Τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού (Σωληνάκια)
Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση της τοποθέτησης σωληνίσκων αερισμού.
Τι να περιμένετε
κατά την επέμβαση
Διάγνωση
Γίνεται στο ιστρείο και αφορά στις εξετάσεις που απαιτούνται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.
Προεγχειρητικός έλεγχος
Αφορά στις εξετάσεις που γίνονται στο νοσοκομείο, για να διαπιστωθεί η γενική κατάσταση της υγείας του παιδιού.
Ημέρα του χειρουργείου
Το παιδί προσέρχεται νηστικό στο νοσοκομείο "Μητέρα" και συνοδεύεται από τους γονείς στον προθάλομα του χειρουργείου.
Γενική αναισθησία
Το παιδί "κοιμάται" στον προθάλαμο του χειρουργείου, παρουσία των γονιών, ώστε να μην βιώσει την τραυματική εμπειρία του αποχωρισμού από τους γονείς.
Η επέμβαση
Ο γιατρός κάνει μία μικρή τομή στο τύμπανο, αφαιρεί το υγρό που υπάρχει πίσω από αυτό και τοποθετεί στο τύμπανο ένα σωληνάκι με τη βοήθεια μικροσκοπίου. Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές ή ράμματα.
Ανάνηψη
Το παιδί "ξυπνά" στον χώρο της ανάνηψης και πάλι παρουσία των γονιών του. Μένει για κάποιες ώρες στο νοσοκομείο και στη συνέχεια πηγαίνει σπίτι.
Τι είναι οι σωληνίσκοι αερισμού (σωληνάκια);
Οι σωληνίσκοι αερισμού είναι πολύ μικρά, πλαστικά σωληνάκια, που τοποθετούνται σε μία πολύ μικρή τρύπα που κάνουμε στο τύμπανο. Επιτρέπουν τη δίοδο του αέρα μεταξύ των δύο πλευρών του τυμπάνου και αυτό διατηρεί το αυτί υγιές.
Γιατί τοποθετούμε σωληνάκια;
Κάποιοι άνθρωποι μαζεύουν υγρό πίσω από το τύμπανο. Αυτό ονομάζεται εκκριτική ωτίτιδα. Είναι πολύ σύνηθες στα μικρά παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλεί την εκκριτική ωτίτιδα.
Τα περισσότερα μικρά παιδιά εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους εκκριτική ωτίτιδα, αυτό όμως δεν τους δημιουργεί πάντα πρόβλημα. Απαιτείται θεραπεία μόνο όταν η εκκριτική ωτίτιδα επηρεάζει την ακοή ή την ομιλία τους ή αν προκαλεί συχνές λοιμώξεις του αυτιού (πυώδης μέση ωτίτιδα).
Πώς τοποθετούνται τα σωληνάκια;
Τα σωληνάκια τοποθετούνται στο τύμπανο, υπό σύντομη γενική αναισθησία και συνήθως το παιδί δεν απαιτείται να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο. Η επέμβαση γίνεται μέσω του καναλιού που οδηγεί στο τύμπανο, οπότε δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές στο αυτί. Δημιουργείτα μία μικρή οπή στο τύμπανο, με τη βοήθεια της μεγέθυνσης που προσφέρει το μικροσκόπιο και αφαιρείται το υγρό που υπάρχει πίσω από το τύμπανο. Στη συνέχεια, τοποθετείται το σωληνάκι στην τομή που διανοίχτηκε στο τύμπανο. Η επέμβση παίρνει συνολικά 10 έως 20 λεπτά.
Πόσο χρονικό διάστημα μένουν τα σωληνάκια στο αυτί;
Τα σωληνάκια συνήθως πέφτουν από μόνα τους, καθώς το τύμπανο μεγαλώνει. Αυτό μπορεί να πάρει 6 μήνες ή ένα χρόνο, ενώ σε κάποια μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πρέπει να τοποθετηθούν σωληνάκια στο παιδί μου;
Η εκκριτική ωτίτιδα συχνά, περνάει από μόνη της, μπορεί όμως αυτό να πάρει κάποιον καιρό. Συνήθως, στα παιδιά, δεν επεμβαίνουμε για 3 μήνες, επειδή τα μισά από αυτά θα βελτιωθούν, χωρίς ιατρική παρέμβαση. Μετά από το χρονικό διάστημα, πρέπει να ξαναδούμε το παιδί, για να αποφασιστεί το αν θα πρέπει να μπουν σωληνάκια.
Εάν η εκκριτική ωτίτιδα δεν δημιουργεί προβλήματα, μπορούμε απλά να περιμένουμε να περάσει. Εάν όμως δημιουργεί προβλήματα, όπως απώλεια ακοής, καθυστέρηση της ανάπτυξης του λόγου ή συχνές μολύνσεις του αυτιού, τότε ίσων είναι καλύτερο να τοποθετηθούν σωληνάκια.
Εάν τοποθετήσουμε τα σωληνάκια, η εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να επιστρέψει μόλις αυτά πέσουν. Αυτό συμβαίνει περίπου σε 1 στα 3 παιδιά που τοποθετούμε σωληνάκια. Μπορεί να χρειαστεί να επανατοποθετήσουμε τα σωληνάκια, μέχρι που το παιδί να σταματήσει να έχει προβλήματα από την εκκριτική ωτίτιδα.
Μπορείτε να αλλάξετε ανά πάσα ώρα και στιγμή γνώμη ως προς το χειρουργείο ακόμα και αν έχετε υπογράψει έντυπο συναίνεσης για το παιδί σας.
