Όγκοι του δέρματος του προσώπου

Ένας δερματικός όγκος μπορεί να εμφανιστεί σαν διόγκωση, έλκος, σκίσιμο, ή ως περιοχή του δέρματος με διαφορετικό χρώμα. Ένας όγκος ονομάζεται καλοήθης όταν είναι ακίνδυνος. Ονομάζεται κακοήθης όταν πρόκειται για σημάδι καρκίνου και μπορεί δυνητικά να είναι επικίνδυνος. Η πλειοψηφία των όγκων του δέρματος είναι καλοήθεις αλλά κάποιοι μπορεί να είναι κακοήθεις. Οι καλοήθεις όγκοι του δέρματος μπορεί να είναι αντιαισθητικοί ή να τραυματίζονται συνέχεια ιδίως κατά το ξύρισμα

Είναι καλό να απευθυνθείτε στον ιατρό, αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο δέρμα του προσώπου, όπως αύξηση στο μέγεθος κάποιας ελιάς, έλκος, αιμορραγία ή αλλαγή στο χρώμα.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι δερματικοί όγκοι;

Σπίλοι είναι η λέξη που χρησιμοποιούμε στην Ιατρική για να περιγράψουμε τις ελιές του δέρματος. Συχνά είναι πιο σκούροι από το γύρω δέρμα (π.χ. καφέ ή καφέ-μαύροι) γιατί περιέχουν περισσότερη μελανίνη (μαύρο χρώμα). Σπάνια, κάποιοι σπίλοι μπορεί να εξαλλαχθούν σε κακόηθες μελάνωμα, ιδιαίτερα αν εκτεθούν πολύ στον ήλιο.

Τριχοειδή αιμαγγειώματα. Πρόκειται για σημάδια που έχει κανείς από τη γέννησή του. Μερικά γίνονται μεγαλύτερα ή μικρότερα καθώς το παιδί αναπτύσσεται. Έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα γιατί περιέχουν διευρυσμένα αγγεία.

Θηλώματα (μυρμηγκιές). Πρόκειται για καλοήθεις όγκους του δέρματος

Σμηγματορροϊκή Κεράτωση. Συνήθως παρατηρείται σε μεγαλύτερους ανθρώπους. Πρόκειται για κιτρινωπά ή καφέ ογκίδια του δέρματος.

Ινώματα του δέρματος. Πρόκειται για όγκος που εμφανίζονται στο σημείο χρόνιου τραυματισμού.

Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι κακοήθεις όγκοι του δέρματος;

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Είναι ο συνηθέστερος καρκίνος του δέρματος και συνήθως είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο. Οι όγκοι αυτοί αναπτύσσονται αργά και δεν εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος. Στην αρχή οι όγκοι αυτοί παρουσιάζονται ως μικρά ογκίδια που τελικά εξελίσσονται σε έλκη.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Μπορεί να αναπτυχθεί σε σημεία που παρουσιάζουν βλάβες λόγω της έκθεσης στον ήλιο ή και σε κανονικό δέρμα. Εμφανίζεται σαν εξέλκωση. Συνήθως αναπτύσσεται τοπικά αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επεκταθεί στους τοπικούς λεμφαδένες, με αποτέλεσμα δυνητικά να είναι επικίνδυνο

Μελάνωμα. Είναι καρκίνος του δέρματος που συνήθως εμφανίζεται ως μία καφέ ή μαύρη κηλίδα. Μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Εμφανίζεται σπανιότερα σε σχέση με το βασικοκυτταρικό ή το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, αλλά είναι πολύ πιο σοβαρή κατάσταση.

Ποια είναι η θεραπεία των δερματικών όγκων;

Η ακριβής θεραπεία εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθος του όγκου, την ηλικία του ασθενούς, το κοσμητικό αποτέλεσμα, την σύσταση του ιατρού και τις προτιμήσεις του ασθενούς. Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές. Οι κυριότερες είναι:

  • Χειρουργική αφαίρεση: Το τραύμα που δημιουργείται μπορεί να συρραφεί ή να καλυφθεί μέσω ενός δερματικού κρημνού
  • Κρυοθεραπεία: ο όγκος μπορεί να ψυχθεί με υγρό άζωτο, ενώ το δέρμα θα επουλωθεί από μόνο του
  • Ακτινοθεραπεία: είναι χρήσιμη σε κάποιες μορφές καρκίνου του δέρματος

