Η σταφυλοϋπερωιοφαρυγγοπλαστική είναι μία επέμβαση για να ανοίξει η δίοδος του αέρα στο ανώτερο αναπνευστικό, όταν υπάρχει πλεονάζον ιστός στον λαιμό. Μπορεί να πραγματοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ήπιας υπνικής άπνοιας ή του σοβαρού ροχαλητού.

 Περιγραφή της επέμβασης

 Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται μαλακός ιστός από το πίσω μέρος του λαιμού.

 Αυτό περιλαμβάνει:

 • Όλη ή μέρος της σταφυλής (ο μαλακός ιστός που κρέμεται στο πίσω μέρος του στόματος)
 • Μέρη της μαλθακής υπερώας και ιστό από τα πλάγια του λαιμού
 • Αμυγδαλές και κρεατάκια, αν υπάρχουν ακόμα

Γιατί γίνεται η επέμβαση;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας πρότεινε την επέμβαση αυτή γιατί παρουσιάζετε ήπια υπνική άπνοια.

 • Καλό είναι να δοκιμάσετε πριν την επέμβαση αλλαγές του τρόπου ζωής σας όπως απώλεια βάρους ή αλλαγή στη στάση του ύπνου
 • Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μία ειδική συσκευή που ενισχύει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου (CPAP), αυτοκόλλητα που διανοίγουν τα ρουθούνια ή ειδικό μασελάκι του στόματος που εμποδίζει τη γλώσσα να μετατοπιστεί προς τα πίσω και να φράξει τον αεραγωγό

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας πρότεινε αυτή την επέμβαση αν παρουσιάζετε σοβαρό ροχαλητό ακόμα και αν δεν συνυπάρχει υπνική άπνοια. Πριν πάρετε την απόφαση για την επέμβαση θα πρέπει να λάβετε υπόψιν πως:

 • Το ροχαλητό σας μπορεί να βελτιωθεί και μόνο με την απώλεια βάρους
 • Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι αποτελεσματική για όλους
 • Η ιδιωτική ασφάλειά σας μπορεί να μην καλύψει το κόστος της επέμβασης αν δεν συνυπάρχει υπνική άπνοια

Μερικές φορές η επέμβαση γίνεται μόνης της ή σε συνδυασμό και με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί σοβαρή άπνοια.

Τί είναι η υπνική άπνοια

Διαμαρτύρεται η σύντροφος ή ο σύντροφός σας ότι το ροχαλητό σας τους ξυπνάει τη νύχτα ή δεν τους αφήνει να κοιμηθούν. Σας σκουντούν ξυπνώντας σας, φοβούμενοι πως μπορεί να μην παίρνετε ανάσα. Αν συμβαίνουν τα παραπάνω μπορεί να πάσχετε από μία πάθηση που ονομάζεται υπνική άπνοια. Όταν συμβαίνει αυτό, η ροή του αέρα προς τους πνεύμονες εμποδίζεται όταν κοιμάστε. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αεραγωγός σας στενεύει πολύ ή αποφράσσεται. Όταν κοιμάστε, όλοι οι μύες του σώματός σας χαλαρώνουν, συμπεριλαμβανομένων των μυών που βοηθούν να παραμένει ανοικτός ο αεραγωγός σας, ώστε αέρας να γεμίζει τους πνεύμονές σας. Φυσιολογικά, ο λαιμός μας παραμένει ανοιχτός κατά τη διάρκεια του ύπνου, ώστε ο αέρας να διέρχεται εύκολα. Σε κάποιος ανθρώπους ο λαιμός τους είναι εσωτερικά στενός. Όταν οι μύες του λαιμού τους χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να σταματήσει η αναπνοή τους, συχνά για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Η διακοπή της αναπνοής ονομάζεται άπνοια. Συχνά, δεν συνειδητοποιεί κανείς πως η αναπνοή του σταματά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν όμως συμβαίνει αυτό, ξυπνά κανείς κουρασμένος και νιώθει υπνηλία καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Όταν ο γιατρός σας υποψιάζεται πως πάσχετε από υπνική άπνοια, θα σας εξετάσει προσεκτικά, ιδιαίτερα το στόμα και τον λαιμό σας. Μπορεί επίσης, να σας δώσει να συμπληρώσετε ερωτηματολόγιο σχετικά με το αν νιώθετε νυσταγμένος κατά τη διάρκεια της μέρας, την ποιότητα και τις συνήθειες του ύπνου σας.

