Τι δίνει στη μύτη το σχήμα της;

Το εξωτερικό σχήμα της μύτης προκύπτει από τη συμβολή οστού, χόνδρου και του υπερκείμενου δέρματος. Η οροφή της μύτης αποτελείται από οστό που έχει το σχήμα στέγης και είναι σκληρή. Η μεσότητα και η κορυφή της μύτης αποτελούνται από χόνδρο, ο οποίος είναι μαλακότερος από το οστό. Το πάχος του δέρματος της μύτης ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, και επίσης επηρεάζει το σχήμα της.

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση με την οποία αλλάζει το σχήμα της μύτης. Ο τύπος της ρινοπλαστικής εξαρτάται από το ποια περιοχή της μύτης χρειάζεται διόρθωση.

 • Η μύτη μπορεί να ευθειαστεί, να γίνει μικρότερη ή μεγαλύτερη, ενώ όταν υπάρχει, μπορεί να αφαιρεθεί και ύβος (καμπούρα)
 • Μπορεί να αλλάξει το σχήμα της κορυφής της μύτης
 • Μπορεί να προστεθούν ή να αφαιρεθούν τμήματα οστού ή χόνδρου από τη μύτη, ώστε να αλλάξει το σχήμα της

Κάποιες φορές, ο τοίχος που χωρίζει τη μύτη σε δεξιό και αριστερό ρουθούνι (ρινικό διάφραγμα) είναι στραβός. Μπορεί να χρειαστεί να διορθωθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Πόσο επιτυχημένη είναι η επέμβαση;

Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του πρόσωπο και τη δική του μύτη. Έτσι, δεν είναι πάντα εφικτό η μύτη σας να γίνει όπως η μύτη που έχετε στο μυαλό σας ως ιδανική.

Το πάχος του δέρματος της μύτης παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο καλύτερη θα δείχνει μία μύτη μετά τη ρινοπλαστική και στο τι μπορεί να επιτευχθεί χειρουργικά. Αν το δέρμα είναι λεπτό, δύσκολα κρύβονται μετεγχειρητικά κυρτώσεις ή εντυπώματα της μύτης. Αν το δέρμα είναι παχύ, δεν είναι εύκολο να φανούν όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει στο εσωτερικό της μύτης.

Στοχεύουμε πάντα στο να δημιουργήσουμε χειρουργικά μία μύτη που φαίνεται φυσική. Παρόλα αυτά, δεν είναι πάντα εύκολο να πούμε πως θα δείχνει ακριβώς η μύτη μετά το χειρουργείο. Είναι σημαντικό ο ασθενής να συζητά με τον χειρουργό τις δικές του προσδοκίες.

Ενενήντα έως ενενηνταπέντε τοις εκατό των ασθενών είναι χαρούμενοι με το αποτέλεσμα της επέμβασης, κάποιοι όμως ασθενείς επιθυμούν και νέο χειρουργείο.

Μπορείς να αλλάξεις τη γνώμη σου για την επέμβαση και να μην χειρουργηθείς, οποτεδήποτε, ασχέτως με το αν έχεις υπογράψει έντυπο συγκατάθεσης.

Αν θέλετε να έχετε και μία δεύτερη γνώμη σχετικά με την επέμβασή σας, αυτό είναι απολύτως θεμιτό.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Φωτογραφίες λαμβάνονται προεγχειρητικά. Αυτές βοηθούν στον σχεδιασμό του χειρουργείου και μας δείχνουν τη μύτη προ της επέμβασης, ώστε να μπορεί συγκριτικά να αξιολογηθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση που διενεργείται υπό γενική αναισθησία. Γίνονται τομές εντός της ρινός. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί μία μικρή τομή στο δέρμα μεταξύ των δύο ρουθουνιών. Το δέρμα της μύτης αποκολλάται πολύ προσεκτικά από το οστό και τον χόνδρο που βρίσκονται από κάτω. Απαιτούνται επίσης, λεπτά κατάγματα στα ρινικά οστά με τα οποία μπορούμε να αλλάξουμε το σχήμα της μύτης. Κομμάτια οστού ή χόνδρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να γίνει πιο ομαλό το σχήμα της μύτης.

Μετά την επέμβαση

Όταν απαιτείται να διορθωθεί και το διάφραγμα, τοποθετούμε λεπτά φύλλα σιλικόνης εντός της μύτης, τα οποία εμποδίζουν το σχηματισμό ουλών εντός της μύτης. Αφαιρούνται εύκολα, χωρίς ταλαιπωρία, μετά από μία εβδομάδα. Τοποθετείται επίσης, ένας λεπτός νάρθηκας στο εξωτερικό της μύτης για μία εβδομάδα επίσης.