Χειρουργική αφαίρεση του δερματικού όγκου

Οι περισσότεροι ασθενείς χειρουργούνται με τοπική νάρκωση, ενώ την ίδια μέρα επιστρέφουν σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι αναισθητοποιείται μόνο η περιοχή γύρω από τον όγκο έτσι ώστε να μην αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο ασθενής παραμένει ξύπνιος καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Γενική αναισθησία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά ή πολύ αγχώδεις ασθενείς που δεν επιθυμούν να υποβληθούν στην επέμβαση με τοπική νάρκωση. Ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει μία μεγαλύτερη περιοχή δέρματος ώστε να είναι σίγουρος ότι έχει αφαιρέσει όλο τον όγκο.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Ο χειρουργός μπορεί να βάλλει ένα κάλυμμα (π.χ. γάζα) πάνα από τα ράμματα ή και να τα αφήσει εκτεθειμένα, ανάλογα με τη θέση του όγκου που αφαιρέθηκε. Πρέπει να προσπαθήσετε να κρατήσετε την περιοχή αυτή στεγνή μετά την επέμβαση. Μπορείτε να κάνετε κάποιο ντουζ αλλά στη συνέχεια πρέπει να στεγνώσετε την περιοχή του τραύματος με μία πετσέτα.

Θα υπάρχει ήπιος πόνος ή ενόχληση μετά την επέμβαση, όταν περάσει η δράση του τοπικού αναισθητικού. Θα υπάρχει επίσης πρήξιμο ή μελάνιασμα τις πρώτες μέρες αυτό όμως συνήθως περνάει. Μπορείτε να πάρετε τα παυσίπονα που συνήθως χρησιμοποιείτε (π.χ. Depon) ή αυτά που σας συνέστησε ο ιατρός σας. Είναι ασύνηθες κανείς να πονά σοβαρά μετά από αυτή την επέμβαση. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να πάτε σπίτι δύο ώρες μετά την επέμβαση και να επιστρέψετε στην εργασία σας την επόμενη μέρα. Καλό είναι το τραύμα να καλύπτεται με μία γάζα αν εργάζεστε σε ιδιαίτερα σκονισμένο ή βρώμικο περιβάλλον.

Πώς θα είναι η ουλή;

Η ουλή θα είναι ορατή τους πρώτους 3 με 6 μήνες. Στη συνέχεια γίνεται πιο επίπεδη ενώ φεύγει το έντονα ερυθρό χρώμα. Απαλό μασάζ της ουλής με ενυδατική κρέμα δύο με τρεις φορές τη μέρα μπορεί να βελτιώσει το αισθητικό αποτέλεσμα της ουλής. Η ουλή θα πρέπει να προστατεύεται από την άμεση έκθεση στον ήλιο κατά την περίοδο αυτή.

Πιθανές επιπλοκές από την επέμβαση

Αιμορραγία από το τραύμα είναι ασυνήθης. Αν έχετε λίγο αίμα αυτό συνήθως μπορεί εύκολα να σταματήσει εφαρμόζοντας πίεση πάνω στην περιοχή με μία καθαρή γάζα. Αν η αιμορραγία δεν σταματήσει μετά από μερικά λεπτά καλό είναι να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Η μόλυνση του τραύματος είναι επίσης ασυνήθης. Ο χειρουργός σας θα σας δώσει κάποια αντιβιοτική αλοιφή ή χάπια αν πιστεύει πως υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης μετά την επέμβαση.

Πρέπει να με ξαναδεί ο χειρουργός μου;

Πρέπει να αφαιρέσετε τα ράμματα 5 με 7 μέρες μετά την επέμβαση. Ο χειρουργός θα στείλει τον όγκο που αφαίρεσε από το δέρμα σας για βιοψία. Τα αποτελέσματα της βιοψίας είναι συνήθως διαθέσιμα μέσα σε 1 με 2 εβδομάδες. Όταν συναντηθείτε με τον χειρουργό σας για να πάρετε τα αποτελέσματα αυτός συνήθως θα σας ενημερώσει για τον αν και πότε θα πρέπει να σας ξαναδεί.