Υγρό στα αυτιά
Ωτίτιδα
Βουλωμένη μύτη
Βραχνάδα
Αλλεργική ρινίτιδα
Αμυγδαλές
Βαρηκοΐα
Δυσκολία στην κατάποση
Εμβοές
Ζάλη και ίλιγγος
Θυρεοειδής
Κρεατάκια
Ογκίδια στο λαιμό
Παραρρινοκολπίτιδες
Παρωτίδα
Πεταχτά αυτιά
Ροχαλητό και υπνική άπνοια
Σωληνάκια αερισμού
Υπογνάθιος αδένας

Τεχνολογία Coblation

Η τεχνολογία Coblation είναι μία σύγχρονη, πρωτοποριακή τεχνολογία που προτιμώ να χρησιμοποιώ σε πλήθος ΩΡΛ επεμβάσεων (αμυγδαλεκτομή, αδενοτομή, κογχοπλαστική, φαρυγγοπλαστική κλπ). Η τεχνολογία αυτή έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τον τρόπο που χειρουργούμε εξελίσσοντας παραδοσιακές τεχνικές και έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή, με κυριότερα την ελαχιστοποίηση της διεγχειρητικής απώλειας αίματος και μετεγχειρητικού πόνου. Επεμβάσεις, όπως η αμυγδαλεκτομή και η αδενοτομή, που όταν γίνονται με την κλασική τεχνική ή με την χρήση συμβατικής διαθερμίας οδηγούν σε σημαντική απώλεια αίματος και μετεγχειρητικό πόνο, έχουν βελτιστοποιηθεί με τη χρήση Coblation.

 

Τι είναι τα κρεατάκια;

Πρόκειται για μικρούς αδένες στο πίσω μέρος της μύτης. Είναι εκεί για να καταπολεμήσουν μικρόβια σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Γενικά, επικρατεί η άποψη, ότι μετά την ηλικία των τριών χρόνων, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις δεν χρειάζονται πλέον.

 

Γιατί να τα αφαιρέσουμε;

Μερικές φορές τα παιδιά έχουν αδενοειδείς εκβλαστήσεις τόσο μεγάλες που βουλώνουν τη μύτη τους και έτσι αναγκάζονται να αναπνέουν από το στόμα. Συνήθως, μάλιστα, ροχαλίζουν το βράδυ. Σε μερικά παιδιά, μπορεί ακόμα και να σταματήσει η αναπνοή τους για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ κοιμούνται.

Τα κρεατάκια μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα αυτιά των παιδιών, γιατί αποφράσσουν τον σωλήνα που ενώνει τη μύτη με το αυτί, εμποδίζοντάς τον να  λειτουργήσει σωστά. Για παιδιά άνω των τριών ετών, αφαιρώντας τα κρεατάκια ταυτόχρονα με την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στα αυτιά, προστατεύει το παιδί από την υποτροπή της εκκριτικής ωτίτιδας (συλλογή υγρού στο αυτί). Επίσης, μετά την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων το παιδί δεν ταλαιπωρείται πλέον τόσο πολύ όταν βουλώσει η μύτη του από ένα κρυολόγημα.

 

Τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αν δεν αφαιρέσουμε τα κρεατάκια;

Τα κρεατάκια μικραίνουν καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, έτσι μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα προβλήματα της μύτης και των αυτιών που προκαλούνται από τα κρεατάκια βελτιώνονται καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Σε κάποια παιδιά, ένα ρινικό σπρέι  μπορεί να συμβάλει στη μείωση του μπουκώματος στη μύτη και είναι χρήσιμο να δοκιμάζεται πριν από τη λήψη απόφασης για τη χειρουργική επέμβαση. Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν και φέρνουν μόνο προσωρινή ανακούφιση.

 

Άλλες επεμβάσεις

Συχνά όταν αφαιρούμε τα κρεατάκια τοποθετούμε σωληνάκια στα αυτιά. Εάν το παιδί σας έχει πονόλαιμο ή σταματά να αναπνέει το βράδυ, μπορούν επίσης να αφαιρεθούν ταυτόχρονα και οι αμυγδαλές τους. Περισσότερες πληροφορίες για τις παραπάνω επεμβάσεις μπορείτε να βρείτε σε άλλες ενότητες.

