Τι είναι η παρωτίδα και τι προκαλεί την εμφάνιση όγκων της παρωτίδας;

Η παρωτίδα είναι ένας αδένας που παράγει σάλιο. Υπάρχουν 2 παρωτίδες, μία σε κάθε πλευρά, και βρίσκονται στο πρόσωπο, μπροστά από το πτερύγιο του αυτιού. Ένας όγκος της παρωτίδας δημιουργείται επειδή πολλαπλασιάζονται σε υπέρμετρο βαθμό τα κύτταρα ενός τμήματος του αδένα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των όγκων της παρωτίδας (90%) είναι καλοήθεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούν καρκίνο και δεν εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος. Σπάνια, στην παρωτίδα μπορούν να εμφανιστούν και κακοήθεις όγκοι. Μπορεί να γίνει μία βιοψία με λεπτή βελόνη που δείχνει τον τύπο του όγκου από τον οποίο πάσχει ο ασθενής.

Γιατί να αφαιρέσουμε τον όγκο;

Αν και το 90% των όγκων της παρωτίδας είναι καλοήθεις συνήθως συνιστούμε την αφαίρεσή τους, γιατί γενικά συνεχίζουν να μεγαλώνουν, προκαλούν δυσμορφία και σε κάποιες περιπτώσεις (μικτός όγκος παρωτίδας, πλειόμορφο αδένωμα) μετά από πολλά χρόνια μπορεί να μετατραπούν σε κακοήθεις όγκους (καρκίνος). Επίσης, όσο πιο μεγάλος είναι ο όγκος τόσο πιο δύσκολο είναι να αφαιρεθεί. Τέλος, ακόμα και μετά από μία βιοψία με βελόνη, υπάρχει πάντα κάποια ανησυχία για την ακριβή φύση του όγκου, μέχρι αυτός να αφαιρεθεί πλήρως και να σταλεί για βιοψία.

 Τι περιλαμβάνει η επέμβαση της παρωτιδεκτομής;

Παρωτιδεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση μέρους ή ολόκληρης της παρωτίδας. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Γίνεται μία τομή που ξεκινά μπροστά από το αυτί και επεκτείνεται στο λαιμό. Η τομή γενικά επουλώνεται πολύ καλά και είναι αρκετά δύσκολο να τη διακρίνει κανείς μετά από κάποιο καιρό. Παρόμοια τομή μάλιστα χρησιμοποιείται και για το “face lift”.

Στο τέλος της επέμβασης, ο χειρουργός τοποθετεί διαμέσου του δέρματος ένα σωληνάκι (παροχέτευση) ώστε να αποφευχθεί ο σχηματισμός αιματώματος. Η παροχέτευση συνήθως αφαιρείται μετά από 24-48 ώρες, οπότε και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι. Συνήθως, απαιτούνται δύο εβδομάδες εκτός εργασίας.

 

Πιθανές επιπλοκές

  • Παράλυση του προσώπου: Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό νεύρο που περνά μέσα από την παρωτίδα, το προσωπικό νεύρο. Το νεύρο αυτό είναι υπεύθυνο για την κίνηση των μυών του προσώπου και αν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να προκληθεί παράλυση της μίας μεριάς του προσώπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις το νεύρο λειτουργεί κανονικά μετά την επέμβαση, περιστασιακά (15-20%), όταν ο όγκος βρίσκεται πολύ κοντά στο νεύρο, μπορεί να παρατηρηθεί αδυναμία στο πρόσωπο, που είναι προσωρινή και μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Στο 1% των περιπτώσεων υπάρχει μόνιμη αδυναμία του προσώπου.
  • Μούδιασμα στο πρόσωπο και το αυτί: Το δέρμα του προσώπου, στην πλευρά που έγινε η επέμβαση, θα είναι μουδιασμένο για μερικές εβδομάδες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το μούδιασμα γύρω από το αυτί μπορεί να είναι μόνιμο
  • Αιμάτωμα: Κάτι τέτοιο παρατηρείται στο 5% των ασθενών που υποβάλλονται στην επέμβαση και σπάνια θα πρέπει ο ασθενής να επιστρέψει στο χειρουργείο για να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία
  • Συλλογή σάλιου: Στο 2-5% των ασθενών μπορεί να υπάρχει μία μικρή διαρροή σάλιου το οποίο μπορεί να μαζευτεί κάτω από το δέρμα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, το σάλιο παροχετεύεται με τη βοήθεια μίας βελόνας, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τη λήψη αίματος. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί περισσότερες από μία φορές
  • Σύνδρομο Frey: Μερικοί ασθενείς παρατηρούν αρκετό καιρό μετά την επέμβαση πως το μάγουλο κοκκινίζει και ιδρώνει κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή το νεύρο που πηγαίνει στην παρωτίδα μπορεί μετά την επέμβαση να επεκταθεί και στους ιδρωτοποιούς αδένες του δέρματος προκαλώντας αυτά τα συμπτώματα. Αυτό μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με ένα ανθιδρωτικό σπρέι