Αν ο γιατρός σας υποψιαστεί πως πάσχετε από υπνική άπνοια, θα ζητήσει μία μελέτη ύπνου. Εάν διαγνωσθεί υπνική άπνοια, η θεραπεία εστιάζεται στη διατήρηση του αεραγωγού σας ανοιχτού, ώστε να αναπνέετε καλύτερα όταν κοιμάστε. Αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν. Μπορείτε να αποφύγετε το αλκοόλ και κατασταλτικά φάρμακα, και όχι μόνο προτού κοιμηθείτε. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε να κοιμάστε σε ύπτια θέση και να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος, αν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει άμεσα ή και μέσω της απώλειας βάρους. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει μία συσκευή χορήγησης θετικής αναπνευστικής πίεσης. Πρόκειται για μία μάσκα με στενή εφαρμογή και μία αντλία αέρα που «σπρώχνει» αέρα στον αεραγωγό σας κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Κάποιοι ασθενείς βοηθιούνται από ειδικά μασελάκια τα οποία εμποδίζουν το σαγόνι να πέσει προς τα πίσω όταν κοιμάστε. Αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι συσκευές δεν βοηθούν ή αν οι ασθενείς δεν μπορούν να συμμορφωθούν με αυτές, η επέμβαση μπορεί να αποτελεί επιλογή. Υπνική άπνοια που δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να οδηγήσει καρδιακά προβλήματα ή να επιδεινώσει ήδη υπάρχοντα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την υπνική τους άπνοια έχουν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη σε σχέση με το παρελθόν. Βελτιώνεται επίσης η επίδοσή τους στη δουλειά ή το σχολείο. Επίσης, όταν νυστάζουμε λιγότερο κατά τη διάρκεια της μέρας, μειώνετε ο κίνδυνος εργατικών και τροχαίων ατυχημάτων, που είναι αυξημένα στην περίπτωση ανθρώπων που πάσχουν από υπνική άπνοια.

Κίνδυνοι της επέμβασης 

Οι συνήθεις κίνδυνοι της επέμβασης και της αναισθησίας είναι:

 • Αντιδράσεις σε φάρμακα ή προβλήματα με την αναπνοή
 • Αιμορραγία, θρόμβωση ή μόλυνση

Κίνδυνοι της επέμβασης είναι:

 • Τραυματισμός των μυών του λαιμού και της μαλθακής υπερώας. Μπορεί να παρατηρηθεί διαφυγή κυρίως των υγρών και λιγότερο των στερεών προς τη μύτη, όταν κανείς καταπίνει. Συνήθως αυτό είναι κάτι προσωρινό που παρέρχεται.
 • Βλέννα στον λαιμό
 • Αλλαγές της φωνής
 • Αφυδάτωση

Προ της επέμβασης

 Βεβαιωθείτε πως μας ενημερώσατε:

 • Αν είστε ή πιθανόν είστε έγκυος
 • Τι φάρμακα λαμβάνετε συμπεριλαμβανομένων και των συμπληρωμάτων διατροφής ή φυτικών σκευασμάτων
 • Αν καταναλώνετε αυξημένη ποσότητα αλκοόλ, πάνω από 1 ή 2 ποτά την ημέρα 

Λίγες ημέρες προς της επέμβασης

 • Μπορεί να σας ζητηθεί να διακόψετε φάρμακα που εμποδίζουν την πήξη του αίματος όπως ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη, κλοπιδογρέλη και βαρφαρίνη
 • Θα συζητήσουμε μαζί και με την αναισθησιολογική ομάδα τα φάρμακα που πρέπει να πάρετε τη μέρα του χειρουργείου
 • Αν καπνίζετε, προσπαθήστε να διακόψετε. Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την επούλωση των τραυμάτων
 • Ενημερώστε μας σχετικά με πρόσφατο κρυολόγημα, πυρετό, γρίππη, ή κάποιο άλλο νόσημα ή ενόχληση που μπορεί να παρουσιαστεί προ του χειρουργείου. Αν είστε άρρωστος προ του χειρουργείου, μπορεί να απαιτείται αναβολή του

Τη μέρα της επέμβασης

 • Θα σας ζητηθεί πιθανότατα να μην φάτε και να μην πιείτε οτιδήποτε για αρκετές ώρες προ του χειρουργείου
 • Μπορείτε να πάρετε φάρμακα που σας έχουμε επιτρέψει με λίγο νερό
 • Θα σας ενημερώσουμε για την ώρα προσέλευσης στο νοσοκομείο. Προσπαθήστε να μην καθυστερήσετε

