Τεχνολογία Coblation

Η τεχνολογία Coblation είναι μία σύγχρονη, πρωτοποριακή τεχνολογία που προτιμώ να χρησιμοποιώ σε πλήθος ΩΡΛ επεμβάσεων (αμυγδαλεκτομή, αδενοτομή, κογχοπλαστική, φαρυγγοπλαστική κλπ). Η τεχνολογία αυτή έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τον τρόπο που χειρουργούμε εξελίσσοντας παραδοσιακές τεχνικές και έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή, με κυριότερα την ελαχιστοποίηση της διεγχειρητικής απώλειας αίματος και μετεγχειρητικού πόνου. Επεμβάσεις όπως η αμυγδαλεκτομή και η αδενοτομή, που όταν γίνονται με την κλασική τεχνική ή με την χρήση συμβατικής διαθερμίας οδηγούν σε σημαντική απώλεια αίματος και μετεγχειρητικό πόνο, έχουν βελτιστοποιηθεί με τη χρήση Coblation.

 

Τι είναι οι αμυγδαλές και τι κάνουν;

Οι αμυγδαλές είναι μικροί αδένες στο λαιμό, ένας σε κάθε πλευρά . Είναι εκεί για να καταπολεμήσουν τα μικρόβια, όταν είμαστε μικρά παιδιά. Μετά την ηλικία των τριών ετών, οι αμυγδαλές γίνει λιγότερο σημαντικές για την καταπολέμηση μικροβίων και συνήθως συρρικνώνονται. Το σώμα μας μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια και χωρίς αυτές .

 

Γιατί να τις αφαιρέσουμε;

Μια αμυγδαλεκτομή (μια επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών ) συνιστάται μόνο αν οι αμυγδαλές κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Η κύρια ένδειξη είναι ένα ιστορικό συχνών  αμυγδαλίτιδων που απαιτούν επαναλαμβανόμενες θεραπείες με αντιβιοτικά ή έχουν ως αποτέλεσμα τις πολλές απουσίες από το σχολείο ή την εργασία .

Ένας άλλος λόγος για την αφαίρεση των αμυγδαλών είναι αν είναι μεγάλες και μπλοκάρουν τον αεραγωγό. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με σημαντικό ροχαλητό τη νύχτα και σύντομες παύσεις στην αναπνοή (άπνοιες).

Μία επιπλοκή της αμυγδαλίτιδας είναι το περιαμυγδαλικό απόστημα. Πρόκειται για ένα απόστημα που δημιουργείται δίπλα στην αμυγδαλή. Όταν ένας άνθρωπος εμφανίσει περιαμυγδαλικό απόστημα σε κάποια στιγμή της ζωής του έχει αυξημένες πιθανότητες να του ξαναπαρουσιαστεί το πρόβλημα στο μέλλον. Έτσι πολλοί επιλέγουν να αφαιρέσουν τις αμυγδαλές τους μετά το πρώτο περιαμυγδαλικό απόστημα.

 

Πριν από την επέμβαση

Προετοιμαστείτε ότι θα χρειαστεί να απουσιάσετε από την εργασία ή το σχολείο σας για 2 εβδομάδες. Ενημερώστε τον ιατρό σας αν έχετε μια λοίμωξη αναπνευστικού ή αμυγδαλίτιδα πριν από την ημερομηνία εισαγωγής, διότι στην περίπτωση αυτή ίσως είναι καλύτερα να αναβληθεί η επέμβαση. Είναι πολύ σημαντικό να πείτε στον ιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη αιμορραγία ή μώλωπες, ή αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχει την τάση να αιμορραγεί εύκολα.

 

Πώς και που γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία . Οι αμυγδαλές αφαιρούνται από το στόμα, και στη συνέχεια ο χειρουργός φροντίζει να ελέγξει την όποια αιμορραγία. Ο άρρωστος στη συνέχεια ξυπνά και αποστέλλεται στην αίθουσα ανάνηψης. Η όλη διαδικασία διαρκεί από 30 λεπτά έως μία ώρα.