 

Η επέμβαση

Τα παιδιά θα πρέπει να λείψουν από το σχολείο για μία εβδομάδα. Είναι σημαντικό να ενημερώνεται ο χειρουργός αν το παιδί σας έχει πονόλαιμο ή πέρασε κρύωμα κατά την εβδομάδα πριν από τη επέμβαση- στις περιπτώσεις αυτές είναι συνήθως προτιμότερο να αναβληθεί η επέμβαση για μερικές εβδομάδες.

Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση. Τα κρεατάκια αφαιρούνται μέσω του στόματος, και στη συνέχεια σταματούμε την αιμορραγία, πριν ξυπνήσουμε το παιδί.

Μερικοί χειρουργοί στέλνουν το παιδί σπίτι τη μέρα της επέμβασης ενώ άλλοι προτιμούν να το κρατήσουν στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Η δική μας άποψη είναι ότι το παιδί μπορεί να πάει σπίτι όταν είναι αρκετά καλά και μπορεί να φάει και να πιεί.

Τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται περίπου μια εβδομάδα μακριά από το νηπιαγωγείο ή το σχολείο . Θα πρέπει να ξεκουράζονται στο σπίτι τους μακριά από την πολυκοσμία και μέρη όπου καπνίζουν. Τα παιδιά πρέπει να κρατηθούν μακριά από ανθρώπους που βήχουν ή πάσχουν από κοινό κρυολόγημα.

 

Πιθανές επιπλοκές

Η αδενοτομή είναι μία πολύ ασφαλής επέμβαση, αλλά κάθε χειρουργείο ενέχει μικρούς κινδύνους. Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η αιμορραγία, στην περίπτωση της οποίας μπορεί ακόμα και να χρειαστεί μια δεύτερη επέμβαση για να σταματήσει. Ωστόσο, η αιμορραγία μετά την αδενοτομή είναι ασυνήθιστη. Είναι πολύ σημαντικό να μας ενημερώσετε πριν από την επέμβαση αν το παιδί ή κάποιος άλλος στην οικογένεια έχει την τάση να αιμορραγεί εύκολα.

Κατά την επέμβαση, υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να σπάσει κάποιο δόντι, ειδικά αν υπάρχουν δόντια που είναι χαλαρά. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν το παιδί σας έχει κάποια τέτοια δόντια.

 

Τι να περιμένω μετά την εγχείρηση

Μερικά παιδιά αισθάνονται ναυτία μετά την επέμβαση . Αυτό περνά γρήγορα.

Ένας μικρός αριθμός των παιδιών βρίσκουν ότι η φωνή τους ακούγεται διαφορετικά μετά από την επέμβαση . Μπορεί να ακούγεται σαν να μιλάνε από τη μύτη τους για λίγο . Αυτό συνήθως αποκαθίσταται από μόνο του μέσα σε λίγες εβδομάδες .

Η μύτη του παιδιού μπορεί να μπλοκαριστεί μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά θα καθαρίσει από μόνη της σε μια περίπου εβδομάδα.

Το παιδί σας μπορεί επίσης να έχει πόνο στα αυτιά . Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει επειδή το πίσω μέρος της μύτης όπου βρίσκονται τα κρεατάκια και τα αυτιά νευρώνονται από τα ίδια νεύρα. Δεν σημαίνει ότι το παιδί σας έχει μόλυνση στο αυτί .

Δώστε παυσίπονα (συνήθως παρακεταμόλη) στο παιδί τις πρώτες μέρες όταν και αν πονάει. Ποτέ μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δοσολογία. Μην δίνετε ασπιρίνη ή παρόμοια φάρμακα στο παιδί σας – μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία.