Μετά την επέμβαση

Η επέμβαση αυτή απαιτεί συνήθως να μείνετε ένα βράδυ στο νοσοκομείο ώστε να βεβαιωθούμε πως μπορείτε να καταπιείτε. Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να είναι επώδυνη και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να πάρει 2 με 3 εβδομάδες:

 • Ο λαιμός σας θα πονά για αρκετές εβδομάδες. Θα πάρετε παυσίπονα χάπια ή/και σιρόπια που θα μειώσουν τον πόνο
 • Μπορεί να έχετε ράμματα στον λαιμό σας. Αυτά θα φύγουν από μόνα τους. Σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουμε εμείς κάποιο ράμμα
 • Ξεκινήστε τη διατροφή σας με μαλακές τροφές και υγρά. Αποφύγετε σκληρά φαγητά ή φαγητά που είναι δύσκολο να μασηθούν
 • Αποφύγετε άρση βάρους άνω των 15 κιλών ή έντονη σωματική άσκηση για 2 εβδομάδες. Μπορείτε να περπατήσετε και να μετέχετε σε ελαφρά δραστηριότητα 24 ώρες μετά την επέμβαση
 • Θα χρειαστεί να σας ξαναδούμε 2 ή 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο ή νωρίτερα αν κάτι σας απασχολήσει

Πρόγνωση

Η υπνική άπνοια βελτιώνεται αρχικά περίπου στους μισούς ασθενείς που υποβάλλονται στην επέμβαση. Με το πέρασμα του χρόνου το αρχικό όφελος μπορεί να μειωθεί.

 

Τι δίνει στη μύτη το σχήμα της;

Το εξωτερικό σχήμα της μύτης προκύπτει από τη συμβολή οστού, χόνδρου και του υπερκείμενου δέρματος. Η οροφή της μύτης αποτελείται από οστό που έχει το σχήμα στέγης και είναι σκληρή. Η μεσότητα και η κορυφή της μύτης αποτελούνται από χόνδρο, ο οποίος είναι μαλακότερος από το οστό. Το πάχος του δέρματος της μύτης ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, και επίσης επηρεάζει το σχήμα της.

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση με την οποία αλλάζει το σχήμα της μύτης. Ο τύπος της ρινοπλαστικής εξαρτάται από το ποια περιοχή της μύτης χρειάζεται διόρθωση.

 • Η μύτη μπορεί να ευθειαστεί, να γίνει μικρότερη ή μεγαλύτερη, ενώ όταν υπάρχει, μπορεί να αφαιρεθεί και ύβος (καμπούρα)
 • Μπορεί να αλλάξει το σχήμα της κορυφής της μύτης
 • Μπορεί να προστεθούν ή να αφαιρεθούν τμήματα οστού ή χόνδρου από τη μύτη, ώστε να αλλάξει το σχήμα της

Κάποιες φορές, ο τοίχος που χωρίζει τη μύτη σε δεξιό και αριστερό ρουθούνι (ρινικό διάφραγμα) είναι στραβός. Μπορεί να χρειαστεί να διορθωθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Πόσο επιτυχημένη είναι η επέμβαση;

Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του πρόσωπο και τη δική του μύτη. Έτσι, δεν είναι πάντα εφικτό η μύτη σας να γίνει όπως η μύτη που έχετε στο μυαλό σας ως ιδανική.

Το πάχος του δέρματος της μύτης παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο καλύτερη θα δείχνει μία μύτη μετά τη ρινοπλαστική και στο τι μπορεί να επιτευχθεί χειρουργικά. Αν το δέρμα είναι λεπτό, δύσκολα κρύβονται μετεγχειρητικά κυρτώσεις ή εντυπώματα της μύτης. Αν το δέρμα είναι παχύ, δεν είναι εύκολο να φανούν όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει στο εσωτερικό της μύτης.

Στοχεύουμε πάντα στο να δημιουργήσουμε χειρουργικά μία μύτη που φαίνεται φυσική. Παρόλα αυτά, δεν είναι πάντα εύκολο να πούμε πως θα δείχνει ακριβώς η μύτη μετά το χειρουργείο. Είναι σημαντικό ο ασθενής να συζητά με τον χειρουργό τις δικές του προσδοκίες.

Ενενήντα έως ενενηνταπέντε τοις εκατό των ασθενών είναι χαρούμενοι με το αποτέλεσμα της επέμβασης, κάποιοι όμως ασθενείς επιθυμούν και νέο χειρουργείο.

Μπορείς να αλλάξεις τη γνώμη σου για την επέμβαση και να μην χειρουργηθείς, οποτεδήποτε, ασχέτως με το αν έχεις υπογράψει έντυπο συγκατάθεσης.

