Τι είναι η ενδοσκόπηση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο;

Είναι μία εξέταση με την οποία κοιτάμε το εσωτερικό της μύτης, το πίσω μέρος της μύτης, το πίσω μέρος της γλώσσας, τον φάρυγγα και τον λάρυγγα. Το ενδοσκόπιο είναι ένα είδος εύκαμπτου τηλεσκοπίου.

Είναι μία πολύ συνηθισμένη εξέταση, που μπορεί να γίνει στα εξωτερικά ιατρεία, στους θαλάμους των ασθενών ή και στο τμήμα των επειγόντων.

Γιατί χρειάζομαι αυτή την εξέταση;

Κάθε άνθρωπος που έχει πρόβλημα με τη μύτη, τα αυτιά ή τον λαιμό μπορεί να χρειάζεται αυτή την εξέταση.

Σχετικά με την εξέταση

Το ενδοσκόπιο είναι ένας λεπτό, εύκαμπτο τηλεσκόπιο που συνδέεται ή φέρει μία φωτεινή πηγή. Στα συνήθη ινοπτικά εύκαμπτα ενδοσκόπια, η εικόνα μεταδίδεται μέσω οπτικής ίνας σε προσοφθάλμιο φακό ή σε κάμερα καταγραφής. Η κάμερα μπορεί να συνδέεται με οθόνη ή/και συσκευή καταγραφής (dvd, σκληρός δίσκος υπολογιστή).

Το ενδοσκόπιο περνά μέσα από το ρουθούνι και επιτρέπει την εξέταση του εσωτερικού και του πίσω μέρους της μύτης, του πίσω μέρους της γλώσσας, του λαιμού και του λάρυγγα, ενώ ο ασθενής είναι ξύπνιος. Η εξέταση των παραπάνω περιοχών βοηθά στη διάγνωση. Κατά την διενέργεια της εξέτασης μπορεί να σας ζητήσουμε να καταπιείτε ή να αναπνεύσετε από τη μύτη .

Μπορείτε να αναπνέετε μέσω του στόματος και της μύτης καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης. Μπορεί να χρειαστεί να πείτε παρατεταμένα κάποια γράμματα όπως “η” ή “ε”ή λέξεις. Μπορεί επίσης να σας ζητήσουμε να φουσκώσετε τα μάγουλά σας.

Η εξέταση συνήθως διαρκεί μόνο μερικά λεπτά και μπορεί να γίνει με ή και χωρίς τοπικό αναισθητικό. Μετά τον ψεκασμό με τοπικό αναισθητικό μπορεί να πάρει έως και μία ώρα για να επιστρέψει η αίσθηση στη μύτη και το στόμα σας. Όσο διαρκεί η δράση του τοπικού αναισθητικού, δεν επιτρέπεται να φάτε ή να πιείτε. Σε κάποιους ανθρώπους μπορεί η απώλεια της αίσθησης από τον λαιμό και τη μύτη να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη, καθώς νιώθουν πως δεν αναπνέουν σωστά ή δυσκολεύονται να καταπιούν το σάλιο τους.

Εναλλακτικές

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα άκαμπτο ενδοσκόπιο για να δούμε το εσωτερικό και το πίσω μέρος της μύτης.

Κίνδυνοι

Η ενδοσκόπηση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο είναι μία πολύ ασφαλής διαδικασία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Στα παιδιά η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε κράτημα της αναπνοής από το παιδί, οπότε θα πρέπει να διενεργείται σε περιβάλλον όπου υπάρχει πρόσθετο νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμός που μπορεί να βοηθήσει με την αναπνοή.

Μπορεί να προκληθεί ήπια ενόχληση στη μύτη ή τον λαιμό. Επίσης μπορεί η εξέταση να φέρει δάκρυα στα μάτια ή βήχα. Σπάνια, οι ασθενείς μπορεί να έχουν επεισόδιο ρινορραγίας μετά την εξέταση.

Η εξέταση μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αερολυμάτων ή σταγονιδίων καθώς ο ασθενής μπορεί να βήξει ή να φτερνιστεί. Μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε μάσκα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Μπορεί να τοποθετηθεί τοπικό αναισθητικό στη μύτη σας έως και 10 λεπτά προ της εξέτασης.

Συχνές ερωτήσεις

Είμαι ξύπνιος κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Ναι

Μπορώ να οδηγήσω μετά την εξέταση;

Ναι

Πόση ώρα διαρκεί η εξέταση;

Συνήθως λιγότερο από λεπτό, αν και μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω

Θα χρειαστώ φάρμακα;

Μπορεί να χρειαστεί ειδικό αντιθαμβωτικό υγρό στην άκρη του ενδοσκοπίου ώστε να μην θολώνει από την αναπνοή του ασθενούς. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναισθητικό ή αποσυμφορητικό σπρέι

Θα βλέπω τι συμβαίνει;

Η εξέταση μπορεί να καταγραφεί και να τη δείτε μετά το τέλος της σε οθόνη ή και να πάρετε αντίγραφο του βίντεο.

Θα αισθανθώ το ενδοσκόπιο;

Συνήθως αισθάνεστε το ενδοσκόπιο να εισέρχεται στη μύτη. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε κάποιες στιγμές το ενδοσκόπιο εντός της μύτης και του λαιμού ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί τοπικό αναισθητικό.

Μπορώ να φάω και να πιώ προ της εξέτασης;

Ναι.

Μπορώ να φάω και να πιώ μετά την επέμβαση;

Αν έχει χρησιμοποιηθεί τοπικό αναισθητικό δεν θα πρέπει να φάτε και να πιείτε για 20 λεπτά έως και 1 ώρα (ή μέχρι να νιώσετε ότι έχει επιστρέψει πλήρως η αίσθηση στη μύτη και τον λαιμό). Θα σας ενημερώσουμε για το αν μπορείτε να φάτε και να πιείτε μετά την επέμβαση