Τι είναι το διάφραγμα και τι το στραβό διάφραγμα;

Το διάφραγμα είναι ένα λεπτό κομμάτι χόνδρου και οστού, μέσα στη μύτη, την οποία και χωρίζει σε αριστερό και δεξιό ρουθούνι. Το μήκος του είναι περίπου 7 εκ. στον ενήλικα.

Σε κάποιους ανθρώπους το διάφραγμα είναι στραβό στη μία ή και στις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να αποφράσσει τη μύτη. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, συχνά όμως απλά είναι η κατασκευή του διαφράγματος τέτοια. Το διάφραγμα μπορεί με την βοήθεια μιας επέμβασης να ευθειαστεί.

Γιατί πρέπει να υποβληθώ σε χειρουργείο διαφράγματος;

Αν δεν αναπνέετε καλά από τη μύτη εξαιτίας στραβού διαφράγματος, η χειρουργική επέμβαση θα σας βοηθήσει. Κάποιες φορές χρειάζεται να ισιώσουμε πρώτα το διάφραγμα, στα πλαίσια μιας άλλης επέμβασης, όπως αυτή για τη χρόνια παραρρινοκολπίτιδα (π.χ. ιγμορίτιδα). Η επέμβαση του διαφράγματος δεν  αλλάζει την εμφάνιση της μύτης σας. Μερικές φορές όμως, το στραβό διάφραγμα μπορεί να οφείλεται σε κάποιο χτύπημα που προκάλεσε και εξωτερικό στράβωμα (αλλοίωση του σχήματος) της μύτης. Σε αυτή την περίπτωση, το χειρουργείο του διαφράγματος μπορεί να συνδυαστεί με ρινοπλαστική, η οποία θα βελτιώσει και το σχήμα της μύτης.

Πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθώ σε χειρουργείο διαφράγματος;

Ένα στραβό διάφραγμα δεν μπορεί από μόνο του να προκαλέσει μόνιμη βλάβη της υγείας ενός ανθρώπου, οπότε δεν είναι απαραίτητο πάντα να το χειρουργήσει κανείς. Εξάλλου, κάποιες φορές ένα διάφραγμα είναι στραβό, χωρίς ο ασθενής να νιώθει τη μύτη του βουλωμένη, και αυτό γιατί η σκολίωση του διαφράγματος δεν είναι σημαντικού βαθμού, ώστε να περιορίζει την αναπνοή από τη μύτη. Η άποψή μας είναι πως ένα στραβό διάφραγμα πρέπει να χειρουργείται, αν ο ασθενής κρίνει πως το συγκεκριμένο πρόβλημα προκαλεί σημαντικό περιορισμό της ικανότητάς του να αναπνέει από τη μύτη, και αυτό τον δυσκολεύει στις καθημερινές του δραστηριότητες ή τον ύπνο.

Πώς γίνεται το χειρουργείο;

Η επέμβαση διαρκεί 30 έως 45 λεπτά. Μπορεί να γίνει και με τοπική νάρκωση, αν και συνήθως προτιμάται ο ασθενής να υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Η επέμβαση γίνεται μέσα από τη μύτη. Δεν υπάρχουν ουλές ή μελανιές μετά το χειρουργείο.

Γίνεται μία τομή εντός της μύτης και το διάφραγμα ισιώνει, αφού αφαιρείται ένα κομμάτι χόνδρου και οστού. Το διάφραγμα που μένει τοποθετείται στη μέση γραμμή. Στη θέση αυτή συγκρατείται συνήθως με ράμματα. Σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις απαιτείται το διάφραγμα να συνδυαστεί με ρινοπλαστική.

Πωματισμοί και νάρθηκες

Με τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζουμε αποφεύγουμε το βούλωμα της μύτης με πωματισμούς (μπαλόνια) στο 90% των περιπτώσεων. Η αφαίρεση του πωματισμού μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική για τον ασθενή, ενώ συχνά οδηγεί σε αιμορραγία.  Αυτό στο παρελθόν αποθάρρυνε πολλούς ασθενείς από το να υποβληθούν σε χειρουργείο διαφράγματος και πλέον δεν κρίνεται απαραίτητο.

Σε μερικές περιπτώσεις τοποθετούμε μέσα στη μύτη λεπτά φύλλα σιλικόνης (εσωτερικός νάρθηκας) που εμποδίζουν το σχηματισμό συμφήσεων. Δεν προκαλούν μπούκωμα της μύτης και αφαιρούνται εύκολα μετά από μερικές μέρες.

