Πρησμένοι λεμφαδένες στον λαιμό

Βαρηκοΐα

Όταν δεν αισθάνεστε τόσο καλά, όπως όταν νιώθετε πως έχετε κρυολογήσει, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιο πρήξιμο, στα πλάγια του λαιμού σας, το οποίο μπορεί να ενοχλεί ή και να πονάει λίγο. Αυτά τα εξογκώματα στο λαιμό σας είναι διογκωμένοι λεμφαδένες και με ιατρικούς όρους αυτό ονομάζεται τραχηλική λεμφαδενίτιδα.

Η τραχηλική λεμφαδενίτιδα είναι συχνή και στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων μία καλοήθης κατάσταση. Το πρήξιμο σε αυτούς τους λεμφαδένες μεγέθους μπιζελιού ή φασολιού είναι μια από τις φυσικές αντιδράσεις του σώματός σε ασθένεια ή μόλυνση. Οι πρησμένοι λεμφαδένες σημαίνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός εργάζεται για να απομακρύνει τη μόλυνση ή/και τους ιούς ή τα βακτήρια που εισβάλλουν.

Πολλοί άνθρωποι τους αποκαλούν πρησμένους αδένες, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν είναι αδένες, αλλά τμήμα του λεμφικού συστήματος, ενός από τα λιγότερο γνωστά συστήματα του σώματός, που είναι υπεύθυνο για την εξισορρόπηση των επιπέδων των υγρών του.

Οι πρησμένοι λεμφαδένες λειτουργούν σαν φίλτρα που βοηθούν τον οργανισμό μας να απαλλαγεί από μικρόβια, κύτταρα ή άλλα ξένα σώματα. Διογκωμένοι λεμφαδένες μπορούν να εμφανιστούν στη μία ή και στις δύο πλευρές του λαιμού. Μπορούν επίσης να αναπτυχθούν και σε άλλα μέρη του σώματος όπως η μασχάλη ή η βουβωνική χώρα Αλλά μπορείτε επίσης να αναπτύξετε επώδυνους διογκωμένους λεμφαδένες στις μασχάλες σας. Υπάρχει συνολικά ένα δίκτυο από 600 περίπου λεμφαδένες κατανεμημένους σε όλο σχεδόν το σώμα μας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τραχηλικής λεμφαδενίτιδας;

Η τραχηλική λεμφαδενίτιδα είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπτωμα που είναι αποτέλεσμα μίας νόσου. Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει τους διογκωμένους λεμφαδένες για να προσδιορίσει τι προκαλεί το πρήξιμο. Αξιολογούνται:

  • Το μέγεθος.
  • Η παρουσία πόνου ή ευαισθησίας στο άγγιγμα.
  • Η συνοχή (σκληροί ή ελαστικοί).
  • Το αν είναι ευκίνητοι ή όχι.
  • Η θέση τους (συγκεκριμένες ασθένειες μπορούν να συνδεθούν με το σημείο που βρίσκονται οι διογκωμένοι λεμφαδένες στο σώμα μας).

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες διόγκωσης των λεμφαδένων;

Η πιο κοινή αιτία διόγκωσης των λεμφαδένων στο λαιμό είναι μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να χρειαστούν 10 έως 14 ημέρες για να υποχωρήσουν πλήρως. Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, το πρήξιμο θα πρέπει επίσης να φύγει. Παρόλα αυτά, μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να εξαφανιστεί τελείως, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως συμβαίνει κάτι το ανησυχητικό.

Μολύνσεις που μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση των λεμφαδένων περιλαμβάνουν:

  • Ο ιός του κοινού κρυολογήματος και της γρίππης.
  • Μικρόβια που προκαλούν παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα).
  • Στρεπτόκοκκος .
  • Μολύνσεις του δέρματος.
  • Ο ιός της λοιμώδους μονοπυρηνώσεως (Epstein - Barr).

Οι λεμφαδένες μεγαλώνουν όταν περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έρχονται να καταπολεμήσουν μια εισβάλλουσα λοίμωξη. Τα κύτταρα αυτά ουσιαστικά συσσωρεύονται, προκαλώντας πίεση και πρήξιμο. Συχνά, οι λεμφαδένες που διογκώνονται βρίσκονται κοντά στο σημείο της μόλυνση

Πώς αντιμετωπίζονται οι διογκωμένοι λεμφαδένες;

Εάν οι διογκωμένοι λεμφαδένες εντοπίζονται μόνο σε μία περιοχή του σώματός, αυτό ονομάζεται εντοπισμένη λεμφαδενοπάθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται σε μία ίωση και δεν απαιτεί θεραπεία, καθώς θα υποχωρήσει μόλις ο ιός κάνει τον κύκλο του. Για ορισμένες λοιμώξεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει φάρμακα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λεμφαδενίτιδας.

Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια, αυτό σημαίνει πως διογκωμένοι λεμφαδένες εμφανίζονται σε δύο ή περισσότερες περιοχές του σώματός. Αυτό συνήθως υποδηλώνει συστηματική νόσο, πάθηση δηλαδή που επηρεάζει πολλά διαφορετικά συστήματα του σώματος. Νοσήματα που προκαλούν γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια είναι:

  • Αυτοάνοσα νοσήματα (όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα).
  • Τοξοπλάσμωση.
  • Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (όπως HIV ή σύφιλη ).
  • Βακτηριακές λοιμώξεις (όπως η νόσος του Lyme ή ο τυφοειδής πυρετός).
  • Ιογενείς λοιμώξεις (όπως η ιλαρά ή η λοιμώδης μονοπυρήνωση).
  • Καρκίνοι (όπως λέμφωμα ή λευχαιμία ).

Κάποιες από τις καταστάσεις αυτές θα απαιτήσουν πιο επιθετικές θεραπείες, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να μην επιστρέψουν στο κανονικό τους μέγεθος παρά μόνο μετά το τέλος της θεραπείας σας.

Τι μπορώ να κάνω στο σπίτι για τη θεραπεία των διογκωμένων λεμφαδένων;

Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια ζεστή κομπρέσα. Παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η παρακεταμόλη και η ιμπουπροφαίνη μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Ιδιαίτερα τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να μειώσουν σε κάποιες περιπτώσεις το μέγεθος των λεμφαδένων, ενώ παράλληλα προσφέρουν παυσίπονη δράση. Αν η διόγκωση των λεμφαδένων επιμένει δεν θα πρέπει κανείς να καθυστερήσει να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Πώς μπορεί να προληφθεί η διόγκωση των λεμφαδένων;

Ο στόχος δεν είναι να προληφθεί η διόγκωση των λεμφαδένων, αλλά η μετάδοση των λοιμώξεων που προκαλούν την λεμφαδενίτιδα. Μερικά απλά εφαρμόσιμα μέτρα είναι:

  • Σωστό πλύσιμο των χεριών.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια και τη μύτη σας.
  • Μείνετε μακριά από άτομα που είναι άρρωστα.
  • Απολυμάνετε τις επιφάνειες του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
  • Να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε υγιεινά και να γυμνάζεστε.

Πότε πρέπει να αναζητήσω ιατρική βοήθεια;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διογκωμένοι λεμφαδένες δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία και θα υποχωρήσουν καθώς η λοίμωξη σας υποχωρεί. Οι γιατροί συνήθως ανησυχούν για λεμφαδένες που διογκώνονται χωρίς προφανή λόγο. Εάν έχετε πρήξιμο στον λαιμό, αλλά δεν αισθάνεστε άρρωστοι και δεν έχετε περάσει πρόσφατα κρυολόγημα, γρίπη ή άλλη λοίμωξη, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Είναι πιθανόν να χρειάζεστε περαιτέρω εξετάσεις, όπως αιματολογικές εξετάσεις, απεικονιστικές εξετάσεις ή λήψη βιοψίας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο και πιο συγκεκριμένα καρκίνο από πλακώδη κύτταρα (ο συχνότερος καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου) ή λέμφωμα (καρκίνος του λεμφικού συστήματος). Υπάρχουν βέβαια και σπανιότερες μορφές καρκίνου, που μπορεί να εμφανιστούν ως τραχηλικές διογκώσεις.

Επισκεφτείτε το γιατρό σας, εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, που μπορεί να υποδηλώνουν ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό:

  • Λεμφαδένες με διάμετρο μεγαλύτερη από ένα εκατοστό.
  • Λεμφαδένες που είναι πολύ επώδυνοι, σκληροί, στερεωμένοι στο δέρμα ή αναπτύσσονται γρήγορα.
  • Λεμφαδένες από τους οποίους εκλύεται πύον ή άλλες ουσίες.
  • Συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, νυχτερινές εφιδρώσεις, πυρετό που δεν υποχωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δυσκολία στην αναπνοή ή κόπωση .
  • Πρησμένους λεμφαδένες κοντά στον αγκώνα, την κλείδα ή το κάτω μέρος του λαιμού.
  • Ερυθρότητα ή πρήξιμο του δέρματος πάνω από τους διογκωμένους λεμφαδένες.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Δρ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης

“The first dental office
I actually like going to.”

Get in touch to make an appointment today.
Γεώργιος Κωνσταντινίδης
Ιατρείο Χολαργού

Μεσογείων 262
Χολαργός
Πλησίον Metropolitan General

Ιατρείο Κορωπίου

Αγγέλου Κιούση 8
Κορωπί

Επικοινωνία

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
210 650 2061 (Χολαργός)
210 602 1710 (Κορωπί)

© Δρ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης. All rights reserved.
© Δρ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης. All rights reserved.