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;
Κορτιζονούχα ρινικά σπρέι μπορεί να βοηθήσουν κάποια παιδιά που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα. Το μπούκωμα της μύτης, που οφείλεται σε αλλεργία, μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία, τόσο της μύτης όσο κα των αυτιών. Αντιβιοτικά, αντισταμινικά και αποσυμφορητικά δεν βοηθούν στην περίπτωση της εκκριτικής ωτίτιδας. Εναλλακτικές θεραπείες, όπως η ομοιοπαθητικη, επίσης δεν βοηθούν.
Τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να βοηθηθούν από τη χρήση ενός ρινικού μπαλονιού, για να ανοίξει το σωληνάκι που οδηγεί στο αυτί. Θα πρέπει όμως να γίνεται τακτική χρήση.
Η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εκκρτικής ωτίτιδας και μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού.
Η βαρηκοία και η καθυστέρηση του λόγου, που προκαλεί η εκκριτική ωτίτιδα, μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να αντιμετωπιστούν με τη χρήση ακουστικού βαρηκοΐας. Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι απαραίτητη η επέμβαση.
Μπορώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω το παιδί μου;
Να μιλάτε καθαρά και να περιμένετε το παιδί σας να απαντήσει. Βεβαιωθείτε πως μπορεί να δει το πρόσωπό σας, προτού μιλήσετε. Ενημερώστε τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο πως το παιδί σας έχει πρόβλημα ακοής. Χρήσιμο είναι επίσης το παιδί να κάθεται στα πρώτα θρανία ή κοντά στη δασκάλα.
Τα σωληνάκια πονάνε;
Τα σωληνάκια συνήθως δεν πονάνε καθόλου. Μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας τα συνηθισμένα παυσίπονα (παρακεταμόλη, ιμπουπροφένη), αν διαμαρτυρηθεί για πόνο. Η ακοή του παιδιού σας θα πρέπει να βελτιωθεί άμεσα, μετά την επέμβαση. Κάποια παιδιά νιώθουν ότι όλα τους ακούγονται πολύ δυνατά, μέχρι να συνηθίσουν ξανά στη φυσιολογική ακοή. Αυτό συνήθως παίρνει μόνο λίγες μέρες.
Τι συμβαίνει με τις ωτίτιδες;
Οι περισσότεροι άνθρωποι που φέρουν σωληνάκια δεν παθαίνουν ωτίτιδες. Αν δείτε κίτρινο υγρό να βγαίνει από το αυτί, μπορεί όντως να υπάρχει ωτίτιδα. Δεν θα προκαλεί πόνο, όπως συνήθως συμβαίνει με μία ωτίτιδα και το παιδί δεν θα υποφέρει ιδιαίτερα. Στην περίπτωση αυτή, χορηγούνται συνήθως ωτικές σταγόνες και αυτές επαρκούν σαν θεραπεία. Σπανιότερα, μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα.
Μπορεί το παιδί μου να κολυμπήσει με τα σωληνάκια;
Το παιδί σας μπορεί να κολυμπήσει 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Θα πρέπει όμως να αποφεύγονται οι καταδύσεις, καθώς έτσι μπορεί να περάσει νερό, μέσα από το σωληνάκι, στο μέσο αυτί. Σε καταστήματα πώλησης ακουστικών, μπορείτε να βρείτε ωτασπίδες, που μπορούν να φτιαχτούν ειδικά για τα αυτιά του παιδιού σας και οι οποίες προστατεύουν από την είσοδο νερού. Η τρύπα του σωληνίσκου είναι πολύ μικρή για να περάσει το νερό, εκτός αν το νερό είναι βρώμικο ή άν έχει σαμπουάν ή σαπούνι. Πρέπει λοιπόν, να είστε πολύ προσεκτικοί όταν το παιδί κάνει ντουζ. Καλό είναι τα αυτιά να κλείνονται, κατά τη διάρκεια του ντουζ, με βαμβάκι ποτισμένο σε λάδι (ελαιόλαδο) και στραγγισμένο, τουλάχιστον μέχρι να πέσουν τα σωληνάκια.
Πόσο καιρό πρέπει το παιδί μου να μείνει εκτός σχολείου ή παιδικού σταθμού;
Το παιδί σας θα πρέπει να μπορεί να επιστρέψει σε όλες τις δραστηριότητές του μία μέρα μετά την επέμβαση.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για τα σωληνάκια;
Οι πτήσεις δεν αποτελούν πρόβλημα, όταν κάποιος φέρει σωληνάκια. Ο πόνος, από την αλλαγή της πίεσης, δεν μπορεί να εμφανιστεί, αν τα σωληνάκια λειτουργούν φυσιολογικά.
Πρέπει να ελέγξουμε την ακοή του παιδιού σας μετά την τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού, για να βεβαιωθούμε πως βελτιώθηκε. Πρέπει επίσης, να δούμε ξανά το παιδί, όταν πέσουν τα σωληνάκια, προκειμένου να εξετάσουμε τα αυτιά και την ακοή του. Αυτό συνήθως συμβαίνει, 9 έως 12 μήνες μετά την τοποθέτηση.
Κάποιες φορές, όταν πέσει το σωληνάκι, μένει μία μικρή τρύπα στο τύμπανο. Αυτή συνήθως κλείνει με το πέρασμα του χρόνου, σπάνια όμως απαιτείται επέμβαση για να κλείσει η τρύπα. Το σωληνάκι μπορεί να αφήσει ουλή στο τύμπανο, η οποία όμως συνήθως δεν επηρεάζει την ακοή.
Περισσότερες πληροφορίες
Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσοτερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 6021 710. Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά και να συζητήσουμε το πρόβλημά σας .
Λήψεις
Χρειάζεστε πληροφορίες ή κάποιο ραντεβού;
Μην διστάσετε
να επικοινωνήσετε μαζί μας.