Τι είναι η παρωτίδα και τι προκαλεί την εμφάνιση όγκων της παρωτίδας;

Η παρωτίδα είναι ένας αδένας που παράγει σάλιο, στην πραγματικότητα ο καθένας μας έχει δύο παρωτίδες, μία σε κάθε πλευρά του προσώπου, μπροστά από τα αυτιά μας. Οι όγκοι της παρωτίδας προέρχονται από την ανώμαλη αύξηση κάποιου τμήματος της. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των όγκων είναι καλοήθεις, που σημαίνει ότι δεν αποτελούν καρκίνο και δεν εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματός μας. Σπάνια εμφανίζονται και κακοήθεις όγκοι στην παρωτίδα. Ο χειρουργός συνήθως πραγματοποιεί μία βιοψία με βελόνη από την παρωτίδα για να διαπιστώσει το είδος του όγκου. Κάποιες φορές η εξέταση αυτή γίνεται από εξειδικευμένο Ακτινολόγο.

Γιατί πρέπει να αφαιρεθεί ο όγκος;

Αν και το 80% των όγκων της παρωτίδας είναι καλοήθεις, στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστούμε να αφαιρούνται γιατί γενικά έχουν την τάση να μεγαλώνουν και να προκαλούν δυσμορφία, ενώ κάποιοι καλοήθεις όγκοι μπορούν με το πέρασμα του χρόνου να εξαλλαχθούν σε κακοήθεις. Επίσης, όσο πιο μεγάλος είναι ο όγκος τόσο πιο δύσκολο είναι να αφαιρεθεί. Επίσης, ακόμα και αν η βιοψία με βελόνη είναι αρκετά ακριβής, μόνο η αφαίρεση και βιοψία του όγκου, μπορεί να δώσει οριστικό αποτέλεσμα ως προς την φύση του όγκου.

Τι είναι η παρωτιδεκτομή;

Η παρωτιδεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του αδένα. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η τομή ξεκινά μπροστά από το αυτί και επεκτείνεται προς τον λαιμό. Συνήθως η τομή επουλώνεται πολύ όμορφα και θυμίζει πολύ την τομή που χρησιμοποιείται για το face lift. Με το πέρασμα του χρόνου σχεδόν εξαφανίζεται ή γίνεται ελάχιστα διακριτή.

Στο τέλος της επέμβασης ο χειρουργός θα τοποθετήσει ένα λεπτό σωληνάκι (παροχέτευση) κάτω από την τομή για να εμποδίσει το σχηματισμό αιματώματος κάτω από το δέρμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται 24-48 ώρες μέχρι που να αφαιρεθεί η παροχέτευση και να μπορέσει ο ασθενής να επιστρέψει στο σπίτι. Μετά την επέμβαση απαιτείται συνήθως να πάρει κανείς 2 εβδομάδες αναρρωτική άδεια.

Πιθανές επιπλοκές

  • Αδυναμία των μυών του προσώπου: υπάρχει ένα πολύ σημαντικό νεύρο, το προσωπικό νεύρο, που περνά μέσα από την παρωτίδα. Το νεύρο αυτό είναι υπεύθυνο για την κίνηση των μυών του προσώπου και πιθανός τραυματισμός του κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των μυών αυτών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το νεύρο λειτουργεί φυσιολογικά μετά το τέλος της επέμβασης, παρόλα αυτά σε ένα 15-20% των περιπτώσεων μπορεί να παρουσιαστεί προσωρινή αδυναμία των μυών του προσώπου, ιδιαίτερα όταν ο όγκος είναι πολύ κοντά ή ακουμπά στο προσωπικό νεύρο. Η αδυναμία αυτή μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Στο 1% των περιπτώσεων η αδυναμία μπορεί να είναι μόνιμη.
  • Μούδιασμα στο πρόσωπο και την περιοχή γύρω από το αυτί: Το δέρμα στην πλευρά του προσώπου όπου έγινε η επέμβαση το αισθάνεσθε μουδιασμένο για μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση, ενώ  το λοβίο του αυτιού μπορεί να μείνει και μόνιμα μουδιασμένο.
  • Αιμάτωμα: είναι η συλλογή αίματος κάτω από το δέρμα. Αυτό συμβαίνει περίπου στο 5% των ασθενών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο ο ασθενής να επιστρέψει στο χειρουργείο για την αφαίρεση του αιματώματος και την αντικατάσταση της παροχέτευσης.
  • Συλλογή σάλιου: Στο 2-5% των ασθενών, στην περιοχή της παρωτίδας όπου έγινε η αφαίρεση του όγκου, μπορεί να διαφεύγει λίγο σάλιο και αυτό να προκαλέσει τη συλλογή σιέλου κάτω από το δέρμα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το σάλιο αναρροφάται κάτω από το δέρμα με τη βοήθεια μίας βελόνας. Η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί μερικές φορές.
  • Σύνδρομο Frey: Μετά την επέμβαση, κάποιοι ασθενείς μπορεί να διαπιστώσουν πως το δέρμα της παρειάς (μάγουλο), στην πλευρά της επέμβασης, γίνεται κόκκινο και ιδρώνει κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποια κομμένα νεύρα που φυσιολογικά νευρώνουν την παρωτίδα, μεγαλώνουν ξανά, και καταλήγουν αντί στην παρωτίδα, στους ιδρωτοποιούς αδένες του δέρματος.