© Γεώργιος Κωνσταντινίδης. All rights reserved.
Η Παραρρινοκολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του ιστού (βλεννογόνος) που επενδύει τους παραρρίνιους κόλπους. Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι κοιλότητες μέσα στα οστά του προσώπου που φυσιολογικά είναι γεμάτες με αέρα. Οι βακτηριακές λοιμώξεις, οι ιογενείς λοιμώξεις και οι αλλεργίες μπορεί να τους ερεθίσουν, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν και να γεμίσουν με υγρό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πίεση και πόνο στο πρόσωπό, ρινική συμφόρηση (βουλωμένη μύτη) και άλλα συμπτώματα.
Υπάρχουν 4 ζευγάρια παραρρινίων κόλπων στο κεφάλι και βοηθούν στον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας του αέρα που φτάνει στους πνεύμονες. Οι παραρρίνιοι κόλποι έχουν το μέγεθος μπιζελιού στο νεογέννητο και μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβίας. Τελικά, γίνονται κοιλότητες που έχουν την ίδια επένδυση όπως και το εσωτερικό της μύτης. Συνδέονται με το εσωτερικό της μύτης μέσω μικρών ανοιγμάτων που λέγονται στόμια.
Φυσιολογικά, η μύτη και οι παραρρίνιοι κόλποι παράγουν 750 ml βλέννας καθημερινά. Οι εκκρίσεις αυτές περνάνε φυσιολογικά στη μύτης και μέσα τους παγιδεύονται μόρια σκόνης, βακτήρια και άλλα παθογόνα. Η βλέννα μεταφέρεται στο πίσω μέρος του λαιμού από εκατομμύρια μικροσκοπικά τριχίδια που επενδύουν εσωτερικά τη μύτη. Στο πίσω μέρος του λαιμού η βλέννα καταπίνεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό αφού είναι μία φυσιολογική δοκιμασία.
Διακρίνουμε διαφορετικούς τύπους παραρρινοκολπίτιδας με βάση το πόσο καιρό είναι παρούσα (οξεία, υποξεία, χρόνια ή υποτροπιάζουσα) και τι την προκαλεί (βακτήρια, ιοί ή μύκητες).
Οξεία, υποξεία, χρόνια και υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα
Τα συμπτώματα της οξείας παραρρινοκολπίτιδας (ρινική συμφόρηση, παροχέτευση, πόνος/πίεση στο πρόσωπο και μειωμένη αίσθηση όσφρησης) διαρκούν λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες. Συνήθως προκαλείται από ιούς όπως το κοινό κρυολόγημα .
Τα συμπτώματα της υποξείας παραρρινοκολπίτιδας διαρκούν τέσσερις έως 12 εβδομάδες.
Τα συμπτώματα της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας διαρκούν τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Τα βακτήρια είναι συνήθως η αιτία.
Η υποτροπιάζουσα παραρρινοκολπίτιδα επανεμφανίζονται τέσσερις ή περισσότερες φορές σε ένα χρόνο και τα συμπτώματά της διαρκούν λιγότερο από δύο εβδομάδες κάθε φορά.
Βακτηριακή και ιογενής ιγμορίτιδα
Οι ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις παραρρινοκολπίτιδας. Τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν παραρρινοκολπίτιδα εξαρχής ή να επιπλέξουν μία ιογενή παραρρινοκολπίτιδα. Εάν έχετε καταρροή, βουλωμένη μύτη και πόνο στο πρόσωπο που δεν υποχωρεί μετά από δέκα ημέρες, μπορεί να έχετε βακτηριακή παραρρινοκολπίτιδα. Τα συμπτώματά σας μπορεί να φαίνεται να βελτιώνονται αρχικά, αλλά στη συνέχεια επανέρχονται και είναι χειρότερα από τα αρχικά συμπτώματα. Τα αντιβιοτικά και τα αποσυμφορητικά συνήθως λειτουργούν καλά στην αντιμετώπιση της βακτηριακής παραρρινοκολπίτιδας.
