Τεχνολογία Coblation

Η τεχνολογία Coblation είναι μία σύγχρονη, πρωτοποριακή τεχνολογία που προτιμώ να χρησιμοποιώ σε πλήθος ΩΡΛ επεμβάσεων (αμυγδαλεκτομή, αδενοτομή, κογχοπλαστική, φαρυγγοπλαστική κλπ). Η τεχνολογία αυτή έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τον τρόπο που χειρουργούμε εξελίσσοντας παραδοσιακές τεχνικές και έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή, με κυριότερα την ελαχιστοποίηση της διεγχειρητικής απώλειας αίματος και μετεγχειρητικού πόνου. Επεμβάσεις, όπως η αμυγδαλεκτομή και η αδενοτομή, που όταν γίνονται με την κλασική τεχνική ή με την χρήση συμβατικής διαθερμίας οδηγούν σε σημαντική απώλεια αίματος και μετεγχειρητικό πόνο, έχουν βελτιστοποιηθεί με τη χρήση Coblation.

 

Τι είναι τα κρεατάκια;

Πρόκειται για μικρούς αδένες στο πίσω μέρος της μύτης. Είναι εκεί για να καταπολεμήσουν μικρόβια σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Γενικά, επικρατεί η άποψη, ότι μετά την ηλικία των τριών χρόνων, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις δεν χρειάζονται πλέον.

 

Γιατί να τα αφαιρέσουμε;

Μερικές φορές τα παιδιά έχουν αδενοειδείς εκβλαστήσεις τόσο μεγάλες που βουλώνουν τη μύτη τους και έτσι αναγκάζονται να αναπνέουν από το στόμα. Συνήθως, μάλιστα, ροχαλίζουν το βράδυ. Σε μερικά παιδιά, μπορεί ακόμα και να σταματήσει η αναπνοή τους για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ κοιμούνται.

Τα κρεατάκια μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα αυτιά των παιδιών, γιατί αποφράσσουν τον σωλήνα που ενώνει τη μύτη με το αυτί, εμποδίζοντάς τον να  λειτουργήσει σωστά. Για παιδιά άνω των τριών ετών, αφαιρώντας τα κρεατάκια ταυτόχρονα με την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στα αυτιά, προστατεύει το παιδί από την υποτροπή της εκκριτικής ωτίτιδας (συλλογή υγρού στο αυτί). Επίσης, μετά την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων το παιδί δεν ταλαιπωρείται πλέον τόσο πολύ όταν βουλώσει η μύτη του από ένα κρυολόγημα.

 

Τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αν δεν αφαιρέσουμε τα κρεατάκια;

Τα κρεατάκια μικραίνουν καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, έτσι μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα προβλήματα της μύτης και των αυτιών που προκαλούνται από τα κρεατάκια βελτιώνονται καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Σε κάποια παιδιά, ένα ρινικό σπρέι  μπορεί να συμβάλει στη μείωση του μπουκώματος στη μύτη και είναι χρήσιμο να δοκιμάζεται πριν από τη λήψη απόφασης για τη χειρουργική επέμβαση. Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν και φέρνουν μόνο προσωρινή ανακούφιση.

 

Άλλες επεμβάσεις

Συχνά όταν αφαιρούμε τα κρεατάκια τοποθετούμε σωληνάκια στα αυτιά. Εάν το παιδί σας έχει πονόλαιμο ή σταματά να αναπνέει το βράδυ, μπορούν επίσης να αφαιρεθούν ταυτόχρονα και οι αμυγδαλές τους. Περισσότερες πληροφορίες για τις παραπάνω επεμβάσεις μπορείτε να βρείτε σε άλλες ενότητες.

 

Η επέμβαση

Τα παιδιά θα πρέπει να λείψουν από το σχολείο για μία εβδομάδα. Είναι σημαντικό να ενημερώνεται ο χειρουργός αν το παιδί σας έχει πονόλαιμο ή πέρασε κρύωμα κατά την εβδομάδα πριν από τη επέμβαση- στις περιπτώσεις αυτές είναι συνήθως προτιμότερο να αναβληθεί η επέμβαση για μερικές εβδομάδες.

Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση. Τα κρεατάκια αφαιρούνται μέσω του στόματος, και στη συνέχεια σταματούμε την αιμορραγία, πριν ξυπνήσουμε το παιδί.

Μερικοί χειρουργοί στέλνουν το παιδί σπίτι τη μέρα της επέμβασης ενώ άλλοι προτιμούν να το κρατήσουν στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Η δική μας άποψη είναι ότι το παιδί μπορεί να πάει σπίτι όταν είναι αρκετά καλά και μπορεί να φάει και να πιεί.

Τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται περίπου μια εβδομάδα μακριά από το νηπιαγωγείο ή το σχολείο . Θα πρέπει να ξεκουράζονται στο σπίτι τους μακριά από την πολυκοσμία και μέρη όπου καπνίζουν. Τα παιδιά πρέπει να κρατηθούν μακριά από ανθρώπους που βήχουν ή πάσχουν από κοινό κρυολόγημα.

 

Πιθανές επιπλοκές

Η αδενοτομή είναι μία πολύ ασφαλής επέμβαση, αλλά κάθε χειρουργείο ενέχει μικρούς κινδύνους. Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η αιμορραγία, στην περίπτωση της οποίας μπορεί ακόμα και να χρειαστεί μια δεύτερη επέμβαση για να σταματήσει. Ωστόσο, η αιμορραγία μετά την αδενοτομή είναι ασυνήθιστη. Είναι πολύ σημαντικό να μας ενημερώσετε πριν από την επέμβαση αν το παιδί ή κάποιος άλλος στην οικογένεια έχει την τάση να αιμορραγεί εύκολα.

Κατά την επέμβαση, υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να σπάσει κάποιο δόντι, ειδικά αν υπάρχουν δόντια που είναι χαλαρά. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν το παιδί σας έχει κάποια τέτοια δόντια.

 

Τι να περιμένω μετά την εγχείρηση

Μερικά παιδιά αισθάνονται ναυτία μετά την επέμβαση . Αυτό περνά γρήγορα.

Ένας μικρός αριθμός των παιδιών βρίσκουν ότι η φωνή τους ακούγεται διαφορετικά μετά από την επέμβαση . Μπορεί να ακούγεται σαν να μιλάνε από τη μύτη τους για λίγο . Αυτό συνήθως αποκαθίσταται από μόνο του μέσα σε λίγες εβδομάδες .

Η μύτη του παιδιού μπορεί να μπλοκαριστεί μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά θα καθαρίσει από μόνη της σε μια περίπου εβδομάδα.

Το παιδί σας μπορεί επίσης να έχει πόνο στα αυτιά . Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει επειδή το πίσω μέρος της μύτης όπου βρίσκονται τα κρεατάκια και τα αυτιά νευρώνονται από τα ίδια νεύρα. Δεν σημαίνει ότι το παιδί σας έχει μόλυνση στο αυτί .

Δώστε παυσίπονα (συνήθως παρακεταμόλη) στο παιδί τις πρώτες μέρες όταν και αν πονάει. Ποτέ μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δοσολογία. Μην δίνετε ασπιρίνη ή παρόμοια φάρμακα στο παιδί σας – μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία.