Η σταφυλοϋπερωιοφαρυγγοπλαστική είναι μία επέμβαση για να ανοίξει η δίοδος του αέρα στο ανώτερο αναπνευστικό, όταν υπάρχει πλεονάζον ιστός στον λαιμό. Μπορεί να πραγματοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ήπιας υπνικής άπνοιας ή του σοβαρού ροχαλητού.

 Περιγραφή της επέμβασης

 Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται μαλακός ιστός από το πίσω μέρος του λαιμού.

 Αυτό περιλαμβάνει:

 • Όλη ή μέρος της σταφυλής (ο μαλακός ιστός που κρέμεται στο πίσω μέρος του στόματος)
 • Μέρη της μαλθακής υπερώας και ιστό από τα πλάγια του λαιμού
 • Αμυγδαλές και κρεατάκια, αν υπάρχουν ακόμα

Γιατί γίνεται η επέμβαση;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας πρότεινε την επέμβαση αυτή γιατί παρουσιάζετε ήπια υπνική άπνοια.

 • Καλό είναι να δοκιμάσετε πριν την επέμβαση αλλαγές του τρόπου ζωής σας όπως απώλεια βάρους ή αλλαγή στη στάση του ύπνου
 • Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μία ειδική συσκευή που ενισχύει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου (CPAP), αυτοκόλλητα που διανοίγουν τα ρουθούνια ή ειδικό μασελάκι του στόματος που εμποδίζει τη γλώσσα να μετατοπιστεί προς τα πίσω και να φράξει τον αεραγωγό

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας πρότεινε αυτή την επέμβαση αν παρουσιάζετε σοβαρό ροχαλητό ακόμα και αν δεν συνυπάρχει υπνική άπνοια. Πριν πάρετε την απόφαση για την επέμβαση θα πρέπει να λάβετε υπόψιν πως:

 • Το ροχαλητό σας μπορεί να βελτιωθεί και μόνο με την απώλεια βάρους
 • Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι αποτελεσματική για όλους
 • Η ιδιωτική ασφάλειά σας μπορεί να μην καλύψει το κόστος της επέμβασης αν δεν συνυπάρχει υπνική άπνοια

Μερικές φορές η επέμβαση γίνεται μόνης της ή σε συνδυασμό και με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί σοβαρή άπνοια.

Τί είναι η υπνική άπνοια

Διαμαρτύρεται η σύντροφος ή ο σύντροφός σας ότι το ροχαλητό σας τους ξυπνάει τη νύχτα ή δεν τους αφήνει να κοιμηθούν. Σας σκουντούν ξυπνώντας σας, φοβούμενοι πως μπορεί να μην παίρνετε ανάσα. Αν συμβαίνουν τα παραπάνω μπορεί να πάσχετε από μία πάθηση που ονομάζεται υπνική άπνοια. Όταν συμβαίνει αυτό, η ροή του αέρα προς τους πνεύμονες εμποδίζεται όταν κοιμάστε. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αεραγωγός σας στενεύει πολύ ή αποφράσσεται. Όταν κοιμάστε, όλοι οι μύες του σώματός σας χαλαρώνουν, συμπεριλαμβανομένων των μυών που βοηθούν να παραμένει ανοικτός ο αεραγωγός σας, ώστε αέρας να γεμίζει τους πνεύμονές σας. Φυσιολογικά, ο λαιμός μας παραμένει ανοιχτός κατά τη διάρκεια του ύπνου, ώστε ο αέρας να διέρχεται εύκολα. Σε κάποιος ανθρώπους ο λαιμός τους είναι εσωτερικά στενός. Όταν οι μύες του λαιμού τους χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να σταματήσει η αναπνοή τους, συχνά για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Η διακοπή της αναπνοής ονομάζεται άπνοια. Συχνά, δεν συνειδητοποιεί κανείς πως η αναπνοή του σταματά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν όμως συμβαίνει αυτό, ξυπνά κανείς κουρασμένος και νιώθει υπνηλία καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Όταν ο γιατρός σας υποψιάζεται πως πάσχετε από υπνική άπνοια, θα σας εξετάσει προσεκτικά, ιδιαίτερα το στόμα και τον λαιμό σας. Μπορεί επίσης, να σας δώσει να συμπληρώσετε ερωτηματολόγιο σχετικά με το αν νιώθετε νυσταγμένος κατά τη διάρκεια της μέρας, την ποιότητα και τις συνήθειες του ύπνου σας.