Αν θέλετε να έχετε και μία δεύτερη γνώμη σχετικά με την επέμβασή σας, αυτό είναι απολύτως θεμιτό.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Φωτογραφίες λαμβάνονται προεγχειρητικά. Αυτές βοηθούν στον σχεδιασμό του χειρουργείου και μας δείχνουν τη μύτη προ της επέμβασης, ώστε να μπορεί συγκριτικά να αξιολογηθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση που διενεργείται υπό γενική αναισθησία. Γίνονται τομές εντός της ρινός. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί μία μικρή τομή στο δέρμα μεταξύ των δύο ρουθουνιών. Το δέρμα της μύτης αποκολλάται πολύ προσεκτικά από το οστό και τον χόνδρο που βρίσκονται από κάτω. Απαιτούνται επίσης, λεπτά κατάγματα στα ρινικά οστά με τα οποία μπορούμε να αλλάξουμε το σχήμα της μύτης. Κομμάτια οστού ή χόνδρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να γίνει πιο ομαλό το σχήμα της μύτης.

Μετά την επέμβαση

Όταν απαιτείται να διορθωθεί και το διάφραγμα, τοποθετούμε λεπτά φύλλα σιλικόνης εντός της μύτης, τα οποία εμποδίζουν το σχηματισμό ουλών εντός της μύτης. Αφαιρούνται εύκολα, χωρίς ταλαιπωρία, μετά από μία εβδομάδα. Τοποθετείται επίσης, ένας λεπτός νάρθηκας στο εξωτερικό της μύτης για μία εβδομάδα επίσης.

Συνήθως αποφεύγουμε τη χρήση πωματισμού μετεγχειρητικά. Σπάνια μπορεί να απαιτηθεί για τον έλεγχο πιθανής αιμορραγίας. Όταν εισαχθεί πωματισμός αυτό συνεπάγεται μπούκωμα της μύτης και αναπνοή από το στόμα για όσο διατηρείται ο πωματισμός εντός της μύτης. Συνήθως αφαιρείται μετά από 24 ώρες.

Πονάει;

Όχι ιδιαίτερα. Μερικές φορές το πρόσθιο τμήμα της μύτης μπορεί να είναι ευαίσθητο για μερικές εβδομάδες.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

 • Μην φυσάτε τη μύτη για μία εβδομάδα, διαφορετικά μπορεί να αρχίσει να αιμορραγεί
 • Αν πρόκειται να φτερνιστείτε, προσπαθήστε να το κάνετε με το στόμα ανοικτό, ώστε να προστατευτεί η μύτη
 • Μπορεί να δείτε μύξα ανάμικτη με αίμα τις πρώτες δύο εβδομάδες, είναι φυσιολογικό
 • Η μύτη σας θα είναι μπουκωμένη σαν να περνάτε ένα βαρύ κρύωμα για 10-14 μέρες μετά την επέμβαση
 • Θα σας δώσουμε ρινοπλύσεις και σταγόνες λιπαντικές που θα σας ανακουφίσουν
 • Μπορεί να πάρει έως και 3 μήνες ώστε η μύτη σας να ηρεμήσει και να αναπνέετε και πάλι ελεύθερα
 • Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από μέρη με σκόνη ή καπνό
 • Θα υπάρχουν ράμματα εντός της μύτης, θα διαλυθούν και θα πέσουν από μόνα τους
 • Μπορεί να υπάρχουν μελανιές και πρήξιμο γύρω από τη μύτη και τα μάτια για μία με δύο εβδομάδες
 • Βοηθά να κοιμάστε για μερικές μέρες με το κεφάλι ψηλά, χρησιμοποιώντας επιπλέον μαξιλάρια
 • Μετά την ρινοπλαστική μπορεί το δέρμα της μύτης να γίνει πολύ ευαίσθητο στον ήλιο, οπότε είναι καλό να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας για 6 μήνες

Τι άδεια θα χρειαστώ από τη δουλειά μου;

Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι, τη μέρα μετά την επέμβαση. Καλό είναι να μείνετε σπίτι και να ξεκουραστείτε τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους για μία με δύο εβδομάδες, ιδίως αν η εργασία σας απαιτεί άρση βάρους ή είναι χειρωνακτική. Θα πρέπει να αποφύγετε αθλήματα όπου μπορεί να χτυπήσετε τη μύτη σας για 6 εβδομάδες

Πιθανές επιπλοκές

Μερικές φορές μπορεί να υπάρξει αιμορραγία μετά την επέμβαση και να πρέπει να μπουν πωματισμοί στη μύτη για να σταματήσει. Αυτό συνήθως συμβαίνει τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση ή σπανιότερα εντός των πρώτων 10 ημερών μετεγχειρητικά. Σπάνια μπορεί να απαιτηθεί νέα επέμβαση για σταματήσει η αιμορραγία.