Μετά την επέμβαση

Το μπροστινό μέρος της μύτης μπορεί να είναι ευαίσθητο για λίγες μέρες. Δεν πρέπει να φυσάτε τη μύτη για περίπου μία εβδομάδα, διαφορετικά μπορεί να αιμορραγήσει. Αν πρόκειται να φτερνιστείτε κάντε το με ανοιχτό το στόμα για να προστατευτεί η μύτη. Μπορεί να δείτε λίγο ορο-αιματηρό (ροζ) υγρό να βγαίνει από τη μύτη τις πρώτες 2 εβδομάδες, αυτό  είναι φυσιολογικό. Η μύτη σας θα βουλώσει σαν να έχετε κρυώσει για περίπου 10 με 15 μέρες μετά την επέμβαση. Χορηγούμεένααποσυμφορητικόσπρέιπουβοηθά.

Μπορεί να πάρει έως και 2 μήνες για να αναπνεύσει η μύτη σας κανονικά και να δείτε το μέγιστο όφελος από το χειρουργείο. Συνήθως όμως, οι ασθενείς αναπνέουν καλύτερα από πριν μετά από 2 εβδομάδες. Προσπαθήστε να αποφύγετε μέρη με σκόνη ή καπνό. Θα υπάρχουν ράμματα μέσα στη μύτη σας, αυτά θα απορροφηθούν και θα πέσουν από μόνα τους, χωρίς να χρειαστεί να αφαιρεθούν.

Συνήθως, μπορεί να επιστρέψετε στο σπίτι την επομένη της επέμβασης, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και την ίδια μέρα. Συνήθως, απαιτείται άδεια από τη δουλειά για μία εβδομάδα. Αν η εργασία σας είναι τέτοια που απαιτεί να σηκώνετε βάρη, καλό είναι να πάρετε άδεια για 2 εβδομάδες. Πρέπει να αποφύγετε σπορ όπου μπορεί να χτυπήσετε τη μύτη σας για 1 μήνα.

Τι μπορεί να πάει στραβά;

Το χειρουργείο του διαφράγματος είναι ένα ασφαλές χειρουργείου, αλλά πάντα όταν υποβαλλόμαστε σε μία χειρουργική επέμβαση υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι. Κάποιες φορές, μπορεί να υπάρχει αιμορραγία μετά την επέμβαση και εκεί να χρειαστεί να μπει ένας πωματισμός για να σταματήσει. Αυτό συνήθως συμβαίνει ή τις πρώτες 6 με 8 ώρες μετά το χειρουργείο ή μετά τις 5 με 10 μέρες. Σπάνια, χρειάζεται να επιστρέψει κανείς στο χειρουργείο και να υποβληθεί και πάλι σε νάρκωση για να σταματήσουμε την αιμορραγία.

Η μόλυνση μετά την επέμβαση στη μύτη είναι σπάνια, αλλά όταν συμβεί μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή, και γι’ αυτό πρέπει να δείτε το γιατρό σας σύντομα, αν η μύτη σας προοδευτικά πονάει και βουλώνει όλο και περισσότερο.

Σπάνια, η επέμβαση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας τρύπας στο διάφραγμα. Είναι αλήθεια πως η επιπλοκή αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια με τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζουμε, παρόλα αυτά αποτελεί μία πιθανότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνεται αντιληπτή, αφού  δεν προκαλεί προβλήματα και δεν απαιτείται θεραπεία. Σπάνια, μπορεί να προκαλέσει σφύριγμα κατά την αναπνοή, σχηματισμό εφελκίδων (κρούστας) εντός της μύτης και αιμορραγίες. Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατόν να γίνει χειρουργείο για την αποκατάσταση της τρύπας.

Πολύ σπάνια, μπορεί το σχήμα της μύτης να αλλάξει ελάχιστα και να δημιουργηθεί ένα εντύπωμα στη ράχη της μύτης. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά, αν όμως αυτό προκαλεί ενόχληση μπορεί να διορθωθεί με χειρουργείο.

Πολύ σπάνια, μπορεί να προκληθεί μούδιασμα στα δόντια ή το χείλος, αυτό όμως περνά με τον χρόνο.

Υπάρχει εναλλακτική θεραπεία;

Ένα στραβό διάφραγμα μπορεί να διορθωθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση, παρόλα αυτά αν συνυπάρχει πρήξιμο εντός της μύτης (διογκωμένες ρινικές κόγχες) υπάρχουν σπρέι ή σταγόνες που μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση. Αν όμως η αιτία της απόφραξης της μύτης είναι αποκλειστικά το στραβό διάφραγμα, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση πλην του χειρουργείου.