Αν ο γιατρός σας υποψιαστεί πως πάσχετε από υπνική άπνοια, θα ζητήσει μία μελέτη ύπνου. Εάν διαγνωσθεί υπνική άπνοια, η θεραπεία εστιάζεται στη διατήρηση του αεραγωγού σας ανοιχτού, ώστε να αναπνέετε καλύτερα όταν κοιμάστε. Αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν. Μπορείτε να αποφύγετε το αλκοόλ και κατασταλτικά φάρμακα, και όχι μόνο προτού κοιμηθείτε. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε να κοιμάστε σε ύπτια θέση και να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος, αν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει άμεσα ή και μέσω της απώλειας βάρους. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει μία συσκευή χορήγησης θετικής αναπνευστικής πίεσης. Πρόκειται για μία μάσκα με στενή εφαρμογή και μία αντλία αέρα που «σπρώχνει» αέρα στον αεραγωγό σας κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Κάποιοι ασθενείς βοηθιούνται από ειδικά μασελάκια τα οποία εμποδίζουν το σαγόνι να πέσει προς τα πίσω όταν κοιμάστε. Αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι συσκευές δεν βοηθούν ή αν οι ασθενείς δεν μπορούν να συμμορφωθούν με αυτές, η επέμβαση μπορεί να αποτελεί επιλογή. Υπνική άπνοια που δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να οδηγήσει καρδιακά προβλήματα ή να επιδεινώσει ήδη υπάρχοντα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την υπνική τους άπνοια έχουν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη σε σχέση με το παρελθόν. Βελτιώνεται επίσης η επίδοσή τους στη δουλειά ή το σχολείο. Επίσης, όταν νυστάζουμε λιγότερο κατά τη διάρκεια της μέρας, μειώνετε ο κίνδυνος εργατικών και τροχαίων ατυχημάτων, που είναι αυξημένα στην περίπτωση ανθρώπων που πάσχουν από υπνική άπνοια.

Κίνδυνοι της επέμβασης 

Οι συνήθεις κίνδυνοι της επέμβασης και της αναισθησίας είναι:

 • Αντιδράσεις σε φάρμακα ή προβλήματα με την αναπνοή
 • Αιμορραγία, θρόμβωση ή μόλυνση

Κίνδυνοι της επέμβασης είναι:

 • Τραυματισμός των μυών του λαιμού και της μαλθακής υπερώας. Μπορεί να παρατηρηθεί διαφυγή κυρίως των υγρών και λιγότερο των στερεών προς τη μύτη, όταν κανείς καταπίνει. Συνήθως αυτό είναι κάτι προσωρινό που παρέρχεται.
 • Βλέννα στον λαιμό
 • Αλλαγές της φωνής
 • Αφυδάτωση

Προ της επέμβασης

 Βεβαιωθείτε πως μας ενημερώσατε:

 • Αν είστε ή πιθανόν είστε έγκυος
 • Τι φάρμακα λαμβάνετε συμπεριλαμβανομένων και των συμπληρωμάτων διατροφής ή φυτικών σκευασμάτων
 • Αν καταναλώνετε αυξημένη ποσότητα αλκοόλ, πάνω από 1 ή 2 ποτά την ημέρα 

Λίγες ημέρες προς της επέμβασης

 • Μπορεί να σας ζητηθεί να διακόψετε φάρμακα που εμποδίζουν την πήξη του αίματος όπως ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη, κλοπιδογρέλη και βαρφαρίνη
 • Θα συζητήσουμε μαζί και με την αναισθησιολογική ομάδα τα φάρμακα που πρέπει να πάρετε τη μέρα του χειρουργείου
 • Αν καπνίζετε, προσπαθήστε να διακόψετε. Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την επούλωση των τραυμάτων
 • Ενημερώστε μας σχετικά με πρόσφατο κρυολόγημα, πυρετό, γρίππη, ή κάποιο άλλο νόσημα ή ενόχληση που μπορεί να παρουσιαστεί προ του χειρουργείου. Αν είστε άρρωστος προ του χειρουργείου, μπορεί να απαιτείται αναβολή του

Τη μέρα της επέμβασης

 • Θα σας ζητηθεί πιθανότατα να μην φάτε και να μην πιείτε οτιδήποτε για αρκετές ώρες προ του χειρουργείου
 • Μπορείτε να πάρετε φάρμακα που σας έχουμε επιτρέψει με λίγο νερό
 • Θα σας ενημερώσουμε για την ώρα προσέλευσης στο νοσοκομείο. Προσπαθήστε να μην καθυστερήσετε

Μετά την επέμβαση

Η επέμβαση αυτή απαιτεί συνήθως να μείνετε ένα βράδυ στο νοσοκομείο ώστε να βεβαιωθούμε πως μπορείτε να καταπιείτε. Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να είναι επώδυνη και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να πάρει 2 με 3 εβδομάδες:

 • Ο λαιμός σας θα πονά για αρκετές εβδομάδες. Θα πάρετε παυσίπονα χάπια ή/και σιρόπια που θα μειώσουν τον πόνο
 • Μπορεί να έχετε ράμματα στον λαιμό σας. Αυτά θα φύγουν από μόνα τους. Σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουμε εμείς κάποιο ράμμα
 • Ξεκινήστε τη διατροφή σας με μαλακές τροφές και υγρά. Αποφύγετε σκληρά φαγητά ή φαγητά που είναι δύσκολο να μασηθούν
 • Αποφύγετε άρση βάρους άνω των 15 κιλών ή έντονη σωματική άσκηση για 2 εβδομάδες. Μπορείτε να περπατήσετε και να μετέχετε σε ελαφρά δραστηριότητα 24 ώρες μετά την επέμβαση
 • Θα χρειαστεί να σας ξαναδούμε 2 ή 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο ή νωρίτερα αν κάτι σας απασχολήσει

Πρόγνωση

Η υπνική άπνοια βελτιώνεται αρχικά περίπου στους μισούς ασθενείς που υποβάλλονται στην επέμβαση. Με το πέρασμα του χρόνου το αρχικό όφελος μπορεί να μειωθεί.