Μόλυνση της μύτης είναι σπάνια μετά την επέμβαση, αν όμως συμβεί μπορεί να είναι σοβαρή. Θα πρέπει να μας ενημερώσετε άμεσα αν η μύτη σας πονάει και μπουκώνει όλο και περισσότερο αντί να βελτιώνεται.

Σπάνια, η επέμβαση μπορεί να αφήσει μία τρύπα στο διάφραγμά σας (διάτρηση), με αποτέλεσμα να επικοινωνεί το αριστερό με το δεξιό ρουθούνι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σφύριγμα κατά την αναπνοή, σχηματισμό εφελκίδων ή αιμορραγίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα και δεν απαιτείται θεραπεία. Αν είναι απαραίτητο, μπορεί να γίνει νέα επέμβαση για να κλείσει η τρύπα του διαφράγματος.

Σπάνια, μπορεί να νιώσετε μούδιασμα στα δόντια, το οποίο συνήθως υποχωρεί.

Στο 5 έως 10% των ασθενών απαιτείται επανεπέμβαση για να διορθωθεί περαιτέρω το σχήμα της μύτης.

Υπάρχει εναλλακτική θεραπεία;

Δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να αλλάξει το σχήμα της μύτης. Πολύ σπάνια, κάποιο ενέσιμο ένθεμα μπορεί να διορθώσει μικρές ατέλειες στο σχήμα της μύτης.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η επιθυμία για ρινοπλαστική μπορεί να συνδέεται με μία διαταραχή της αντίληψης της εικόνας του σώματος (Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας). Οι ασθενείς αυτοί δεν θα πρέπει να χειρουργούνται, αλλά να παραπέμπονται για ψυχιατρική εκτίμηση.

Τι είναι οι παραθυρεοειδείς αδένες και ποια η λειτουργία τους;

Ο καθένας μας έχει 4 ή και περισσότερους παραθυρεοειδείς αδένες. Συνήθως, αυτοί βρίσκονται ανάμεσα στην τραχεία και τον θυρεοειδή αδένα, 2 σε κάθε πλευρά. Στους υγιής ενήλικες, κάθε παραθυρεοειδής αδένας έχει μέγεθος 3-4 χιλιοστά. Είναι υπεύθυνοι για την έκκριση μίας ορμόνης που λέγεται παραθορμόνη και ρυθμίζει τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα μας.

Γιατί χρειάζομαι επέμβαση στους παραθυρεοειδείς αδένες μου;

Μία κοινή αιτία υψηλών επιπέδων ασβεστίου στο σώμα μας (υπερασβεστιαιμία), είναι η ύπαρξη ενός παραθυρεοειδούς αδένα που δυσλειτουργεί και υπερπαράγει παραθορμόνη (πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός). Σε κάποιες περιπτώσεις, ευθύνονται περισσότεροι του ενός αδένες.

Η παραθορμόνη ενεργεί επί των νεφρών, των οστών και του γαστρεντερικού σωλήνα (στομάχι και έντερο), ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Αν και τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, συχνά ανακαλύπτονται τυχαία σε εξετάσεις αίματος ρουτίνας.

Συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε υψηλά επίπεδα ασβεστίου περιλαμβάνουν:

 • Μυϊκή αδυναμία και κόπωση
 • Αρρυθμίες
 • Απώλεια βάρους
 • Υπέρμετρη δίψα
 • Αλλαγή στη συχνότητα ούρησης
 • Αφυδάτωση
 • Έλκος στομάχου
 • Πέτρες στους νεφρούς
 • Κατάγματα

Ακόμα και σε ασθενείς που δεν έχουν συμπτώματα εξαιτίας του υψηλού ασβεστίου, συνιστάται επέμβαση στους παραθυρεοειδείς, καθώς αυτή μειώνει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων με τα οστά και τους νεφρούς.

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες;

Υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία που ελέγχει τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Πιθανόν, να έχετε συζητήσει αυτή την επιλογή με τον ενδοκρινολόγο σας, πριν σας παραπέμψει σε χειρουργό. Η φαρμακευτική θεραπεία έχει γενικά προσωρινό αποτέλεσμα, και δεν αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος που είναι η υπερλειτουργία παραθυρεοειδούς αδένα.