Μυκητιασική παραρρινοκολπίτιδα
Οι παραρρινοκολπίτιδες που προκαλούνται από μύκητες είναι συνήθως πιο σοβαρές από άλλες μορφές παραρρινοκολπίτιδας. Είναι πιο πιθανό να συμβούν εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα συνήθη συμπτώματα μιας λοίμωξης των παραρρινίων κόλπων περιλαμβάνουν:
Ιοί, βακτήρια, μύκητες και αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν παραρρινοκολπίτιδα. Οι συνηθέστεροι παθογόνοι παράγοντες περιλαμβάνουν:
Μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παραρρινοκολπίτιδα σε σχέση με άλλους. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
Η ίδια η παραρρινοκολπίτιδα δεν είναι μεταδοτική. Αλλά οι ιοί και τα βακτήρια που μπορούν να την προκαλέσουν είναι. Θυμηθείτε να πλένετε καλά τα χέρια σας, να αποφεύγετε άλλους ανθρώπους εάν είστε άρρωστοι και να χρησιμοποιείτε τον αγκώνα σας όταν φτερνίζεστε ή βήχετε.
Οι γιατροί διαγιγνώσκουν την παραρρινοκολπίτιδα με βάση τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό. Ένας ΩΡΛ ιατρός θα ελέγξει τα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ένα ενδοσκόπιο (ένα λεπτό σωλήνα που φέρει φως στο άκρο του) για να κοιτάξει μέσα στη μύτη.
Οι γιατροί διαγιγνώσκουν την παραρρινοκολπίτιδα με βάση τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό. Ένας ΩΡΛ ιατρός θα ελέγξει τα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ένα ενδοσκόπιο (ένα λεπτό σωλήνα που φέρει φως στο άκρο του) για να κοιτάξει μέσα στη μύτη.
Οι ειδικές εξετάσεις που μπορεί να ζητήσει ο γιατρός σας για τη διάγνωση της λοίμωξης των παραρρινίων κόλπων περιλαμβάνουν:
Καλλιέργεια ρινικού επιχρίσματος. Ο γιατρος σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μία ειδική μπατονέταη για να πάρει δείγμα υγρού από τη μύτη σας. Θα το ελέγχξει για ιούς ή άλλα μικρόβια που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά σας.
Απεικόνιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει μια αξονική τομογραφία (CT) για να κατανοήσει καλύτερα τι συμβαίνει μέσα στους παραρρίνιους κόλπους.
Αλλεργικά τεστ. Εάν έχετε χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, ο γιατρός μπορεί να σας εξετάσει για αλλεργίες που θα μπορούσαν να την προκαλέσουν.
Βιοψία. Σπάνια, ο ειδικός ΩΡΛ ιατρός μπορεί να πάρει δείγμα ιστού από τη μύτη σας για εξέταση.
Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για την παραρρινοκολπίτιδα, ανάλογα με τα συμπτώματά σας και πόσο καιρό τα είχατε. Η αρχική αντιμετώπιση μίας παραρρινοκολπίτιδας στο σπίτι περιλαμβάνει:
Εάν τα συμπτώματα της παραρρινοκολπίτιδας δεν βελτιωθούν μετά από 10 ημέρες, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει:
Εάν ο γιατρός κρίνει πως η παραρρινοκολπίτιδα είναι χρόνια μπορεί να χορηγήσει:
Για τη θεραπεία δομικών προβλημάτων της μύτης, πολύποδων ή μυκητιασικών λοιμώξεων απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
Όχι. Οι γιατροί συχνά περιμένουν να δουν πόσο θα διαρκέσουν τα συμπτώματά σας προτού συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά. Πολλές λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων προκαλούνται από ιούς. Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε τις ιογενείς λοιμώξεις με αντιβιοτικά, καθώς στην περίπτωση αυτή δεν είναι αποτελεσματικά. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών ή η χρήση τους για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων μπορεί να οδηγήσει σε περιττές παρενέργειες ή αντοχή στα αντιβιοτικά. Επίσης, μπορεί να κάνει τις μελλοντικές λοιμώξεις πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Ανάλογα με την αιτία, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης των κόλπων, όπως:
Η παραρρινοκολπίτιδα συνήθως διαρκεί μόνο μια εβδομάδα έως 10 ημέρες. Μπορείτε συνήθως να το αντιμετωπίσετε με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και θεραπείες στο σπίτι. Εάν έχετε χρόνια ιγμορίτιδα ή εάν επανεμφανίζεται συνεχώς, μπορεί να υπάρχουν υποκείμενες αιτίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε.
Θα πρέπει να αναζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως, εάν εμφανίσετε συμπτώματα σοβαρής λοίμωξης, όπως:
Μεσογείων 262
Χολαργός
Πλησίον Metropolitan General
Αγγέλου Κιούση 8
Κορωπί
210 650 2061 (Χολαργός)
210 602 1710 (Κορωπί)