Τεχνολογία Coblation

Η τεχνολογία Coblation είναι μία σύγχρονη, πρωτοποριακή τεχνολογία που προτιμώ να χρησιμοποιώ σε πλήθος ΩΡΛ επεμβάσεων (αμυγδαλεκτομή, αδενοτομή, κογχοπλαστική, φαρυγγοπλαστική κλπ). Η τεχνολογία αυτή έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τον τρόπο που χειρουργούμε εξελίσσοντας παραδοσιακές τεχνικές και έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή, με κυριότερα την ελαχιστοποίηση της διεγχειρητικής απώλειας αίματος και μετεγχειρητικού πόνου. Επεμβάσεις όπως η αμυγδαλεκτομή και η αδενοτομή, που όταν γίνονται με την κλασική τεχνική ή με την χρήση συμβατικής διαθερμίας οδηγούν σε σημαντική απώλεια αίματος και μετεγχειρητικό πόνο, έχουν βελτιστοποιηθεί με τη χρήση Coblation.

 

Τι είναι οι αμυγδαλές και τι κάνουν;

Οι αμυγδαλές είναι μικροί αδένες στο λαιμό, ένας σε κάθε πλευρά . Είναι εκεί για να καταπολεμήσουν τα μικρόβια, όταν είμαστε μικρά παιδιά. Μετά την ηλικία των τριών ετών, οι αμυγδαλές γίνει λιγότερο σημαντικές για την καταπολέμηση μικροβίων και συνήθως συρρικνώνονται. Το σώμα μας μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια και χωρίς αυτές .

 

Γιατί να τις αφαιρέσουμε;

Μια αμυγδαλεκτομή (μια επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών ) συνιστάται μόνο αν οι αμυγδαλές κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Η κύρια ένδειξη είναι ένα ιστορικό συχνών  αμυγδαλίτιδων που απαιτούν επαναλαμβανόμενες θεραπείες με αντιβιοτικά ή έχουν ως αποτέλεσμα τις πολλές απουσίες από το σχολείο ή την εργασία .

Ένας άλλος λόγος για την αφαίρεση των αμυγδαλών είναι αν είναι μεγάλες και μπλοκάρουν τον αεραγωγό. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με σημαντικό ροχαλητό τη νύχτα και σύντομες παύσεις στην αναπνοή (άπνοιες).

Μία επιπλοκή της αμυγδαλίτιδας είναι το περιαμυγδαλικό απόστημα. Πρόκειται για ένα απόστημα που δημιουργείται δίπλα στην αμυγδαλή. Όταν ένας άνθρωπος εμφανίσει περιαμυγδαλικό απόστημα σε κάποια στιγμή της ζωής του έχει αυξημένες πιθανότητες να του ξαναπαρουσιαστεί το πρόβλημα στο μέλλον. Έτσι πολλοί επιλέγουν να αφαιρέσουν τις αμυγδαλές τους μετά το πρώτο περιαμυγδαλικό απόστημα.

 

Πριν από την επέμβαση

Προετοιμαστείτε ότι θα χρειαστεί να απουσιάσετε από την εργασία ή το σχολείο σας για 2 εβδομάδες. Ενημερώστε τον ιατρό σας αν έχετε μια λοίμωξη αναπνευστικού ή αμυγδαλίτιδα πριν από την ημερομηνία εισαγωγής, διότι στην περίπτωση αυτή ίσως είναι καλύτερα να αναβληθεί η επέμβαση. Είναι πολύ σημαντικό να πείτε στον ιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη αιμορραγία ή μώλωπες, ή αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχει την τάση να αιμορραγεί εύκολα.

 

Πώς και που γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία . Οι αμυγδαλές αφαιρούνται από το στόμα, και στη συνέχεια ο χειρουργός φροντίζει να ελέγξει την όποια αιμορραγία. Ο άρρωστος στη συνέχεια ξυπνά και αποστέλλεται στην αίθουσα ανάνηψης. Η όλη διαδικασία διαρκεί από 30 λεπτά έως μία ώρα.

 

Πόσο καιρό θα είμαι στο νοσοκομείο;

Ο ασθενής είναι σκόπιμο να παραμείνει στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Κάποιοι χειρουργοί επιλέγουν να στείλουν τον ασθενή σπίτι τη μέρα της επέμβασης. Η δική μας άποψη είναι ότι ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του αν αισθάνεται αρκετά καλά και μπορεί να φάει και να πιει.