Τι εξετάσεις θα πρέπει να κάνω πριν το χειρουργείο;

Πριν την παραπομπή σε χειρουργό, το πιθανότερο είναι πως ο ενδοκρινολόγος θα σας έχει ήδη συστήσει εξετάσεις αίματος και ούρων. Επίσης, στους περισσότερους ασθενείς απαιτείται υπέρηχο του λαιμού. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, απαιτείται επίσης ειδική εξέταση που ονομάζεται σπινθηρογράφημα Sestamibi. Λίγοι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται επίσης αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Τι είδους επεμβάσεις γίνονται στους παραθυρεοειδείς αδένες;

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Υπάρχουν γενικά δύο προσεγγίσεις στην επέμβαση του παραθυρεοειδούς.

Κλασική διευρεύνηση του τραχήλου

Γίνεται τομή εγκάρσια στον λαιμό, μήκους 5 με 7 εκατοστά. Το πλεονέκτημα αυτού του είδους επέμβασης είναι πως μπορούν να ανευρεθούν όλοι οι παραθυρεοειδείς αδένες και να αφαιρεθεί ο παθολογικός.

Ελάχιστα επεμβαστική παραθυρεοειδεκτομή

Η χρήση προεγχειρητικών εξετάσεων (υπέρηχο, sestamibi) επιτρέπει τον πιο ακριβή εντοπισμό του παραθυρεοειδή που πάσχει, σε κάποιους ασθενείς. Έτσι, σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μικρότερη τομή. Αφαιρείται ο αδένας που φαίνεται να πάσχει σύμφωνα με τον προεγχειρητικό έλεγχο.

Ο χειρουργός σας θα σας συμβουλεύσει γύρω από το πιο είδος επέμβασης είναι το καταλληλότερο για σας.

Και στις δύο περιπτώσεις η τομή ράβεται με απορροφήσιμα ράμματα ή ράμματα που αφαιρούνται από τον χειρουργό. Στο σημείο τομής θα δημιουργηθεί ουλή.

Τι θα συμβεί πριν το χειρουργείο;

Αν λαμβάνετε χρονίως φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να τη συνεχίσετε εκτός αν οι ιατροί σας σας συμβουλεύσουν να τα σταματήσετε. Κάποιοι χειρουργοί μπορεί να σας ζητήσουν να σταματήσετε φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η κλοπιδογρέλη ή φάρμακα που εμποδίζουν την πήξη του αίματος, όπως η βαρφαρίνη. Αν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα ή άλλο αντιπηκτικό, θα πρέπει να συζητήσετε με τον χειρουργό σας το αν θα πρέπει να τα διακόψετε ή όχι.

Πόσο καιρό θα παραμείνω στο νοσοκομείο;

Αυτό εξαρτάται από το είδος της επέμβασης στο οποίο θα υποβληθείτε και τη μετεγχειρητική σας πορεία. Συνήθως πρόκειται για μία με δύο μέρες.

Φροντίδα τραύματος

Όταν βγείτε από το νοσοκομείο η τομή σας μπορεί να καλύπτεται από αυτοκόλλητα ράμματα ή και κάποιο αυτοκόλλητο επίθεμα. Αυτά αφαιρούνται από τον θεράποντα χειρουργό μετά από μία εβδομάδα. Τότε, μπορείτε και να βρέξετε το τραύμα (ντους).

Η τομή σας μπορεί να δείχνει λίγο πρησμένη ή ροζ-κόκκινη για κάποιες μέρες μετά την επέμβαση. Θα επιπεδωθεί και θα γίνει τελικά μία άσπρη γραμμή, αλλά αυτό μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες

Τι θα πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση και πόσο σύντομα θα αναρρώσω;

Είναι λογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά το χειρουργείο. Η κούραση που μπορεί να νιώθετε από πριν την επέμβαση, λόγω της υπερασβεστιαμίας, μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες για να περάσει.

Πριν οδηγήσετε θα πρέπει να είστε σίγουροι πως μπορείτε να στρέψετε το κεφάλι σας χωρίς ενόχληση. Η επιστροφή στην εργασία σας εξαρτάται από το είδος της επέμβασης, και μπορεί συνήθως να γίνει σε μία με δύο εβδομάδες. Αν κάνετε βαριά χειρωνακτική εργασία μπορεί να απαιτηθεί ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επιστρέψετε.