Συνήθως αποφεύγουμε τη χρήση πωματισμού μετεγχειρητικά. Σπάνια μπορεί να απαιτηθεί για τον έλεγχο πιθανής αιμορραγίας. Όταν εισαχθεί πωματισμός αυτό συνεπάγεται μπούκωμα της μύτης και αναπνοή από το στόμα για όσο διατηρείται ο πωματισμός εντός της μύτης. Συνήθως αφαιρείται μετά από 24 ώρες.

Πονάει;

Όχι ιδιαίτερα. Μερικές φορές το πρόσθιο τμήμα της μύτης μπορεί να είναι ευαίσθητο για μερικές εβδομάδες.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

 • Μην φυσάτε τη μύτη για μία εβδομάδα, διαφορετικά μπορεί να αρχίσει να αιμορραγεί
 • Αν πρόκειται να φτερνιστείτε, προσπαθήστε να το κάνετε με το στόμα ανοικτό, ώστε να προστατευτεί η μύτη
 • Μπορεί να δείτε μύξα ανάμικτη με αίμα τις πρώτες δύο εβδομάδες, είναι φυσιολογικό
 • Η μύτη σας θα είναι μπουκωμένη σαν να περνάτε ένα βαρύ κρύωμα για 10-14 μέρες μετά την επέμβαση
 • Θα σας δώσουμε ρινοπλύσεις και σταγόνες λιπαντικές που θα σας ανακουφίσουν
 • Μπορεί να πάρει έως και 3 μήνες ώστε η μύτη σας να ηρεμήσει και να αναπνέετε και πάλι ελεύθερα
 • Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από μέρη με σκόνη ή καπνό
 • Θα υπάρχουν ράμματα εντός της μύτης, θα διαλυθούν και θα πέσουν από μόνα τους
 • Μπορεί να υπάρχουν μελανιές και πρήξιμο γύρω από τη μύτη και τα μάτια για μία με δύο εβδομάδες
 • Βοηθά να κοιμάστε για μερικές μέρες με το κεφάλι ψηλά, χρησιμοποιώντας επιπλέον μαξιλάρια
 • Μετά την ρινοπλαστική μπορεί το δέρμα της μύτης να γίνει πολύ ευαίσθητο στον ήλιο, οπότε είναι καλό να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας για 6 μήνες

Τι άδεια θα χρειαστώ από τη δουλειά μου;

Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι, τη μέρα μετά την επέμβαση. Καλό είναι να μείνετε σπίτι και να ξεκουραστείτε τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους για μία με δύο εβδομάδες, ιδίως αν η εργασία σας απαιτεί άρση βάρους ή είναι χειρωνακτική. Θα πρέπει να αποφύγετε αθλήματα όπου μπορεί να χτυπήσετε τη μύτη σας για 6 εβδομάδες

Πιθανές επιπλοκές

Μερικές φορές μπορεί να υπάρξει αιμορραγία μετά την επέμβαση και να πρέπει να μπουν πωματισμοί στη μύτη για να σταματήσει. Αυτό συνήθως συμβαίνει τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση ή σπανιότερα εντός των πρώτων 10 ημερών μετεγχειρητικά. Σπάνια μπορεί να απαιτηθεί νέα επέμβαση για σταματήσει η αιμορραγία.

Μόλυνση της μύτης είναι σπάνια μετά την επέμβαση, αν όμως συμβεί μπορεί να είναι σοβαρή. Θα πρέπει να μας ενημερώσετε άμεσα αν η μύτη σας πονάει και μπουκώνει όλο και περισσότερο αντί να βελτιώνεται.

Σπάνια, η επέμβαση μπορεί να αφήσει μία τρύπα στο διάφραγμά σας (διάτρηση), με αποτέλεσμα να επικοινωνεί το αριστερό με το δεξιό ρουθούνι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σφύριγμα κατά την αναπνοή, σχηματισμό εφελκίδων ή αιμορραγίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα και δεν απαιτείται θεραπεία. Αν είναι απαραίτητο, μπορεί να γίνει νέα επέμβαση για να κλείσει η τρύπα του διαφράγματος.

Σπάνια, μπορεί να νιώσετε μούδιασμα στα δόντια, το οποίο συνήθως υποχωρεί.

Στο 5 έως 10% των ασθενών απαιτείται επανεπέμβαση για να διορθωθεί περαιτέρω το σχήμα της μύτης.

Υπάρχει εναλλακτική θεραπεία;

Δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να αλλάξει το σχήμα της μύτης. Πολύ σπάνια, κάποιο ενέσιμο ένθεμα μπορεί να διορθώσει μικρές ατέλειες στο σχήμα της μύτης.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η επιθυμία για ρινοπλαστική μπορεί να συνδέεται με μία διαταραχή της αντίληψης της εικόνας του σώματος (Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας). Οι ασθενείς αυτοί δεν θα πρέπει να χειρουργούνται, αλλά να παραπέμπονται για ψυχιατρική εκτίμηση.