 

Πιθανές επιπλοκές

Η αμυγδαλεκτομή είναι μία πολύ ασφαλής επέμβαση, αλλά κάθε χειρουργείο ενέχει πάντα ένα μικρό κίνδυνο. Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η αιμορραγία. Στην περίπτωση της αιμορραγίας μπορεί να χρειαστεί σπάνια μια δεύτερη επέμβαση για να σταματήσει. Περίπου δύο από κάθε 100 παιδιά που θα υποβληθούν σε αμυγδαλεκτομή, θα πρέπει να επιστρέψουν στο νοσοκομείο λόγω αιμορραγίας, και στις περισσότερες περιπτώσεις η αιμορραγία θα ελεγχθεί με συντηρητικά μέσα. Ένα στα 100 παιδιά μπορεί να χρειαστεί μία δεύτερη επέμβαση για να σταματήσει η αιμορραγία. Οι ενήλικες έχουν ένα ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας από τα παιδιά .

Κατά την επέμβαση, υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να σπάσει κάποιο δόντι, ειδικά αν είναι χαλαρό ή στραβό. Είναι καλό να ενημερώσετε τον ιατρό σας αν έχετε τέτοια δόντια.

 

Τι να περιμένω μετά την εγχείρηση

Μετά την επέμβαση μπορεί να αισθάνεστε ναυτία, και μπορεί χρειαστεί να πάρετε κάποιο φάρμακο για να αντιμετωπιστεί. Συνήθως η ναυτία υποχωρεί γρήγορα.

Ο λαιμός σας θα πονά για περίπου δέκα ημέρες. Είναι σημαντικό να παίρνετε παυσίπονα τακτικά, μισή ώρα πριν από τα γεύματα, για τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα . Μην πάρετε ασπιρίνη, γιατί αυτό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αιμορραγίας. Όσον αφορά στα παυσίπονα, ποτέ μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δόση. Πρέπει να αρχίσετε να τρώτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα - αυτό θα βοηθήσει το λαιμό σας να επουλωθεί γρηγορότερα και θα ελαττώσει τον μετεγχειρητικό πόνο, ενώ επίσης μειώνεται ο κίνδυνο αιμορραγίας.  Πίνετε πολλά υγρά και προτιμήστε μαλακά, μη πικάντικα φαγητά. Το μάσημα τσίχλας μπορεί επίσης να ανακουφίσει από τον πόνο.

Μετά την επέμβαση μπορεί επίσης να έχετε πόνο στα αυτιά . Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει γιατί λαιμός και αυτιά έχουν κοινή νεύρωση. Δεν πρόκειται λοιπόν για μόλυνση στο αυτί .

Η περιοχή του λαιμού σας όπου βρίσκονταν οι αμυγδαλές θα έχει λευκό χρώμα - αυτό είναι φυσιολογικό - ενώσω ο λαιμός σας επουλώνεται . Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε μικρά ράμματα στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Αυτά βοηθούν ώστε να σταματήσει η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης, και θα πέσουν από μόνα τους.

Κάποιοι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν μια λοίμωξη του λαιμού μετά την επέμβαση, ιδίως αν δεν τρέφονται σωστά . Συμπτώματα που μπορεί να έχουν είναι πυρετός και μια άσχημη μυρωδιά από το λαιμό. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, εάν αυτό συμβεί.

Ενήλικες και παιδιά θα χρειαστούν 10 έως 14 ημέρες μακριά από την εργασία ή το σχολείο. Είναι καλό οι ασθενείς να μένουν στο σπίτι, μακριά από την πολυκοσμία και χώρους καπνιστών. Δεν πρέπει επίσης να έρθουν σε επαφή με άτομα που βήχουν ή πάσχουν από κρυολόγημα. Τέλος, μετά την επέμβαση μπορεί ο ασθενής να νιώθει κουρασμένος για μερικές μέρες.