Πιθανές επιπλοκές του χειρουργείου

Η παραθυρεοειδεκτομή είναι γενικά μία ασφαλής επέμβαση. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται στην επέμβαση δεν παρουσιάζουν επιπλοκές. Παρόλα αυτά, όπως και με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν επιπλοκές που σχετίζονται με την επέμβαση και σναλύονται προεγχειρητικά. Οι συνηθέστερες είναι οι ακόλουθες:

Βράγχος φωνής

Υπάρχουν δύο παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα, ένα σε κάθε πλευρά του λαιμού, που νευρώνουν τις φωνητικές χορδές. Αν τραυματιστούν, δεν λειτουργούν σωστά αμέσως μετά την επέμβαση, συνήθως όμως επανέρχονται στη φυσιολογική λειτουργία τους μετά από μερικές μέρες ή εβδομάδες.

Μόνιμη βλάβη ενός εκ των δύο νεύρων (πιθανότητα 1% περίπου) προκαλεί βραχνή και αδύναμη φωνή. Το σώμα συνήθως προσαρμόζεται στη βλάβη και τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν με το πέρασμα του χρόνου. Κάποιες φορές μπορεί να απαιτηθεί νέα χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της φωνής.

Η μόνιμη βλάβη και των δύο παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων είναι πολύ σπάνια, αλλά μπορεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Έχει ως συνέπεια αναπνευστική δυσχέρεια και μπορεί να απαιτηθεί ακόμα και η διενέργεια τραχειοστομίας, ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει ο ασθενής.

Χαμηλό ασβέστιο

Κάποιες φορές, μετά από παραθυρεοειδεκτομή, τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορεί να πέσουν σημαντικά. Αυτό είναι σχεδόν πάντα προσωρινό, καθώς το σώμα προοδευτικά ανακτά την ικανότητα να ρυθμίζει σωστά τα επίπεδα ασβεστίου. Τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σας θα ελεγχθούν μετεγχειρητικά. Αν νιώσετε μούδιασμα ή σπασμό των χειλιών, ή των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών μετά την επέμβαση, αυτό μπορεί να είναι μία ένδειξη πως τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι πολύ χαμηλά και θα πρέπει να μας ενημερώσετε. Μπορεί να χρειαστεί προσωρινά να λάβετε χάπια ασβεστίου.

Τα επίπεδα ασβεστίου παραμένουν υψηλά

Κάποιες φορές, περίπου στο 3 με 5% των ασθενών, τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα παραμένουν υψηλά παρά την επέμβαση. Αυτό σημαίνει πως η επέμβαση δεν ήταν επιτυχής στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες εξετάσεις ή νέο χειρουργείο.

Αιμορραγία

Πρόκειται για ασυνήθιστη επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία στην περιοχή του λαιμού ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις δυσκολία αναπνοής. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ασθενείς πρέπει να επιστρέψουν στο χειρουργείο και να υποβληθούν σε νέα χειρουργική επέμβαση προκειμένου να εντοπιστεί η εστία της αιμορραγίας και να αντιμετωπιστεί.

Δυσκολία κατάποσης

Μετά από μία επέμβαση στον λαιμό, θα πρέπει κανείς να μπορεί να τρώει και να πίνει φυσιολογικά, αλλά κάποιοι ασθενείς αισθάνονται σαν να υπάρχει ένας κόμπος στον λαιμό τους, όταν καταπίνουν. Αυτό είναι σύνηθες και περνά σε βάθος χρόνου.

 

 

 

 

 

Τι είναι η ενδοσκόπηση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο;

Είναι μία εξέταση με την οποία κοιτάμε το εσωτερικό της μύτης, το πίσω μέρος της μύτης, το πίσω μέρος της γλώσσας, τον φάρυγγα και τον λάρυγγα. Το ενδοσκόπιο είναι ένα είδος εύκαμπτου τηλεσκοπίου.

Είναι μία πολύ συνηθισμένη εξέταση, που μπορεί να γίνει στα εξωτερικά ιατρεία, στους θαλάμους των ασθενών ή και στο τμήμα των επειγόντων.

Γιατί χρειάζομαι αυτή την εξέταση;

Κάθε άνθρωπος που έχει πρόβλημα με τη μύτη, τα αυτιά ή τον λαιμό μπορεί να χρειάζεται αυτή την εξέταση.

Σχετικά με την εξέταση

Το ενδοσκόπιο είναι ένας λεπτό, εύκαμπτο τηλεσκόπιο που συνδέεται ή φέρει μία φωτεινή πηγή. Στα συνήθη ινοπτικά εύκαμπτα ενδοσκόπια, η εικόνα μεταδίδεται μέσω οπτικής ίνας σε προσοφθάλμιο φακό ή σε κάμερα καταγραφής. Η κάμερα μπορεί να συνδέεται με οθόνη ή/και συσκευή καταγραφής (dvd, σκληρός δίσκος υπολογιστή).

