Τι είναι η μικρολαρυγγοσκόπηση;

Η μικρολαρυγγοσκόπηση είναι η εξέταση του λάρυγγα ενώ ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. Γίνεται για τη διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων του λάρυγγα, όπως η βραχνάδα.

Ο χειρουργός προωθεί έναν μικρό μεταλλικό σωλήνα (λαρυγγοσκόπιο) μέσω του στόματος στον λάρυγγα. Στη συνέχεια κοιτάζει το λάρυγγα μέσω ενός μικροσκοπίου για να εντοπίσει το πρόβλημα. Αν χρειάζεται, μπορεί να γίνει μέσω του λαρυγγοσκοπίου επέμβαση στο λάρυγγα.

Εάν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, μπορεί να ληφθεί μία μικρή βιοψία από το λάρυγγα. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος, σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται η χρήση Laser.

Η μικρολαρυγγοσκόπηση είναι μία σύντομη επέμβαση και συνήθως παίρνει λιγότερο από 30 λεπτά.

Πως θα αισθάνομαι μετά την επέμβαση;

Μετά από την μικρολαρυγγοσκόπηση μπορεί να υπάρχει μία ελαφρά ενόχληση στο λαιμό που προκαλείται από τον μεταλλικό σωλήνα ο οποίος περνά από το λαιμό για να φτάσει στον λάρυγγα. Η ενόχληση αυτή αντιμετωπίζεται με ένα απλό παυσίπονο (Depon) και περνά σε μία με δύο μέρες.

Κάποιοι ασθενείς μπορεί μετά την επέμβαση να αντιμετωπίσουν ενόχληση στον αυχένα. Αν έχετε γνωστό πρόβλημα στον αυχένα πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό σας πριν το χειρουργείο.  

Μετά τη μικρολαρυγγοσκόπηση μπορεί η φωνή σας να είναι κάπως βραχνή, ιδιαίτερα αν έχει ληφθεί και κάποια βιοψία. Αυτό είναι κάτι το παροδικό και διαρκεί μέχρι που να επουλωθεί ο λάρυγγας.

Ασθενείς που υποβάλλονται σε μικρολαρυγγοσκόπηση μπορούν να φάνε και να πιούν την ίδια μέρα. Οι ασθενείς μπορούν επίσης από την πρώτη μέρα να χρησιμοποιούν τη φωνή τους. Αν έχει ληφθεί βιοψία, μπορεί ο χειρουργός να σας συμβουλέψει σχετική «οικονομία φωνής».

Πιθανές επιπλοκές

Η μικρολαρυγγοσκόπηση είναι μία πολύ ασφαλής επέμβαση. Μπορεί να έχετε ελαφρύ πονόλαιμο μετά την επέμβαση. Σπάνια, μπορεί ο μεταλλικός σωλήνας να τραυματίσει κάποιο δόντι. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί έναν πλαστικό νάρθηκα που προστατεύει τα δόντια.

Πότε θα έχω τα αποτελέσματα;

Ο χειρουργός σας θα είναι σε θέση να σας πει τα ευρήματα και το αν χρειάστηκε να επέμβει στον λάρυγγα την ίδια μέρα της επέμβασης.

Αν έχουν ληφθεί βιοψίες συνήθως παίρνει μία εβδομάδα για να έχουμε πίσω τα αποτελέσματα. Ο χειρουργός σας θα κανονίσει ένα νέο ραντεβού στο ιατρείο για σας ενημερώσει για τα αποτελέσματα.

Πότε μπορώ να πάω σπίτι;

Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι την ίδια μέρα της επέμβασης, αρκεί να υπάρχει μαζί σας κάποιος δικός σας άνθρωπος. Ανάλογα με το πώς αισθάνεστε μετά την επέμβαση, μπορεί να χρειαστεί να μείνετε το βράδυ στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Μπορεί επίσης να χρειαστεί μερικές μέρες να μην πάτε στην εργασία σας, ώστε να ξεκουραστεί ο λαιμός σας. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την φύση της εργασίας.