κατάχρηση, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο. Η παράλληλη χρήση αλκοόλ και καπνού αυξάνει τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του λάρυγγα περιλαμβάνουν:
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τον καρκίνο του λάρυγγα. Αλλά άνθρωποι θετικοί σε παράγοντες κινδύνου, όπως η χρήση καπνού ή η κατάχρηση αλκοόλ, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του λάρυγγα.
Ορισμένοι τύποι του ιού HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του λάρυγγα.
Είναι εύκολο να μπερδέψουμε τα συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα, ιδιαίτερα στην έναρξη της νόσου, με συμπτώματα συχνά σε άλλες αθώες και συνήθεις καταστάσεις, όπως π.χ. ένα κρυολόγημα ή η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας για ακριβή διάγνωση:
Εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια:
Ο γιατρός αρχικά ρωτά για τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό. Ακολουθεί η φυσική εξέταση, κατά την οποία εξετάζονται ο λαιμός, το στόμα, η μύτη και τα αυτιά. Μετά την αρχική εξέταση, πιθανότατα θα απαιτηθούν και άλλες εξετάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
Οι διαγνωστικές αυτές εξετάσεις περιλαμβάνουν:
Απεικονιστικές εξετάσεις: Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία παρέχουν λεπτομερείς εικόνες του σώματος.
Ενδοσκόπηση λάρυγγα: Ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα λεπτό, εύκαμπτο καλώδιο, που ονομάζεται ενδοσκόπιο, για να εξετάσει τον λάρυγγα.
PET scan: Κατά τη διάρκεια της εξέτασης αυτής, ένας γιατρός εγχύει μια μικρή, ασφαλή δόση μιας ραδιενεργής ουσίας, στη φλέβα του ασθενούς. Η ουσία τονίζει τις μη φυσιολογικές περιοχές. Ένα ειδικό μηχάνημα δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες από την ενέργεια που εκπέμπει η ουσία.
Βιοψία: Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας, ο γιατρός αφαιρεί ένα μικρό κομμάτι μη φυσιολογικού ιστού από τον λάρυγγα για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο.
Μέρος της διάγνωσης είναι η σταδιοποίηση του καρκίνου. Με τη σταδιοποίηση η θεραπευτική ομάδα θα καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια, πόσο έχει αναπτυχθεί ο όγκος και εάν και πού άλλού έχει εισβάλει στο σώμα.
Ο καρκίνος του λάρυγγα μπορεί μερικές φορές να εισβάλει στον θυρεοειδή, στον οισοφάγο, στη γλώσσα, στους πνεύμονες, στο ήπαρ και στα οστά. Τα στάδια του καρκίνου του λάρυγγα περιλαμβάνουν:
Πρώιμος καρκίνος του λάρυγγα: Στα στάδια 0, 1 και 2, ο όγκος είναι μικρός. Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από τον λάρυγγα.
Προχωρημένος καρκίνος του λάρυγγα: Στα στάδια 3 και 4, ο όγκος έχει μεγαλώσει. Προσβάλλει τις φωνητικές χορδές ή έχει εισβάλει στους λεμφαδένες ή σε άλλες περιοχές του σώματος.
Μια θεραπευτική ομάδα για τον καρκίνο του λάρυγγα περιλαμβάνει συχνά πολλούς γιατρούς, διαφορετικών ειδικοτήτων:
Η θεραπεία για τον καρκίνο του λάρυγγα περιλαμβάνει:
Ακτινοθεραπεία :Οι Ακτινοθεραπευτές χορηγούν δέσμες ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοβολία στοχεύει μόνο τον όγκο για να ελαχιστοποιήσει τη βλάβη στον περιβάλλοντα υγιή ιστό.
Χημειοθεραπεία: Οι Ογκολόγοι ιατροί χρησιμοποιούν φάρμακα για να σκοτώσουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Οι άνθρωποι συχνά λαμβάνουν χημειοθεραπεία ενδοφλεβίως. Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Ανοσοθεραπεία: Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τη φυσική άμυνα του σώματός σας, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Χειρουργική επέμβαση: Για πρώιμο καρκίνο του λάρυγγα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρέσει τον όγκο διατηρώντας παράλληλα τον λάρυγγα (και την ικανότητα ομιλίας και κατάποσης). Για προχωρημένο καρκίνο, οι χειρουργοί συχνά χρειάζεται να κάνουν λαρυγγεκτομή, αφαιρώντας ολόκληρο τον λάρυγγα.