Το ενδοσκόπιο περνά μέσα από το ρουθούνι και επιτρέπει την εξέταση του εσωτερικού και του πίσω μέρους της μύτης, του πίσω μέρους της γλώσσας, του λαιμού και του λάρυγγα, ενώ ο ασθενής είναι ξύπνιος. Η εξέταση των παραπάνω περιοχών βοηθά στη διάγνωση. Κατά την διενέργεια της εξέτασης μπορεί να σας ζητήσουμε να καταπιείτε ή να αναπνεύσετε από τη μύτη .

Μπορείτε να αναπνέετε μέσω του στόματος και της μύτης καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης. Μπορεί να χρειαστεί να πείτε παρατεταμένα κάποια γράμματα όπως “η” ή “ε”ή λέξεις. Μπορεί επίσης να σας ζητήσουμε να φουσκώσετε τα μάγουλά σας.

Η εξέταση συνήθως διαρκεί μόνο μερικά λεπτά και μπορεί να γίνει με ή και χωρίς τοπικό αναισθητικό. Μετά τον ψεκασμό με τοπικό αναισθητικό μπορεί να πάρει έως και μία ώρα για να επιστρέψει η αίσθηση στη μύτη και το στόμα σας. Όσο διαρκεί η δράση του τοπικού αναισθητικού, δεν επιτρέπεται να φάτε ή να πιείτε. Σε κάποιους ανθρώπους μπορεί η απώλεια της αίσθησης από τον λαιμό και τη μύτη να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη, καθώς νιώθουν πως δεν αναπνέουν σωστά ή δυσκολεύονται να καταπιούν το σάλιο τους.

Εναλλακτικές

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα άκαμπτο ενδοσκόπιο για να δούμε το εσωτερικό και το πίσω μέρος της μύτης.

Κίνδυνοι

Η ενδοσκόπηση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο είναι μία πολύ ασφαλής διαδικασία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Στα παιδιά η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε κράτημα της αναπνοής από το παιδί, οπότε θα πρέπει να διενεργείται σε περιβάλλον όπου υπάρχει πρόσθετο νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμός που μπορεί να βοηθήσει με την αναπνοή.

Μπορεί να προκληθεί ήπια ενόχληση στη μύτη ή τον λαιμό. Επίσης μπορεί η εξέταση να φέρει δάκρυα στα μάτια ή βήχα. Σπάνια, οι ασθενείς μπορεί να έχουν επεισόδιο ρινορραγίας μετά την εξέταση.

Η εξέταση μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αερολυμάτων ή σταγονιδίων καθώς ο ασθενής μπορεί να βήξει ή να φτερνιστεί. Μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε μάσκα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Μπορεί να τοποθετηθεί τοπικό αναισθητικό στη μύτη σας έως και 10 λεπτά προ της εξέτασης.

Συχνές ερωτήσεις

Είμαι ξύπνιος κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Ναι

Μπορώ να οδηγήσω μετά την εξέταση;

Ναι

Πόση ώρα διαρκεί η εξέταση;

Συνήθως λιγότερο από λεπτό, αν και μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω

Θα χρειαστώ φάρμακα;

Μπορεί να χρειαστεί ειδικό αντιθαμβωτικό υγρό στην άκρη του ενδοσκοπίου ώστε να μην θολώνει από την αναπνοή του ασθενούς. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναισθητικό ή αποσυμφορητικό σπρέι

Θα βλέπω τι συμβαίνει;

Η εξέταση μπορεί να καταγραφεί και να τη δείτε μετά το τέλος της σε οθόνη ή και να πάρετε αντίγραφο του βίντεο.

Θα αισθανθώ το ενδοσκόπιο;

Συνήθως αισθάνεστε το ενδοσκόπιο να εισέρχεται στη μύτη. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε κάποιες στιγμές το ενδοσκόπιο εντός της μύτης και του λαιμού ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί τοπικό αναισθητικό.

Μπορώ να φάω και να πιώ προ της εξέτασης;

Ναι.

Μπορώ να φάω και να πιώ μετά την επέμβαση;

Αν έχει χρησιμοποιηθεί τοπικό αναισθητικό δεν θα πρέπει να φάτε και να πιείτε για 20 λεπτά έως και 1 ώρα (ή μέχρι να νιώσετε ότι έχει επιστρέψει πλήρως η αίσθηση στη μύτη και τον λαιμό). Θα σας ενημερώσουμε για το αν μπορείτε να φάτε και να πιείτε μετά την επέμβαση