Τι είναι επίσταξη;

Επίσταξη είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για την αιμορραγία από τη μύτη.

Ποιος είναι πιθανόν να πάσχει από ρινορραγία;

  • Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει ρινορραγία
  • Η ρινορραγία είναι λίγο πιο συχνή στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες
  • Η ρινορραγία είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους και τα παιδιά
  • Περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών εμφανίζουν συχνά επεισόδια ρινορραγίας

Πότε είναι πιο πιθανό να αιμορραγήσει κανείς;

Ρινορραγία είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί το πρωί ή αργά το βράδυ. Μπορεί όμως να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και συχνά εμφανίζεται χωρίς να το περιμένει κανείς.

Από τι προκαλείται ρινορραγία;

  • Φαίνεται ότι προκαλείται όταν κάποιο ευαίσθητο αγγείο εντός της μύτης σπάζει, πιθανόν μετά από μικροτραυματισμό ή μόλυνση.
  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η σημαντική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ρινορραγίας. Είναι σημαντικό, οι ασθενείς που εμφανίζουν συχνά ρινορραγία να ελέγχουν τακτικά την πίεσή τους.
  • Η ρινορραγία είναι συχνή παρενέργεια αντιθρομβωτικής αγωγής. Ασπιρίνη, βαρφαρίνη, κλοπιδρογρέλη και απιξαμπάνη αποτελούν συχνά παραδείγματα αντιθρομβωτικής αγωγής. Τα φάρμακα αυτά τροποποιούν τον τρόπο που πήζει το αίμα μας και συνταγογραφούνται συχνά σε ασθενείς με προβλήματα καρδιάς. Αν λαμβάνετε τέτοια φάρμακα και αιμορραγήσετε από τη μύτη σας, μην σταματήσετε τα φάρμακα, εκτός αν σας συμβουλέψει κάτι τέτοιο κάποιος ιατρός.
  • Στα παιδιά είναι συχνός ο σχηματισμός εφελκίδων (κακάδια) εντός της μύτης τους, κάτι που οφείλεται συνήθως σε μόλυνση με ένα μικρόβιο που λέγεται Σταφυλόκοκκος. Δεν είναι σίγουρο ότι η μόλυνση αυτή καθαυτή προκαλεί τη ρινορραγία. Η μόλυνση εισέρχεται στη μύτη από τη συνήθεια κάποιων παιδιών να την σκαλίζουν. Και μόνο η συνήθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μικροτραυματισμό του εσωτερικού της μύτης και αιμορραγία.
  • Η ρινορραγία είναι συχνή σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα πήξης του αίματος. Αν έχετε την τάση να αιμορραγείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από μικροτραυματισμό του δέρματος ή εξαγωγή δοντιού ή αν μελανιάζετε εύκολα μετά από χτυπήματα, καλό είναι να υποβληθείτε σε αιματολογικό έλεγχο.

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε μικροαιμορραγία από τη μύτη;

Μικροαιμορραγία από τη μύτη μπορεί να ελεγχθεί συνήθως πατώντας με δύο δάκτυλα το πρόσθιο μαλακό κομμάτι της μύτης για 15 λεπτά. Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που αιμορραγήσατε και η αιμορραγία σταματήσει με την πίεση της μύτης για 15 λεπτά, δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία ή εξετάσεις. Θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση ή την άσκηση πίεσης στο σώμα σας (π.χ. τουαλέτα) για τις επόμενες λίγες μέρες.

Πότε χρειάζεται να δείτε ιατρό;

Αν η αιμορραγία είναι έντονη και συνεχίζετε να αιμορραγείτε 15 λεπτά μετά την άσκηση πίεσης, πρέπει άμεσα να σας δει ειδικός ιατρός. Αν η αιμορραγία είναι μικρή αλλά επαναλαμβανόμενη, ακόμα και αν σταματά εύκολα με την πίεση, είναι καλό να το συζητήσετε με τον οικογενειακό ιατρό σας, και αν χρειαστεί αυτός θα σας παραπέμψει σε ειδικό ιατρό.

Πώς αντιμετωπίζουν οι ιατροί την ρινορραγία;

Αν η ρινορραγία οφείλεται σε εφελκίδες ή μόλυνση στο εσωτερικό της μύτης, μπορεί να σας χορηγηθεί μία αντιβιοτική αλοιφή. Αυτή μπορεί να είναι μία αποτελεσματική θεραπεία, ιδίως σε παιδιά. Κάποιες φορές απαιτείται συνέχιση της αγωγής για αρκετές εβδομάδες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μόλυνση.