 

Πόσο καιρό θα είμαι στο νοσοκομείο;

Ο ασθενής είναι σκόπιμο να παραμείνει στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Κάποιοι χειρουργοί επιλέγουν να στείλουν τον ασθενή σπίτι τη μέρα της επέμβασης. Η δική μας άποψη είναι ότι ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του αν αισθάνεται αρκετά καλά και μπορεί να φάει και να πιει.

 

Πιθανές επιπλοκές

Η αμυγδαλεκτομή είναι μία πολύ ασφαλής επέμβαση, αλλά κάθε χειρουργείο ενέχει πάντα ένα μικρό κίνδυνο. Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η αιμορραγία. Στην περίπτωση της αιμορραγίας μπορεί να χρειαστεί σπάνια μια δεύτερη επέμβαση για να σταματήσει. Περίπου δύο από κάθε 100 παιδιά που θα υποβληθούν σε αμυγδαλεκτομή, θα πρέπει να επιστρέψουν στο νοσοκομείο λόγω αιμορραγίας, και στις περισσότερες περιπτώσεις η αιμορραγία θα ελεγχθεί με συντηρητικά μέσα. Ένα στα 100 παιδιά μπορεί να χρειαστεί μία δεύτερη επέμβαση για να σταματήσει η αιμορραγία. Οι ενήλικες έχουν ένα ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας από τα παιδιά .

Κατά την επέμβαση, υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να σπάσει κάποιο δόντι, ειδικά αν είναι χαλαρό ή στραβό. Είναι καλό να ενημερώσετε τον ιατρό σας αν έχετε τέτοια δόντια.

 

Τι να περιμένω μετά την εγχείρηση

Μετά την επέμβαση μπορεί να αισθάνεστε ναυτία, και μπορεί χρειαστεί να πάρετε κάποιο φάρμακο για να αντιμετωπιστεί. Συνήθως η ναυτία υποχωρεί γρήγορα.

Ο λαιμός σας θα πονά για περίπου δέκα ημέρες. Είναι σημαντικό να παίρνετε παυσίπονα τακτικά, μισή ώρα πριν από τα γεύματα, για τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα . Μην πάρετε ασπιρίνη, γιατί αυτό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αιμορραγίας. Όσον αφορά στα παυσίπονα, ποτέ μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δόση. Πρέπει να αρχίσετε να τρώτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα - αυτό θα βοηθήσει το λαιμό σας να επουλωθεί γρηγορότερα και θα ελαττώσει τον μετεγχειρητικό πόνο, ενώ επίσης μειώνεται ο κίνδυνο αιμορραγίας.  Πίνετε πολλά υγρά και προτιμήστε μαλακά, μη πικάντικα φαγητά. Το μάσημα τσίχλας μπορεί επίσης να ανακουφίσει από τον πόνο.

Μετά την επέμβαση μπορεί επίσης να έχετε πόνο στα αυτιά . Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει γιατί λαιμός και αυτιά έχουν κοινή νεύρωση. Δεν πρόκειται λοιπόν για μόλυνση στο αυτί .

Η περιοχή του λαιμού σας όπου βρίσκονταν οι αμυγδαλές θα έχει λευκό χρώμα - αυτό είναι φυσιολογικό - ενώσω ο λαιμός σας επουλώνεται . Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε μικρά ράμματα στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Αυτά βοηθούν ώστε να σταματήσει η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης, και θα πέσουν από μόνα τους.

Κάποιοι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν μια λοίμωξη του λαιμού μετά την επέμβαση, ιδίως αν δεν τρέφονται σωστά . Συμπτώματα που μπορεί να έχουν είναι πυρετός και μια άσχημη μυρωδιά από το λαιμό. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, εάν αυτό συμβεί.

Ενήλικες και παιδιά θα χρειαστούν 10 έως 14 ημέρες μακριά από την εργασία ή το σχολείο. Είναι καλό οι ασθενείς να μένουν στο σπίτι, μακριά από την πολυκοσμία και χώρους καπνιστών. Δεν πρέπει επίσης να έρθουν σε επαφή με άτομα που βήχουν ή πάσχουν από κρυολόγημα. Τέλος, μετά την επέμβαση μπορεί ο ασθενής να νιώθει κουρασμένος για μερικές μέρες.