Μπορεί κανείς να υποβληθεί σε περισσότερες από μία θεραπείες. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μερικές φορές κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση για να καταστρέψουν τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.
Η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί τον καρκίνο. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο του λάρυγγα είναι η αφαίρεση του όγκου διατηρώντας παράλληλα, όσο και όταν είναι αυτό δυνατό, τη λειτουργία του λάρυγγα. Ο χειρουργός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει μέρος ή ολόκληρο τον λάρυγγα. Οι χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:
Χορδεκτομή: Αφαιρεί μέρος ή το σύνολο μιας φωνητικής χορδής, συνήθως μέσω του στόματος
Υπεργλωττιδική λαρυγγεκτομή: Αφαιρεί την υπεργλωττιδική περιοχή του λάρυγγα, είτε μέσω του λαιμού είτε μέσω του στόματος
Ημιλαρυγγεκτομή: Αφαιρεί τον μισό λάρυγγα, διατηρώντας τη φωνή.
Μερική λαρυγγεκτομή: Αφαιρεί μέρος του λάρυγγα, ώστε να διατηρηθεί η ικανότητα ομιλίας.
Ολική λαρυγγεκτομή: Αφαιρεί ολόκληρο τον λάρυγγα, μέσω του λαιμού
Θυρεοειδεκτομή : Αφαιρεί ολόκληρο ή μέρος του θυρεοειδούς αδένα.
Χειρουργική με λέιζερ: Αφαιρεί έναν όγκο, μέσω του στόματος, χρησιμοποιώντας ακτίνα λέιζερ.
Για πρώιμο καρκίνο του λάρυγγα, η θεραπευτική ομάδα πιθανότατα θα συστήσει χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι και οι δύο είναι εξίσου αποτελεσματικές θεραπείες. Η ομάδα ιατρών θα βασίσει την απόφαση της σε διάφορους παράγοντες, όπως:
Δεν μπορούμε πάντα να αποτρέψουμε την εμφάνιση ενός καρκίνου. Αλλά μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του λάρυγγα, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής:
Εάν έχετε οποιονδήποτε από τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του λάρυγγα - για παράδειγμα, εάν καπνίζετε ή αν είχατε καρκίνο κεφαλής και τραχήλου στο παρελθόν - μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του λάρυγγα.
Αν παρουσιάζετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν και ιδιαίτερα βράχος φωνής, πονόλαιμο ή βήχα που επιμένει επισκεφτείτε έναν ΩΡΛ ιατρό. Αν ο καρκίνος του λάρυγγα εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, ο ασθενής έχει εξαιρετικές πιθανότητες να θεραπευτεί.
Μετά τη θεραπεία, συνεχίζεται η παρακολούθηση του ασθενούς από τη θεραπευτική ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τη μετεγχειρητική παρακολούθηση αντιμετωπίζονται επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν ως συνέπεια της θεραπείας και ο λάρυγγας επανελέγχεται, ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα πιθανή υποτροπή της νόσου.
Η πρόγνωση είναι διαφορετική για διαφορετικούς ανθρώπους και εξαρτάται από παράγοντες, όπως το στάδιο του καρκίνου, η ηλικία και η γενική κατάσταση της υγείας του πάσχοντος. Γενικά, ο πρώιμος καρκίνος του λάρυγγα έχει καλύτερο ποσοστό ίασης. Ο προχωρημένος καρκίνος, που εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές, έχει μικρότερο ποσοστό επιβίωσης.
Αλλά, ακόμη και ο προχωρημένος καρκίνος του λάρυγγα μπορεί να θεραπευτεί. Εάν επανέλθει, συμβαίνει συνήθως μέσα στα πρώτα δύο ή τρία χρόνια μετά τη θεραπεία. Μετά από πέντε χρόνια, υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου.
Μεσογείων 262
Χολαργός
Πλησίον Metropolitan General
Αγγέλου Κιούση 8
Κορωπί
210 650 2061 (Χολαργός)
210 602 1710 (Κορωπί)