© Γεώργιος Κωνσταντινίδης. All rights reserved.
Ναι, τουλάχιστον 20% του ενήλικου πληθυσμού ροχαλίζει τακτικά και αρκετά δυνατά ώστε να είναι ενοχλητικό.
Το πιο πιθανό είναι ότι σ’ αυτούς που ροχαλίζουν συμβαίνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
Αυξημένο σωματικό βάρος
Οι υπέρβαροι είναι πολύ πιθανότερο να ροχαλίζουν σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος για το ύψος τους.
Ηλικία
Το ροχαλητό επιδεινώνεται όσο μεγαλώνουμε.
Φύλο
Οι άνδρες είναι 3 φορές πιθανότερο να ροχαλίζουν σε σχέση με τις γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως δεν υπάρχουν και γυναίκες που ροχαλίζουν. Μετά την εμμηνόπαυση εξισώνεται το ποσοστό ανδρών και γυναικών που ροχαλίζουν.
Κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες του λαιμού κι αυτό προκαλεί σύμπτωση των τοιχωμάτων, που είναι η αιτία του ροχαλητού
Κάπνισμα
Το κάπνισμα επιδεινώνει το ροχαλητό.
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες:
Κληρονομικά αίτια
Υπάρχουν οικογένειες όπου το ποσοστό των μελών που ροχαλίζουν είναι υψηλό. Το ροχαλητό εξαρτάται από το σχήμα του λαιμού, και έτσι όπως οι άνθρωποι που ανήκουν στην ίδια οικογένεια μοιάζουν μεταξύ τους μπορεί και να ροχαλίζουν κατά τον ίδιο τρόπο.
Βουλωμένη μύτη
Αν η μύτη βουλώνει κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να προκληθεί ροχαλητό. Διορθώνοντας το πρόβλημα που προκαλεί το βούλωμα της μύτης, μπορεί να θεραπεύσει το ροχαλητό
Η στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου
Συχνά όταν ξαπλώνει κανείς στο ένα πλευρό, το ροχαλητό δεν είναι τόσο έντονο. Αυτό συμβαίνει διότι όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, πέφτει η γλώσσα προς τα πίσω και αποφράσσει τον αεραγωγό.
Παιδιά
Οι μεγάλες αμυγδαλές και τα κρεατάκια, μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό και υπνική άπνοια. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις είναι τόσο σοβαρό που απαιτείται άμεση θεραπεία
Υπνική άπνοια είναι όταν σταματάμε να αναπνέουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η υπνική άπνοια που προκαλείται σε αυτούς που ροχαλίζουν ονομάζεται αποφρακτική υπνική άπνοια, γιατί ο λαιμός κλείνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όσοι πάσχουν δυσκολεύονται να πάρουν ανάσα όταν κοιμούνται και ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς πάντα να το αντιλαμβάνονται. Παρόλα αυτά, μερικές φορές μπορούν να ακούσουν το ροχαλητό τους. Όταν κάποιος που ροχαλίζει ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να πάσχει από υπνική άπνοια.
Ο ασθενής που πάσχει από υπνική άπνοια, μπορεί επίσης να αισθάνεται πολύ κουρασμένος κατά τη διάρκεια της μέρας εξαιτίας της κακής ποιότητας ύπνου. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να δυσκολεύονται να μείνουν ξύπνιοι ακόμα και κατά τη διάρκεια σημαντικών εργασιών όπως η οδήγηση οχημάτων. Η υπνική άπνοια και το ροχαλητό αποτελούν διαφορετικές εκφράσεις του ίδιου προβλήματος. Αυτοί που ροχαλίζουν πολύ τείνουν να αναπτύσσουν υπνική άπνοια. Οι 5 σημαντικοί παράγοντες που προκαλούν το ροχαλητό, οδηγούν και στην εμφάνιση άπνοιας. Παρόλα αυτά, το να ροχαλίζει κανείς περιστασιακά ή ακόμα και να σταματά η ανάσα του κατά τον ύπνο δεν είναι ασυνήθιστο. Αυτό μπορεί να συμβεί έως και 4 φορές μέσα σε μια ώρα και να μην είναι σημαντικό, αλλά αν συμβαίνει συχνά και προκαλεί διαταραχή του ύπνου και κούραση, σίγουρα χρήζει αντιμετώπισης
Δεν υπάρχει νόημα στο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αν δεν λάβετε σοβαρά υπόψιν τους παραπάνω παράγοντες. Ό,τι χειρουργική θεραπεία και να σας προτείνει ο γιατρός σας είναι λιγότερο αποτελεσματική αν είστε υπέρβαρος και δεν καταβάλλετε προσπάθεια να χάσετε βάρος. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις διαφημίσεις που σας υπόσχονται ένα μικρό και σύντομο χειρουργείο για να απαλλαγείτε από το ροχαλητό σας. Ένα χειρουργείο μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις αλλά δεν υπάρχουν γρήγορες και ανώδυνες λύσεις.
Με την αντιμετώπιση του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας ασχολούνται τόσο οι Πνευμονολόγοι όσο και οι ΩΡΛ χειρουργοί.
Συνοψίζοντας, ο συνηθέστερος λόγος ροχαλητού στους ενήλικες είναι το αυξημένο σωματικό βάρος (υπέρβαροι, παχύσαρκοι). Η λιγότερο επώδυνη και πιο αποτελεσματική θεραπεία για το ροχαλητό, σε αυτή την ομάδα ασθενών, είναι η απώλεια βάρους.
Μεσογείων 262
Χολαργός
Πλησίον Metropolitan General
Αγγέλου Κιούση 8
Κορωπί
210 650 2061 (Χολαργός)
210 602 1710 (Κορωπί)