Αν η αιμορραγία παρουσιάζεται ξαφνικά, είναι έντονη και επιμένει, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισής της. Στο παρελθόν οι γιατροί τοποθετούσαν συχνά πωματισμούς εντός της μύτης για να σταματήσει η αιμορραγία. Οι πωματισμοί αυτοί ήταν γάζες ή σπογγώδες υλικό που τοποθετούνταν στη μύτη ώστε να πιεστεί το σημείο αιμορραγίας. Συνήθως οι πωματισμοί ήταν αποτελεσματικοί αλλά προκαλούσαν δυσφορία στους ασθενείς. Επίσης, οι ασθενείς έπρεπε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο για αρκετές μέρες.

Ρινικοί πωματισμοί χρησιμοποιούνται και σήμερα αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος παίρνει βαρφαρίνη (Sintrom), απαιτείται συχνά σε ρινορραγία, να πωματιστεί η μύτη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να χρειαστεί να μείνει κανείς στο νοσοκομείο για μερικές μέρες με την μύτη πωματισμένη. Όταν σταματήσει η αιμορραγία και αφαιρεθούν οι πωματισμοί, θα σας συμβουλεύσει ο θεράπων ιατρός σχετικά με την αγωγή βαρφαρίνης που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, με τη χρήση της μοντέρνων ενδοσκοπίων, μπορεί να εντοπιστεί η αιμορραγική εστία εντός της μύτης και να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η αντιμετώπιση αυτή γίνεται με τη χρήση μίας καυστικής χημικής ουσίας που λέγεται νιτρικός άργυρος που τοποθετείται επί της αιμορραγικής εστίας και την καυτηριάζει. Έχει προηγηθεί η χρήση τοπικού αναισθητικού εντός της μύτης. Η θεραπεία αυτή είναι ανώδυνη και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Μία άλλη άμεση θεραπεία, είναι η χρήση χαμηλής έντασης ηλεκτρικού ρεύματος επί της αιμορραγικής εστίας, μέσω ενός εργαλείου που λέγεται διαθερμία. Η θεραπεία αυτή γίνεται από ΩΡΛ ιατρό με τη χρήση ενός λεπτού ενδοσκοπίου. Το ενδοσκόπιο επιτρέπει τον εντοπισμό της εστίας, ενώ με τη διαθερμία επιτυγχάνεται η διακοπή της αιμορραγίας, μέσω του καυτηριασμού του αγγείου. Και η χρήση διαθερμίας είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της αιμορραγίας και συνήθως γίνεται υπό τοπική αναισθησία.

Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ρινορραγίας;

Πολύ σπάνια οι παραπάνω θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται χειρουργική επέμβαση που διενεργείται από ΩΡΛ ιατρό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι επεμβάσεως που είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της αιμορραγίας. Οι επεμβάσεις αυτές είναι πιο σύνθετες και πρέπει προεγχειρητικά να αναλυθούν στους ασθενείς από τον θεράποντα ιατρό.

ΩΡΛ ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ενδοσκόπια και διαθερμία για να σταματήσουν την αιμορραγία, ακόμα και αν προέρχεται από περιοχή που βρίσκεται βαθύτερα εντός της μύτης. Μία άλλη επέμβαση που ονομάζεται απολίνωση της σφηνοΰπερώιας αρτηρίας, στοχεύει στη «σφράγιση» του κυρίως αιμοφόρου αγγείου της μύτης. Το αγγείο αυτό εντοπίζεται σε μία περιοχή της μύτης που βρίσκεται πίσω από το μάγουλο. Και εδώ ο ιατρός ΩΡΛ χρησιμοποιεί ενδοσκόπια, ενώ δεν απαιτείται εξωτερική τομή.

Εάν οι παραπάνω επεμβάσεις είναι ανεπιτυχείς, τότε ο ιατρός σας μπορεί να σας προτείνει μία επέμβαση που ονομάζεται «εμβολισμός». Στην περίπτωση αυτή, ένα μικρό καλώδιο εισέρχεται στο σώμα από ένα αγγείο του ποδιού και φτάνει στη μύτη. Εκεί, ιατροί που λέγονται επεμβατικοί ακτινολόγοι, χρησιμοποιούν διάφορα υλικά, όπως λεπτό πλέγμα ή ειδική κόλλα, για να «σφραγίσουν» το αγγείο εκ των έσω. Και αυτή η επέμβαση είναι σχετικά σύνθετη και ο θεράπων ιατρός θα σας ενημερώσει για την αναγκαιότητά της επέμβασης και το τι αυτή συνεπάγεται.

Περίληψη

Η ρινορραγία αφορά ανθρώπους όλων των ηλικιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αίτιο της αιμορραγίας είναι άγνωστο. Τα περισσότερα περιστατικά ρινορραγίας αντιμετωπίζονται σχετικά απλά. Κάποιοι ασθενείς, με σοβαρή ρινορραγία, μπορεί να χρειασθεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία τους. ΩΡΛ ιατροί μπορούν να σταματήσουν την αιμορραγία καυτηριάζοντας αγγεία, εντός της ρινικής κοιλότητας. Σε κάποιους ασθενείς, με σοβαρή ρινορραγία, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για να ελεγχθεί η αιμορραγία.