Τεχνολογία Coblation

Η τεχνολογία Coblation είναι μία σύγχρονη, πρωτοποριακή τεχνολογία που προτιμώ να χρησιμοποιώ σε πλήθος ΩΡΛ επεμβάσεων (αμυγδαλεκτομή, αδενοτομή, συρρίκνωση κάτω ρινικών κογχών, φαρυγγοπλαστική κλπ). Η τεχνολογία αυτή έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τον τρόπο που χειρουργούμε εξελίσσοντας παραδοσιακές τεχνικές και έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή, με κυριότερα την ελαχιστοποίηση της διεγχειρητικής απώλειας αίματος και του μετεγχειρητικού πόνου. Επεμβάσεις, όπως η αμυγδαλεκτομή και η αδενοτομή, που όταν γίνονται με την κλασική τεχνική ή με την χρήση συμβατικής διαθερμίας οδηγούν σε σημαντική απώλεια αίματος και μετεγχειρητικό πόνο, έχουν βελτιστοποιηθεί με τη χρήση Coblation.

 

Πότε μπορεί να χρειαζόμαστε την επέμβαση;

 Όταν αισθάνεστε πως η μύτη σας είναι βουλωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα (μήνες ή χρόνια) και δεν παίρνετε σωστά ανάσα από τη μύτη. Το πρήξιμο των ρινικών κογχών, εντός της μύτης σας, μπορεί να το προκαλεί αυτό.

 

Τι είναι οι ρινικές κόγχες

Η ρινική κόγχη μοιάζει με ένα ράφι από οστό που εκτείνεται από εμπρός προς τα πίσω στο πλάγιο τοίχωμα του εσωτερικού της μύτης. Κάθε άνθρωπος έχει έξι ρινικές κόγχες, τρεις σε κάθε πλευρά. Την άνω,τη μέση και την κάτω ρινική κόγχη. Η άνω κόγχη βρίσκεται ψηλότερα και η κάτω χαμηλότερα. Οι κάτω ρινικές κόγχες συνήθως δημιουργούν προβλήματα ρινικής συμφόρησης.

Μεταξύ των ρινικών κογχών εκβάλουν τα στόμιο των παραρρίνιων κόλπων. 

Οι ρινικές κόγχες καλύπτονται εσωτερικά από ένα κάλυμμα που ονομάζεται βλεννογόνος. Ο ρόλος τους είναι να αυξάνουν τη συνολική επιφάνεια του καλύμματος αυτού εντός της μύτης. Ο βλεννογόνος θερμαίνει, υγραίνει και φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουμε από μικρόβια και βλαπτικές ουσίες.

  

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Ο βλεννογόνος στο εσωτερικό της μύτης, ειδικά αυτός που καλύπτει τις ρινικές κόγχες, είναι πολύ πρησμένος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πέρασμα του αέρα εντός της μύτης να είναι πολύ στενό, προκαλώντας το αίσθημα της βουλωμένης μύτης. Οι παραρρίνιοι κόλποι, που είναι κοιλότητες με αέρα εντός του προσώπου (οι δύο πιο γνωστοί από αυτούς είναι τα ιγμόρεια), μπορεί να «μπλοκαριστούν» γεγονός που οδηγεί σε παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα όταν πρόκειται για τα ιγμόρεια).

 

Ο στόχος της επέμβασης

Ο στόχος της επέμβασης είναι η συρρίκνωση του βλεννογόνου των ρινικών κογχών. Συνήθως η επέμβαση γίνεται με τοπική νάρκωση και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα.

Η λογική της επέμβασης με Coblation είναι πως με ένα ειδικό ηλεκτρόδιο δημιουργούνται τούνελ κάτω από τον βλεννογόνο των κάτω ρινικών κογχών που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξάχνωση και συρρίκνωση του πρησμένου υποβλεννογόνιου ιστού, χωρίς όμως να υποστεί βλάβη ο βλεννογόνος, που είναι σημαντικός όπως είπαμε για τη θέρμανση, την ύγρανση και  το φιλτράρισμα του αέρα που αναπνέουμε.

 

Τα πλεονεκτήματα

Η συρρίκνωση του βλεννογόνου των ρινικών κογχών «ξεμπλοκάρει» τη μύτη και βελτιώνει την ρινική αναπνοή. Μπορεί επίσης να ελαττώσει τον κίνδυνο να αποκτήσει κάποιος παραρρινοκολπίτιδα.

 

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;

Ρινικά σπρέι ή σταγόνες μπορεί να ανακουφίσουν προσωρινά από το μπούκωμα της μύτης. Παρόλα αυτά η μακροχρόνια χρήση τους αντενδείκνυται αφού μπορούν σε βάθος χρόνου να καταστρέψουν τον βλεννογόνο της μύτης και να επιδεινώσουν το μπούκωμα.

 

Τι θα γίνει αν δεν κάνω τίποτα;

 Το πρήξιμο του βλεννογόνου των ρινικών κογχών θα συνεχιστεί. Θα αισθάνεστε τη μύτη σας μπουκωμένη. Προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν και στους παραρρίνιους κόλπους.

 

Ποιος πρέπει να υποβληθεί στην επέμβαση;

 Άνθρωποι με πρησμένο βλεννογόνο των ρινικών κογχών, το οποίο προκαλεί μπούκωμα της μύτης ή προβλήματα με τους παραρρίνιους κόλπους

 

Ποιος δεν πρέπει να υποβληθεί στην επέμβαση

Άνθρωποι με σοβαρά παθολογικά προβλήματα, αν και το γεγονός πως το χειρουργείο γίνεται υπό τοπική νάρκωση, την καθιστά μια πολύ ασφαλή επέμβαση